Rektoratet i Bergen: f.v. Anne Christine Johannessen, Robert Bjerknes, Dag Rune Olsen, Anne Lise Fimreite og Oddrun Samdal. Hvem som stiller som Dag Rune Olsens prorektorkandidat i valget i 2017, er ikke kjent. Foto: THOR BRODRESKIFT

Rektor Olsen med nytt team i Bergen

Rektor ved Universitetet i Bergen stiller til gjenvalg, men to av dagens medlemmer i det sittende rektoratet ønsker ikke en ny periode. Dag Rune Olsen har snart et nytt team klart.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det ble klart at det fortsatt blir valgt og ikke ansatt rektor på Universitetet i Bergen, var Dag Rune Olsen raskt ute med å fortelle at han stiller til valg for en periode til. Og det er også klart at prorektor Anne Lise Fimreite ikke tar gjenvalg, skriver På Høyden.

Selv om det ennå ikke er klart hva som blir Olsens lag når han stiller til gjenvalg våren 2017 kan På Høyden fortelle hvem i det sittende rektoratet som blir med videre, og ifølge Olsen er det ikke lenge til han kan presentere et helt nytt team foran neste års valg.

Tilbake til forskningen

Viserektor Anne Christine Johannessen, som har ansvar for den internasjonale virksomheten til UiB, gir seg etter denne perioden.

– Det har hele tiden vært klart at jeg bare skulle sitte i én periode, forteller Johannessen til På Høyden.

Jeg har rett og slett ikke begynt å spekulere på om jeg får motkandidater eller ikke.

Dag Rune Olsen

– Hovedbegrunnelsen er at jeg er såkalt principal investigator for mitt fagfelt i CCBIO, som er et senter for fremragende forskning.

Prosjektperioden er opp til ti år, og dersom Johannessen hadde vært viserektor i to perioder, hadde hun bare fått forske for fullt i to av de ti årene.

– Det er det faglige som er begrunnelsen for ikke å bli med videre. I et lite fag som oral patologi blir det også vanskelig for fagmiljøet dersom man blir borte for lenge, sier hun.

Samdal og Bjerkenes fortsetter

Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, har også bestemt seg: Hun vil være med videre.

– Jeg liker å være med og bidra til endring og utvikling, og jeg har fått brukt kompetansen min i den rollen jeg har hatt. Jeg er veldig opptatt av undervisning og utdanning, sier Samdal.

Balansen mellom å henge med i forskningen samtidig som man skal ha en administrativ funksjon kan være vanskelig å finne, men hun synes at hun har klart å henge med de siste årene.

Hittil har det vært mye jobb med å få klar infrastrukturen for digitalisert undervisning.

– Vi har jobbet mye med digitaliseringsprosjektet vårt, DigUiB, og nå tar vi i bruk de mulighetene det gir. Og så blir det artig og interessant med den nye strategien vi er i ferd med å få implementert.

Også viserektor for tverrfaglig virksomhet, Robert Bjerknes, ønsker å være med på veien videre. Bjerknes kom først inn i rektoratet i mai 2015.

Stiller med fullt lag

Hvordan rollene blir fordelt i neste periode, og hvilke nye personer Olsen vil ta med seg i valgkampen, er ennå ikke klart. Det er bare rektor og prorektor som velges, men det er ikke uvanlig å stille med hele laget.

 – Jeg tror at det var både nyttig og fornuftig å stille med et team, selv om valgreglementet er klart på at bare rektor og prorektor er på valg. Vi vil komme med en hel liste med folk, og det kommer ikke til å gå så lang tid før vi kan presentere den. Det er ikke så mange flere samtaler som trengs, sier rektor Dag Rune Olsen.

Men han understreker at det fortsatt er det sittende rektoratet som skal gjøre jobben, og at mulige nye medlemmer må få ro til sine arbeidsoppgaver.

– Vi er heller ikke klare til å gjøre opp status for perioden ennå, og vi har fortsatt en del ugjort. Men uavhengig av hva vi har fått til, har jeg lyst til å trekke frem det utrolig gode samarbeidsklimaet vi har hatt, sier Olsen.

Motkandidater?

Men det store spørsmålet før neste års rektorvalg er ikke hvilket lag Olsen stiller med, men om han får motkandidater. Da rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, stilte til gjenvalg ved forrige valg, måtte det en student til for å få til et reelt valg mellom to kandidater.

Valg uten motkandidater kan være et dårlig signal å sende ut i en tid der valgte ledere ved norske universitet og høyskoler er under kraftig press.

De misfornøyde bør stille

– Jeg har rett og slett ikke begynt å spekulere på om jeg får motkandidater eller ikke. Det kan avhenge av om folk synes at det sittende rektoratet har levert sånn noenlunde eller ikke, og om andre har lyst på jobben. Entusiasmen for å stille til valg kan nok variere, blant annet avhengig av om det sittende rektoratet går av eller ikke. Å la være å stille kan jo også være å bruke ens demokratiske rettigheter. Men om folk er dundrende misfornøyde er det jo bare å stille, eller å få noen andre til å stille, sier Dag Rune Olsen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS