Guri Melby på talerstolen under Venstres landsmøte i fjor. Melby forteller til Khrono at Venstre ønsker å fjerne alderspoengene man får etter fylte 20 år når man skal søke på utdanning. Foto: Jo Straube / Venstre

Venstre vil fjerne alderspoeng

Venstre foreslår å fjerne alderspoengene studenter får ved opptak i høyere utdanning. De vil heller at studenter får poeng for relevant arbeidserfaring.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Venstres forslag til nytt partiprogram foreslår partiet å fjerne tilleggspoeng som ikke er studierelatert. De trekker fram alderspoeng som et relevant eksempel. 

Venstre vil også la utdanningsinstitusjonene få bestemme opptakskrav til studiene i større grad enn de gjør i dag. Dette er i tråd med de nye forslagene fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som kommer i kvalitetsmeldingen som blir presentert til uka.

Les også: Isaksen lar høgskoler og universitet selv avgjøre opptakskrav

Alderspoeng

Ifølge Guri Melby kan det være aktuelt å fjerne alderspoengene ved opptak til høyere utdanning. 

Jeg mener at man heller må belønne de som har hatt relevant jobb til det man søker på

Guri Melby

(Foto: Jo Straube / Venstre)

— Folk venter på å bli eldre for å bli kvalifisert til et studie. Jeg mener at man heller bør belønne de som har hatt relevant jobb til det man søker på, og alderspoeng er det mest åpenbare å ta bort. Å bli ett år eldre kvalifiserer deg ikke nødvendigvis til et studie, sier Guri Melby. 

Melby forteller at hun ikke ønsker å fjerne Folkehøgskole-poengene og poengene man får ved å være i førstegangstjenesten i Forsvaret. 

Arbeidserfaring viktig 

— Vi er også kritiske til at det i hovedsak bare er karakterer som teller for at man skal komme inn på en utdanning, sier Guri Melby, nestleder i Venstres komite for miljø og samferdsel og bystyrerepresentant og gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Oslo.

— Det er et trangt nåløye å komme inn på for eksempel medisin. Hvis man heller vektlegger relevant arbeidserfaring, gir man muligheter til mange flere studenter, og det gir et bredere opptak av andre typer folk, fortsetter Melby.

Hun hun er positiv til at studiestedene selv kan bestemme opptakskrav, men at det ikke må bli fullt frislipp til enhver institusjon, men en fleksibilitet. 

Vinn-vinn for samfunnet

Kai A. Olsen, professor ved Høgskolen i Molde, er enig med Melby om å belønne personer som har relevant arbeidserfaring. Han sikter særlig til medisinstudiet. 

— Jeg tror at poeng for relevant arbeid, eller praksis, vil føre til at færre slutter på studiene, fordi flere studenter vet hva de går til når de velger studieprogram. Når det kommer til medisinstudiet, kan ett år praksis føre til flere ansatte inn i eldreomsorgen, sier Olsen, og tror det kan være en vinn-vinn-situasjon for samfunnet. 

Olsen understreker imidlertid at gode karakterer uansett må være viktig - fordi prinsippet med høyere utdanning er å videreføre kunnskapene man har fra videregående skole. 

— Tidligere kunne flere studenter enn i dag komme inn på studier med realkompetanse. Erfaringene fra dette er etter min erfaring dårlig. Når man kommer rett fra arbeidslivet har man nødvendigvis ikke gode nok forkunnskaper til å kunne studere. For mange blir overgangen brå, sier professoren ved Høgskolen i Molde. 

Siler ut de uten plan

Hans Christian Paulsen (bildet), leder ved Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, synes Venstres forslag er spennende. Men Paulsen understreker som Olsen, at kunnskap fra videregående er viktig.

(Foto: Ketil Blom)

— Poeng fra relevant arbeid er en god måte å sile ut de som faktisk er motivert, og forslaget kan føre til at færre slutter. Det er mange studenter som starter på studier uten at de har en plan. Det høres derfor fornuftig ut å legge opp til at studenter blir belønnet for relevant arbeid, sier Paulsen. 

Han er imidlertid ikke enig med Venstre i at det å bli ett år eldre ikke nødvendigvis kvalifiserer deg til et studie. 

— At folk blir eldre gjør at man blir mer moden, og mer klar til å studere, sier Hans Christian Paulsen, leder ved Studentparlamentet ved UiO. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS