Universitetet og høgskolen vil mingle mer
Kan hende vil rektorene på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus ta imot hovedstadens nye studenter sammen, etterhvert. UiOs rektor kom med forslaget. HiOA-rektoren er slett ikke avvisende.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med lenke til hele talen til Curt Rice).
Universitetet i Oslo + Høgskolen i Oslo og Akershus = mer sant enn tidligere?
Det var en offensiv og inviterende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, som snakket til alle HiOA-ansatte under rektor Curt Rice’ nyskapning: Akademisk mingling for å markere starten på et nytt studieår.
Ottersen var i slaget, og var raus med adjektivene til sin nye rektorkollega Curt Rice som han blant annet kalte «den amerikanske drømmen som har kommet feiende inn i sektoren».
Vil ha mer samarbeid
Og Ottersen inviterte sin nye rektorkollega til mer samarbeid:
— Vi har et utstrakt samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo allerede, både faglig og forskningsmessig, og jeg ser fram til den videre utviklingen, sa Ottersen fra scenen i Campus Pilestredet.
Dagen før var statsråd Torbjørn Røe Isaksen på UiOs studiestart på Universitetsplassen i Oslo. Der hadde statsråden fortalt at han skulle til Kunnskapsbyen på studiestart dagen etter.
Kan hende kunne vi hatt en felles happening og tatt imot alle hovedstadens studenter
sammen.
Ole Petter Ottersen
Vi vil snart få to universiteter i Oslo, og det vil være plass til begge. Men det er formålstjenlig med en bedre arbeidsdeling mellom de to.
Bjørn Haugstad (H)
— Hvor i all verden er det tenkte jeg - er ikke den her? Men statsråden skulle til Trondheim og NTNU, fortalte Ottersen og fortsatte:
Må lage Kunnskapsbyen Oslo
— Vi, UiO og HiOA, må sammen skape kunnskapsbyen Oslo. Det er fint med marka og fjorden, men Oslo som by må presentere seg gjennom to tunge kunnskapsorganisasjoner og det er oss, sa Ottersen. Og det var da han kom med ideen om en felles studiestart i byen:
— Kan hende kunne vi hatt en felles happening og tatt imot alle hovedstadens studenter sammen, sa han og må nok lete etter en større plass enn Universitetsplassen eventuelt.
Til Khrono etter Ottersens tale sa Rice at han syntes Ottersen kom med mange spennende tanker og signaler.
Og som gjest på HiOA i dag var også statssekretær Bjørn Haugstad. I sin tale til forsamlingen, som han selv understreket ville bli framført med «formaning og i alvorsmodus» festdagen til tross, formante han HiOAs ledelse til å gå gjennom strategien sin etter at konkurransen i universitets- og høgskolesektoren nå endrer seg og spisser seg til.
— Det er fortsatt behov for større faglig konsentrasjon i sektoren, sa Haugstad som hadde merket seg at forventningene internt på høgskolen var høye til den nye rektoren.
— Det er de også i departementet, sa han.
(Akademisk mingling på HiOA: rektor Curt Rice, HiOA-styreleder Trine Syvertsen (bak Curt Rice), NMBU-rektor Mari Sundli Tveit og statssekretær Bjørn Haugstad (foran t.h.).
HiOA har en naturlig nasjonal lederrolle
— Utfordringene i sektoren er særlig tydelige når det gjelder profesjonsutdanningene. VI forventer at HiOA prioriterer nøye og høyt det å ta en naturlig nasjonal ledelsesrolle når det gjelder profesjonsutdanninger. Høgskolens amisjoner om å bli universitet passer veldig bra sammen med dette, sa Haugstad.
— Vi vil snart få to universiteter i Oslo, og det vil være plass til begge. Men det er formålstjenlig med en bedre arbeidsdeling mellom de to, sa statssekretæren, som oppfordret de to store i hovedstaden til å samarbeide der de kan og fortsette å konkurrere der de ønsker det.
Hovedpersonen selv, Curt Rice, benyttet i sin første tale til høgskolens ansatte anledningen til også å argumentere for å sette fart i universitetssatsingen. Rice ble avbrutt av applaus tre ganger - to ganger da han snakket om en snarlig åpning av et nytt universitet i Oslo - og da han sa at mer av undervisningen måtte foregå på engelsk. Og alt dette sa amerikaneren i en tale der han alternerte mellom å snakke norsk og engelsk.
Sjekk verktøykassa
Og han oppfordret til tempo og til å ta en kikk i verktøykassa:
— Hva er det da som vi mangler? Hvilket verktøy trenger vi mest? Internasjonalisering, digitalisering, forskningsbaserte utdanninger. Alle disse er meget høyt prioritert av samfunnet, av vår regjering, og skal også være det ved HiOA i årene som kommer, sa Rice.
Men vi må si det høyt og tydelig nå:
— Høgskolen i Oslo og Akershus må effektivt oppnå bedre resultater på disse områdene for å kunne bli et universitet så snart som mulig, sa han og meldte om at tempoet i prosjektet skal økes.
Finnes ingen snarveier
— Det finnes ingen snarveier til universitetsstatus. I hvert fall ikke for oss. Vår vei dit handler om mer forskning og en forskningsbasert utdanning som er enda bedre tilpasset en global og digital verden. Vi klarer dette. Men vi skal ikke ofre våre verdier for å nå det målet. Vi skal beholde nærheten til praksisfeltet og satsningen på profesjonsutdanninger, alt dette i tråd med den viktige verdien akademisk frihet, sa rektor Rice før han overlot scenen til Kari Bremnes (bildet under) som underholdt forsamlingen etter at høgskolens eget storband hadde.
Les også: Hele talen til Curt Rice
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!