Mari Froastad, Cora Gabrille Møller Jensen og Sander Meland er bærekraftspiloter ved Universitetet i Bergen. Foto: Jan Willie Olsen

Utfordrer de andre universitetene til å ansette piloter for bærekraft

Bærekraft. Universitetene i Bergen og Tromsø har begge ansatt bærekraftspiloter. Rektor Anne Husebekk håper flere følger etter.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2019 ansatte Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT) åtte bærekraftspiloter. Nå kan du redde verden i 20 prosent stilling, het det i utlysningen til UiT den gangen, som oppfordret studenter til å ta jobben ved siden av studiene.

Etter noen måneder utfordret UiT Universitetet i Bergen (UiB) til å gjøre det samme. Den utfordringen tok de og ansatte fem stykker i november.

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, håper flere følger etter.

— Dette er noe jeg tenker alle universitetene ville hatt glede av. Det er ikke en dyr ordning heller. Mange studenter jobbe ved siden av studiene, her kan de få relevant erfaring samtidig. Det er vinn-vinn for alle parter, sier Husebekk.

Fakta

Bærekraftspilotene i Bergen

Hver enkelt bærekraftspilot har fått sitt hovedområde som de skal jobbe med. Dette er områdene Universitetet i Bergen (UiB) har:

  • Marin forskning
  • Klima og energiomstilling
  • Globale samfunnsutfordringer
  • SDG-sekretariatet
  • Jobbe opp mot administrasjonen på UiB

Arbeidsoppgavene vil være å planlegge, gjennomføre og evaluere aktiviteter som kan bidra til å sette bærekraft og klimanøytralt UiB på dagsorden for studentene ved UiB.

De skal også bidra med studentperspektivet inn mot satsingsområdene.

Kilde: Ambisjoner for klimanøytralt UiB.

Får studentperspektivet inn i ledelsen

Mens UiT nylig fikk inn 27 søkere til sitt neste kull med bærekraftspiloter er man fortsatt i startfasen i Bergen.

— Vi skal være et ledd mellom ledelsen på UiB og studentene. Jobben vår er egentlig å fremme bærekraft og vise at universitetet satser på bærekraft og klima, forklarer bærekraftspilot Cora Gabrielle Møller Jensen.

Det handler om å skape et engasjement for dette temaet, få studentene med på en bølge.

Mari Froastad

Som ved UiT er alle de ansatte studenter som er hyret inn i 20 prosentstillinger. En del av stillingsbeskrivelsen er å løfte studentperspektivet inn i satsingsområdene til universitetet.

— Det handler om å skape et engasjement for dette temaet, få studentene med på en bølge og gjøre dem oppmerksomme på alt som gjøres for bærekraftig utvikling, sier Mari Froastad.

Hver og en har fått sitt eget område de skal jobbe med. Innenfor dette vil de få en mentor fra universitetet som skal være med å følge dem opp.

Klima- og energiomstilling og marin forskning er to av områdene som de blant annet er satt til å jobbe med. Helt konkret hva de skal gjøre er ikke avklart, men de har tidligere vært med å arrangere et gjenbruksmarked i Grieghallen i Bergen.

— Nå aner vi ikke i hvilken grad det er gjennomførbart, men kanskje kan vi lage noe lignende, et mat-arrangement, film, et foredrag, nytt gjenbruksmarkedet, ramser Møller Jensen opp.

Mentor og rektor

I Tromsø har rektor Husebekk selv tatt på seg en rolle som mentor i programmet. En gang i måneden møter hun bærekraftspiloten som er ansatt i Tromsø til en prat om hva hun jobber med og hva de skal gjøre.

Rektor på UiT Anne Husebekk under Sikt-konferansen.

— Vi begynte med dette fordi vi tenkte det kunne være bra å få noen unge stemmer til å hjelpe oss med å oppnå en bærekraftig campus. Da snakker vi også bærekraft i studieprogrammet og forskning.

Som i Bergen fikk studentene ganske frie tøyler til å løse oppgaven sin. De har blant annet arrangert strikkekvelder og laget en workshop der folk kan komme for å reparere ødelagte ting. De har også fått blitt direkte inkludert i UiT sitt arbeid, blant annet med å være på tokt med forskningsskipet Helmer Hanssen til Svalbard og tur til Island.

— De blitt brukt til mange oppgaver. Det kan være vanskelig å komme opp med nye ideer, men vi har stor tro på at unge stemmer kan bidra. Vi ser generelt at det er de unge som er tidlig på at noe må gjøres, forklarer rektoren.

Det samme ser bærekraftspilotene i Bergen.

— Jeg tror vi går inn i et tiår der klima og bærekraft vil være oftere på agendaen. Vi ser Greta Thunberg og klimastreik blant ungdom. Det skjer ganske mye mer enn for ti år siden, sier Møller Jensen.

Powered by Labrador CMS