Tre vil bli ny rektor i Østfold
To dekaner utfordrer sittende rektor, Hans Andreas Blom, som ønsker gjenvalg på Høgskolen i Østfold. I motsetning til forrige gang blir det kamp om toppstillingen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Først ute i rekken av rektorvalg ved universiteter og høgskoler neste år er Høgskolen i Østfold (HiØ). Allerede i februar skal det avgjøres hvem som skal ha toppstillingen ved en av de få «single» høgskolene som er igjen etter den store strukturreformen som har blitt gjennomført de siste årene.
Rektor tar gjenvalg
Sittende rektor, Hans Andreas Blom, stiller til gjenvalg. Khrono har også fått bekreftet at det er to andre rektorkandidater som har meldt seg på i valgkampen ved Høgskolen i Østfold.
— Hvorfor ønsker du å fortsette som rektor?
— Høgskolen i Østfold er en stor og interessant høgskole med stort utviklingspotensiale, takket være gode studenter og ansatte. Jeg ønsker å fortsette dette strategiske arbeidet, svarer Blom.
Denne høgskolen trenger en god faglig ledelse som ser potensialet i alle ansatte.
Henrik Holone
Jeg vil jobbe for reell likestilling.
Unni Hagen
Jeg ønsker å fortsette dette strategiske
arbeidet.
Hans Andreas Blom
Da Khrono i et intervju tidligere i år spurte Blom om hvordan Høgskolen i Østfold skulle klare seg alene, mens «alle» andre fusjonerer, svarte Blom:
Ingen universitetsplaner
— Vi tror på arbeidsdeling i sektoren. Vår oppgave er først og fremst å levere god grunnutdanning på bachelor- og masternivå som regionen vår trenger, og det vi ikke kan levere selv på master- og doktorgradsnivå, søker vi samarbeid med andre institusjoner om. Vi har ingen ambisjoner om å bli universitet, sa han.
Blom kom selv inn som rektor da den tidligere rektoren trakk seg etter at fusjonsforhandlingene mellom Østfold og Høgskolen i Buskerud/Vestfold havarerte høsten 2012.
I dag viser Blom til en rekke punkter fra høgskolens strategi som blir viktig å følge opp framover, blant annet at 56 prosent, høyere enn snittet blant høgskolene, av de undervisnings- og forskningstilsatte ved høgskolen nå har førstekompetanse. Og at antallet masterutdanninger nesten er doblet i løpet av hans første rektorperiode.
— Før vår periode startet hadde Høgskolen i Østfold sju masterstudier, og nå ved utgangen av året har vi 12 akkrediterte masterutdanninger. På nyåret skal vi i tillegg søke om to til, og da snakker vi om en dobling på omlag fem år, sier han.
Dekan utfordrer på faglig ledelse
Harald Holone, dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi ved HiØ sier til Khrono at han også stiller i rektorvalget:
— Jeg stiller fordi jeg tror denne høgskolen trenger en god faglig ledelse som ser potensialet i alle ansatte, både når det gjelder forskning og utdanning, og som får til et tverrfaglig samspill også når det kommer til studentene, sier han.
Han har bakgrunn i informasjonsteknologi og informatikk, og legger til at det er viktig å videreføre det gode arbeidet som er gjort. Holone mener det at Høgskolen i Østfold har fått stå utenfor strukturreformen medfører et viktig ansvar:
— Høgskolen i Østfold skal være en kompetanseutvikler for Østlandet. Nå som vi får stå alene som institusjon er det viktig at vi er gode på å samarbeide med dem rundt oss, og vise oss veldig verdig den tilliten vi nå har fått fra departementet, sier han.
— Jeg tror det er sunt at høgskolen får et reelt valg, og en reell demokratisk avgjørelse om hvem som skal lede høgskolen videre, avslutter han.
Fram til 2007 hadde Høgskolen i Østfold tilsatt rektor-ordning, men byttet tilbake til ordning med valgt rektor.
Dekan utfordrer på reell likestilling
Den andre kandidaten som utfordrer den sittende rektor Hans Blom er dekan på lærerutdanningen, Unni Hagen.
På spørsmål om hvorfor hun vil bli ny rektor ved Høgskolen i Østfold svarer hun dette på epost:
— Som rektor vil jeg jobbe for at Høgskolen i Østfold etablerer en tydelig faglig profil i det nye utdanningslandskapet. Videre vil jeg jobbe aktivt for å etablere faglig ledelse i alle deler av organisasjonen, en ledelse preget av åpenhet og bygging av gjensidig tillit gjennom prøving og feiling.
Og hun og fortsetter:
— Jeg vil jobbe for reell likestilling, der alle studenter og ansatte behandler hverandre med respekt uavhengig av kjønn, seksuell legning og andre ulikheter.
Dekan Hagen sier også at hun vil jobbe for at Høgskolen i Østfold vurderer gjeninnføring av ordningen med tilsatt rektor.
Tre kandidater
Ved forrige rektorvalg i 2012 Hans Blom eneste kandidat.
Vigdis Abrahamsen Grøndahl, leder for nominasjonskomiteen ved høgskolen, bekrefter overfor Khrono at det er totalt tre kandidater som stiller denne gangen.
— Det er gøy at det blir valg. Sist gang var det bare én kandidat, og dette er vel første gang vi har flere kandidater og får skikkelig valg, sier hun.
De tre kandidatene er nå oversendt til valgstyret som skal godkjenne dem torsdag.
Hans Blom er valgt fra 1. januar 2013 til 31. juli 2017. Valget skal foregå første uka i februar 2017.
Universitetsvalg til våren
Også Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet i Tromsø skal ha rektorvalg til våren. Så langt er det bare en kandidat som har meldt seg på hvert av stedene: I Oslo stiller prodekan Svein Stølen til valg, mens i Bergen og Tromsø ønsker de sittende rektorene Dag Rune Olsen og Anne Husebekk gjenvalg.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!