Etter seks år er London dyttet ned fra tronen. Nå er dette verdens beste studentby 15. juli 2025 - 15:49
Debatt ● mangset, midtbøen og thorbjørnsrud Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Samfunnsforskere flest er «raddiser», ifølge undersøkelse Professorer er helt uenige om hvorvidt det er et problem at samfunnsvitere og humanister i akademia i svært stor grad stemmer langt til venstre.
—Mennesker som får betalt for å være innenfor kunnskapsbransjen, har et ansvar for å tåle en støyt — Jeg har ikke noe imot internasjonale forskere. Om noen oppfatter at de blir såret eller vonbroten av noe som sies i en offentlig debatt, da tenker jeg at såpass må vi tåle i et land som Norge, sier Cecilie Hellestveit.
Rune Slagstad håpar på Borten Moe: — Nesna er symbol på ei ny retning Universiteta har for mange styringskåte byråkratar, meiner Rune Slagstad. Men no ser han lys i tunellen, og håp i Ola Borten Moe.
Forskere i staten taper terreng: — Bør bekymre hele Kunnskaps-Norge Staten lønner andre høyt utdannede yrkesgrupper bedre enn forskerne. Og lønnsforskjellene har bare skutt fart de siste årene.
UiB håver inn kroner og OsloMet går kraftig tilbake Slik fordeler Forskningsrådets forskerprosjekt-kroner seg på de ulike institusjonene. Én liten høgskole jubler også over rekordtildeling.
Akademisk frihet: Use it or lose it At flere blir avskjediget skyldes neppe at vitenskapelig ansatte oppfører seg mer rabiat og usaklig enn tidligere, mener advokat Vidar Strømme.
Ytringsfrihet i akademia: — Mikroaggresjon og faglig ondskap er noe vi er nødt til å jobbe med En fersk rapport om ytringsfrihetens kår i akademia var tema for fysisk paneldebatt torsdag.
Forskere frykter tabloide vinklinger, hets og trusler Nesten halvparten av forskerne lar være å formidle forskningsfunn i offentligheten. Årsakene er forskjellige, viser en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning.
Det liberalt uavhengige universitet er under angrep, nå også i Norge Universitetet er i Norge en samfunnsinstitusjon med synkende anseelse som stadig flere ønsker seg en andel i, skriver Rune Slagstad i ti teser om universitet- og høgskolesektoren.
Ta bort sløret når forskningssøknader vurderes Når forskerprosjekter vurderes i Forskningsrådet får ikke panelene se utlysningene. Det er det på tide å endre på.
Slik tenker vi når vi spør om ytringsfrihet i akademia Våre undersøkelser om ytringsfrihet og ytringsklima er bygget opp for å belyse komplekse sammenhenger. Metode og design er valgt nettopp for å få fram nyansene og de ulike dimensjonene ved fenomenet ytringsfrihet i akademia.
Er det ytringsfridom i norsk akademia? No skal vi endeleg få svaret Forskarar og underviserar har i desse dagar fått spørjeskjema i innboksen.
Samfunnsforsker: Kvinner endrer seg mer enn menn, og over tid blir de likere menn Kjønnsdeling. Alt forskere fant i arbeidet med ny rapport om utvikling over tid, tyder på at psykolog Jordan Peterson tar feil: Kvinner velger ikke mer, men mindre, tradisjonelt jo mer frihet de får. — De blir likere menn, sier forsker Liza Reisel.
Open access – viktig og vanskelig Plan S. Målsettingene om at forskning skal være åpent tilgjengelig er gode. Men, det å politisk framtvinge en ny forretningsmodell er høyt spill – og ganske uvanlig, skriver Tanja Storsul.
Nylige artikler
Fire av ti studenter er bekymret for utveksling. — Reglene endres hele tiden
Svensk utvalg vil la studenter slippe å skrive oppgave
30 grader på kontoret. — Nå gir jeg opp
Trump langet ut mot dommeren: — Hun er en total katastrofe
Om menneskespråk og språkteknologi
Mest leste artikler
Etter seks år er London dyttet ned fra tronen. Nå er dette verdens beste studentby
Klamt og kleint på LinkedIn
Vi drukner i verdiløse publikasjoner
Reagerer på framstilling av mannlige studenter:— Hersketeknikk
Ti bud til en ung forsker som vil frem i verden