Færre norske studenter reiser på utveksling. En student som har tatt valget om å reise ut er Kristian Elset Bø. Han studerer på NTNU og tar ett år av sin sivilingeniørgrad i Melbourne. Foto: Privat

Færre norske studenter reiser på utveksling

Færre norske studenter velger å reise ut, mens stadig flere studenter velger å komme til Norge. NTNU har flest som reiser både ut og inn. NTNU-student Kristian Elset Bø er selv i Australia og oppfordrer flere til å reise ut.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lufter forslag om obligatorisk utveksling og landets rektorer snakker mye og varmt om betydning av internasjonalisering og utenlandsopphold for sine studenter.

Men så langt snakker de åpenbart for døve ører. I 2015 var det færre studenter enn året før som faktisk reiste ut.

Totalt dro 6478 norske studenter på utenlandsopphold i tre måneder eller mer i fjor. Dette er totalt tre studenter færre enn i 2014, viser tall fra Norsk senter for forskningsdata, (NSD/DBH)

Tallene gjelder for studenter som har vært på et utvekslingsopphold i tre måneder eller mer.

På den andre siden har norske studietilbud økt popularitet i utlandet. Totalt kom 8182 utvekslingsstudenter til Norge i 2015. Det er 676 studenter mer enn i 2014.

— Reise og utveksling inspirerer

En student som har tatt valget om å reise ut er Kristian Elset Bø. Han studerer på NTNU og  tar ett år av sin sivilingeniørgrad i Melbourne (bildet under).

Jeg ser at de studentene som velger utveksling gjerne kommer hjem som nye mennesker.

Hilde Skeie

Elset Bø forteller at han har vært bevisst på at han ville ha opphold i utlandet under studiene helt siden han gikk på videregående.

— Det å reise har motivert. Når man reiser ut blir horisonten utvidet, man ser hvordan det er andre steder, blir kjent med annen utdanning og kultur, sier han.

Han legger til at det absolutt er aktuelt å ta seg jobb utenfor Norge etter utdanningen også.

— Jeg har lenge trodd at jeg ville utenlands etter studiene. Det å ha fått prøvekjøre det har fjernet all tvil. Jeg må tilbake og fullføre to år, men det er altfor kult å leve i andre land. Norge er altfor kjedelig for meg, selv om det er et godt land å bo i. Jeg vil ikke leve livet mitt i Norge, sier Bø.

Viktig å velge sted med omhu

— Den største feilen mange norske utvekslingsstudenter gjør er, som ved NTNU, å dra til San Diego eller Sydney.

Slik vi forstår Bø er dette utvekslingsghettoer der man risikerer å bare snakke norsk hele oppholdet, og bare møte nordmenn. Han trekker fram Melbourne som et svært godt alternativ.

— Jeg reiste ikke hjem i julen. Jeg var så heldig at mine foreldre kom ned, men jeg hadde ikke reist hjem allikevel - jeg vil ha mest mulig ut av oppholdet.

Elset Bø forteller også at han mens han var på NTNU gjerne jobbet med studier 60 timer i uka, er han i Melbourne nede i rundt 30 timer.

— Samtidig føler jeg at læringsmengden her er vel så mye og jeg føler jeg får samme utbytte.

Bø legger til at han anbefaler de som skal reise ut å ta et helt år ikke bare ett semester, men han legger til:

— Utveksling koster i Australia og Amerika. Lånekassen hjelper med lån til skolepenger, men ellers koster det mye. Jeg har fått jobb, 20 timer i uken.

Elset Bø sier det er litt mye, men det er faglig relevant og derfor akseptabelt.

Ikke samme trend blant norske studenter

Antall utreisende norske studenter har stagnert og også blitt redusert, tross sterke politiske signalerer om at man ønsker det motsatte.

Les også: Frykter ikke «obligatorisk» utveksling

Det er NTNU i Trondheim som har flest studenter som reiser ut. I 2015 sendte de ut 995 studenter på utveksling, 5 studenter færre enn i 2014. UiO kommer igjen på andreplass, med 892 studenter i utlandet kontra 918 i 2014.

— På NTNU har vi sett en generell økning i utvekslingsstudenter, selv om det stagnerte litt i fjor. Grunnen til dette har nok mye med kronekursen å gjøre, sier Hilde Skeie, seksjonssjef ved internasjonal seksjon på NTNU.

Velger seg til Europa framfor USA

Skeie sier NTNU har mottatt omtrent hundre flere søknader til utveksling i år enn for to år siden, så det kan det se ut som det blir en ny vekst i året som kommer.

— Mange som reiser utenlands reiser til USA, Storbritannia eller Australia, og siden den norske krona har blitt svekket er det nok en del som avventer til det har blitt litt billigere, forsetter hun.

Blant norske studenter er USA det absolutt mest populære reisemålet, men dette sier Skeie kan være i ferd med å snu.

— I år har vi bare fått inn halvparten så mange søknader til USA som vi hadde for to år siden, sier hun, og legger til:

— Det ser ut som flere velger bort USA til fordel for europeiske land.

Allikevel mottar NTNU lang flere europeiske studenter enn det de selv sender ut i Europa.

— Grunnen til dette er at det fremdeles er mange norske studenter som velger USA, mens det ser ut som en del av de amerikanske studentene er mindre mobile, og dermed ikke velger å komme til Norge.

HiOA størst nedgang

Det er  (HiOA) som kommer verst ut når det kommer til utreisende studenter, viser tallene i databasen. Høgskolen har opplevd en nedgang på nesten 25 prosent, fra 468 studenter i 2014 til 358 studenter i 2015.

Dette får rødt lys i høgskolens kvalitetsrapport for 2015.

Den synkende andelen utreisende studenter har fått en del oppmerksomhet på høgskolen. Blant annet har både rektor og Norsk studentorganisasjon sagt at de ønsker å få flere studenter ut i verden.

Også Høgskolen i Bergen har sett en nedgang på 10 prosent, fra 268 studenter i 2014 til 240 i 2015. 

Prosentvis har Høgskolen i Gjøvik, som nå er en del av NTNU, lidd mest. Der har de opplevd en nedgang på 83 prosent, fra 59 studenter som dro på utveksling i 2014 til 10 studenter i 2015.

Ikke tilfellet overalt

Dog er det ikke slik at alle utdanningsinstituttene opplever en nedgang i utreisende studenter.

Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som nå har fusjonert og heter Høgskolen i Sørøst-Norge, har opplevd en vekst i studenter som reiser ut i verden på nesten 50 prosent. I 2014 dro 146 studenter, mens i 2015 var det 218.

Det samme er tilfelle på Høgskolen i Sør-Trønderlag, nå en del av NTNU, som sendte ut 119 studenter i 2014, og 150 i 2015.

Også BI har sett en vekst i utreisende studenter på 15 prosent. De sendte ut 450 studenter i 2014, og 518 i 2015.

Skaper dannelse

Skeie mener det er viktig at norske studenter velger å ta utveksling, og at det har mye å si for personlig utvikling.

— Jeg ser at de studentene som velger utveksling gjerne kommer hjem som nye mennesker. Reisen hjelper veldig på dannelsen.

Hun sier videre at dette gjør debatten rundt pålagt utveksling viktig.

— Noen vil jo at alle skal reise ut, det vil jeg også. Dette krever imidlertid en stor innsats fra universitetene, og kan nok bli en lang prosess.

Hun legger til at hun tror tiltaket hadde vært bra for studentene.

— De trenger å vite hvor de kan reise, og reisemålene må tilrettelegges for dem. Noen vil gjerne ha en klar plan for hvor de skal være og hva de skal gjøre, mens andre ønsker å «backpacke», så disse trenger også klare opplegg. Men utveksling blir bare viktigere og viktigere, og flere og flere firmaer krever det.

Stadig flere studenter kommer og flest til NTNU

Det er særlig NTNU i Trondheim som merker stor popularitet blant tilreisende studenter til Norge. I 2015 hadde universitetet 1661 utvekslingsstudenter, hele 375 studenter mer enn Universitetet i Oslo (UiO), som har tatt inn nest flest utvekslingsstudenter, med 1286. 

Hilde Skeie (bilde under) tror det er flere grunner til at internasjonale studenter velger å komme til universitetet.

— Først og fremst er Trondheim en liten by, så det er enkelt å bevege seg rundt og bli kjent, sier hun.

Når det kommer til selve skolen, tror hun at ingeniørutdanningen har mye å si.

— På ingeniørutdanningen har vi lange samarbeid med andre utdanninginstitusjoner i andre land, og vi ser at det gjerne er de samme studentgruppene som kommer tilbake hvert år. Det er spesielt mange fra Tyskland og Frankrike som kommer, i tillegg til en del andre europeiske land som Spania, Nederland og Italia.

Studentene er allikevel ikke utelukkende fra Europa.

— Det kommer også studenter fra Asia og Afrika. Noen av disse er finansiert av den norske staten, men en del finansierer også seg selv.

I tillegg understreker Skeie at hun tror en god grunn til at studentene velger NTNU er fordi de har et godt utarbeidet mottaksapparat.

— For studentene som velger skolen er det enkelt å komme hit. Mottaksapparatet er enhetlig, man mottar alle papirer på samme kontor, og etter en uke er man igang på fakultetene. 

Sier de kommer for det faglige

I en undersøkelse NTNU gjennomførte i fjor kom det frem at studentene selv oppga den høye akademiske kvaliteten som hovedgrunn til å reise til NTNU.

— Dette er noe de sier, men det er vanskelig å si hvor sant det er, sier Skeie.

Allikevel opplyser hun at studentene også sier de har andre grunner til å komme.

— De opplyser videre at de valgte NTNU fordi det er i Norge, og dette betyr mye. Det har nok mye å gjøre med naturen vår, det er snø og muligheter for å drive vintersport. Interessant nok er også idrettslag listet som en grunn. En annen grunn er nok også at det siste året har Norge blitt billigere.

Jevn økning

Det er ikke bare NTNU og UiO som opplever en økning i antall utvekslingsstudenter som kommer til skolen.

Universitetet i Bergen har sett en økning på 14 prosent, fra 931 studenter i 2014 til 1 063 i 2015. Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har også opplevd en vekst, fra 229 studenter i 2014 til 265 studenter i 215, en økning på nesten 16 prosent. 

Også de private utdanningsinstituttene ser en økning. BI har hatt et rekordhøy antall på 600 utvekslingsstudenter, 61 mer enn i 2014. Skolen har nesten doblet antall utvekslingsstudenter på ti år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS