hØGSKOLEN I INNLANDET
Utsetter universitetssøknaden til neste år
Høgskolen i Innlandet hadde planer om å søke om universitetsstatus denne høsten. Nå har de utsatt det til neste år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskolen i Innlandet (HINN) hadde planlagt å levere inn en ny universitetssøknad denne høsten, men det utsetter de nå til neste år. Da håper de å stå bedre stilt til å få tilslag på søknaden.
— Vi venter først og fremst for å ha tilstrekkelig antall kandidater gjennom doktorgradsutdanningene. Dette forventer vi å ha over nyttår. Vi bruker tiden fremover effektivt for å ytterligere styrke og kvalitetssikre søknaden, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.
Fikk avslag i 2020
Det er nå godt over to år siden HINN leverte sin første søknad om å bli universitet. Sommeren 2020 fikk de endelig avslag fra Nokut. Etter det startet høgskolen umiddelbart arbeidet med å utforme en ny og revidert søknad. Den håper de nå å levere inn i starten av 2022.
Ved forrige søknadsrunde oppfylte høgskolen flesteparten av de 13 kravene som må til for å få universitetsstatus. Dette er de tre som stoppet dem den gang:
- Høgskolen i Innlandet har ikke tilstrekkelig antall ansatte med høg faglig kompetanse, sett opp mot antallet studenter som tas opp ved høgskolen. Det er flere små og sårbare fagmiljøer ved høgskolen.
- Høgskolen oppfyller ikke kravet til stabil forskerutdanning og har ennå ikke uteksaminert det antallet doktorgradskandidater som kreves.
- Den sårbarheten som komiteen har sett i enkelte av fagmiljøene og doktorgradsprogrammene ved Høgskolen i Innlandet, gjør det også vanskelig å påvise stabil utdanning og forskning av høy internasjonal kvalitet på nåværende tidspunkt
Disse tre punktene er noe de er særlig obs på i forbindelse med en ny søknad.
— Vi kvalitetssikrer søknaden særlig opp mot disse tre punktene som vi fikk underkjent sist. Det er aldri noen garanti for å lykkes, men vi sender søknaden når vi føler vi har besvart disse punktene på en så god måte som overhodet mulig og oppdatert søknaden ellers, sier Svenkerud til Khrono.
Han ønsker ikke sette noen eksakt dato for når de er klare til å sende inn søknaden. Men planen er altså i løpet av vinteren eller våren 2022.
— Jeg har sagt tidligere at vi ikke ønsker å være bundet av noe tidspunkt. Vi sender søknaden når vi og styret mener vi har en søknad som belyser spørsmålene Nokut hadde ved siste runde på en god måte og når helheten er oppdatert, slår rektoren fast.
Optimistisk rektor
Ved avslaget i 2020 sa Nokuts daværende administrerende direktør Terje Mørland at det var ingenting i veien for at HINN kunne søke om å bli universitet ved en ny anledning.
— Jeg har forståelse for at mange kan være skuffet i dag. HINN har vist at de har bygd en god faglig plattform, og den håper jeg de bygger videre på. Høgskolen er på god vei, men må fortsatt arbeide videre med noen områder før den kan bli akkreditert som universitet, sa Mørland den gang i en pressemelding.
På spørsmål om han er optimistisk på å få tilslag denne gang svarer rektor Svenkerud bekreftende.
— Jeg er optimist. Jeg mener vi vil levere inn en søknad som svarer godt på de spørsmålene Nokut hadde forrige gang. Selv om vi fikk ti av 13 punkter godkjent sist så må vi også oppdatere resten av søknaden. Det er et tidkrevende arbeid.
Saken har også vært omtalt i Forskerforum og Østlendingen.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet