Morten Grinna Normann er student og står på Venstres liste til valget. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil ha egen bymelding om studenter i Oslo

Venstres ungdomskandidat, Morten Grinna Normann, synes det er på høy tid at Oslo lager en egen melding for byens 70.000 studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Grinna Normann studerer samfunnsøkonomi på Universitet i Oslo, og går siste år på bachelorutdanningen. Han er 23 år og tolvte mann på Venstres valgliste i Oslo.

— Vi har bare kumulert fire stykker. Hvis vi beholder byrådsposisjon er det tre bystyreplasser i spill. Med nok personstemmer kan det bli meg, sier Normann.

På debatt i Chateau Neuf

Onsdag kveld (9. september) er det valgdebatt i studentersamfunnet Chateau Neuf i Oslo. Normann skal dit og håper han kan få dratt i gang en debatt om studentbyen Oslo.

— Vi er 70.000 studenter i Oslo. Det er på tide at Oslo lager sin egen studentbymelding, gjerne etter modell av Stavangers universitetsby-melding, sier Normann.

Jeg vil ha det sånn at alle som studerer i Oslo synes det er så bra at de anbefaler alle sine venner, sine nevøer og yngre søsken å gjøre det samme. Akkurat slik de har det i Trondheim.

Morten Grinna Normann (V)

— Hva er det viktigste med tanke på en slik melding?

— Å involvere studentene så tidlig som mulig og få en bred innsamling av informasjon og forslag, sier Normann, som har studentpolitisk erfaring som nestleder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Bolig og helse

Normann poengterer at han ser for seg at når man planlegger eksempelvis studentboliger, også tenker byutvikling.

— Dette har fungert veldig bra på Bjølsen, og hvis man bruker studentboliger som viktige elementer i byutviklingen vil studentene også få en mer synlig plass i byen, sier Normann.

Han peker også på at Oslo skårer ganske dårlig på undersøkelser blant studenter på trivsel og psykisk helse.

Les også: Jentene sliter mer enn gutta i studietiden

— Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) gjør en stor og viktig jobb på dette området, men det er viktig å få et godt samarbeid med kommunens apparat og en kompetansehevning også kommunalt, sier han.

Beholde kompetansen i byen

— Jeg vil ha det sånn at alle som studerer i Oslo synes det er så bra at de anbefaler alle sine venner, sine nevøer og yngre søsken å gjøre det samme. Akkurat slik de har det i Trondheim, sier Normann og legger til:

— Men da må studentene føle at de blir ivaretatt både i studietiden, men også at Oslo søker deres kompetanse og har jobber å tilby. Derfor er en nærmere kobling mellom utdanningsstedene og næringslivet også et viktig element i en slik melding, sier Normann.

Felles studiestart i Oslo? 

Også rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen (t.h. bildet over), var inne på lignende tanker i en tale ved studiestart på Høgskolen i Oslo og Akershus i august. Rektoren mente at HiOA og UiO sammen burde kunne utfordre Trondheim i å være «kunnskapsbyen» - og dermed også studentbyen - i Norge. Ottersen luftet også ideen om en felles studiestart for alle studentene i Oslo: 

— Vi, UiO og HiOA, må sammen skape kunnskapsbyen Oslo. Det er fint med marka og fjorden, men Oslo som by må presentere seg gjennom to tunge kunnskapsorganisasjoner og det er oss, sa Ottersen. Og det var da han kom med ideen om en felles studiestart i byen: 

— Kan hende kunne vi hatt en felles happening og tatt imot alle hovedstadens studenter sammen, sa han. HiOAs rektor Curt Rice var dengang ikke fremmed for tanken. 

Les også: Universitetet og høgskolen vil mingle mer

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS