Christian Anton Smedshaug i Sps programkomité har regnet ut at internasjonale studenter koster Norge 5 milliarder kroner i året. Foto: Anders Henriksen/Agriforsk

Flere fylkeslag i Sp har sagt nei til skolepenger

Senterpartiet har regnet ut at utenlandsstudentene koster Norge 5 milliarder kroner i året. I programforslaget for 2017 foreslår de å innføre skolepenger for utenlandsstudenter. Flere av fylkeslagene går nå imot forslaget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet foreslår i partiprogrammet sitt for 2017-2021 å innføre skolepenger for utenlandsstudenter.

Forslaget møter motstand i flere fylkeslag.

Så langt har Akershus, Østfold, Rogaland og Buskerud fattet vedtak mot skolepenger. Mens delegasjonene Oslo, Møre og Romsdal og Hedmark har sagt at de er mot skolepenger. 

Det er flere fylkeslag som foreløpig ikke har tatt stilling til saken, eller skal ta stilling til saken. Dette gjelder blant andre Finnmark, Telemark, Hordaland og Oppland. Sogn og Fjordane og Vestfold har fylkesårsmøte helgen 3.-4. mars. Hva de resterende fylkeslagene har tatt stilling til, er ikke kjent.

Norge et av få land

Norge er et av få land som ikke har skolepenger for utenlandsstudenter. Det er ikke sånn at vi har lyst til å innføre det, men det er ikke mulig å unngå det når Norge er ett av to land i verden som ikke har. 

Christian Anton Smedshaug

Om en måned er det duket for landsmøte i Trondheim for Senterpartiet. Da må partiet ta stilling til om forslaget om skolepenger for utenlandsstudenter skal bli med i partiprogrammet foran høstens stortingsvalg, eller ikke. FIre av 11 i programkomitéen ønsker å beholde gratisprinsippet.

Christian Anton Smedshaug sitter i programkomitéen og er medlem av Akershus Senterparti. Han sier at et av argumentene for å innføre skolepenger, er fordi andre land har gjort det. I Europa er det bare Norge og Tyskland som har gratis utdanning til studenter utenfor EU/EØS, mener han.

— Norge er et av få land som ikke har skolepenger for utenlandsstudenter. Det er ikke sånn at vi har lyst til å innføre det, men det er ikke mulig å unngå det når Norge er ett av to land i verden som ikke har. Antall utenlandsstudenter stiger betydelig, sier han, og fortsetter:

— I tillegg har utenlandsstudentene en betydelig innflytelse på bruk av studentboliger. Dersom ressursbruken i høyere utdanningssektor skal opprettholdes slik den er i dag, er det ikke bærekraftig over tid at utenlandsstudenter ikke betaler skolepenger, sier Christian Anton Smedshaug.

5 mrd.kroner

I et innlegg i Universitas tidligere i februar i år skrev Smedshaug følgende: «Veksten i antall studenter er høy i Norge og utgjør nå over 25 000 studenter, opp fra 10 000 for ti år siden, se figur. Dette er en kostbar ordning, i snitt koster en norsk studieplass nær 200 000 kroner. Kostnaden på utenlandsstudier er da nær 5 mrd kroner i studiekostnad. Dette tilsvarer ca 13 % av det totale budsjett for universiteter og høyskoler.»

Ifølge ferske tall på utenlandsk studenter i Norge gikk antallet ned fra 2015 til 2016. Database for høgre utdanning i Norge viser at det totalt var 260 færre utenlandsstudenter i Norge i 2016 enn året før. Ifølge Forskerforum kommer også de aller fleste utenlandske studenter i Norge fra EU/EØS-land. Bare 2 av 10 kommer fra land utenfor EU/EØS.

Behandlet på landsmøtet

— Hva tenker du om at grasrota i partiet, blant annet ditt eget fylkeslag, ikke støtter forslaget om skolepenger?

— Det er en del av demokratiet i partiet. Det er mange resolusjoner som kommer opp, men som ikke blir godt debattert, slik at kunnskapen ikke kommer tilstrekkelig fram. Dette er et dissensforslag i komiten, så forslaget, i likhet med andre forslag, vil bli behandlet grundig på landsmøtet, sier Christian Anton Smedshaug´til Khrono.

For vel en uke siden sto Ola Borten Moe på talerstolen under fylkesårsmøtet i Rogaland Senterparti og snakket varmt om skolepenger. Men fylkeslaget vendte han ryggen og stemte nei til skolepenger og ja til gratisprinsippet.

Aisha Naz Bhatti, Stortingskandidat, Oslo Senterparti skrev i et innlegg i NRK Ytring at gratisprinsippet gjør at Norge blir et rikere land.

— Uten utenlandske studenter blir Norge et fattigere og kjedeligere land. Derfor må utdanningen fortsatt være gratis, også for utlendinger, skrev Bhatti.

Nye impulser

Senterungdommen, Senterpartiets ungdomsorganisasjon, er imot forslaget som programkomiteen har foreslått. Syver Zachariassen, internasjonal leder i Senterungdommen, forteller at skolepenger for utenlandsstudenter er en av de prioriterte sakene til ungdomsorganisasjonen på landsmøtet 24.-26. mars.

— Vi er imot forslaget. Andelen studenter fra utenfor EU/EØS kommer til å gå drastisk ned dersom skolepenger innføres. Det er en fordel å ha internasjonale studenter, blant annet er det viktig for fagmiljøene, slik at de kan få inn nye impulser fra folk fra andre land i verden, sier Zachariassen.

Zachariassen forteller at han selv satte pris på det internasjonale miljøet ved Handelshøyskolen BI da han studerte der.

Den internasjonale lederen i Senterungdommen synes det burde vært lettere for utenlandsstudenter å bli i Norge etter studietiden, blant annet for å bruke kunnskapen man har fått, og at det kan være en fordel for landet.

— Det er også fint for konkurransen mellom studentene også, at flere kommer utenfra, sier Syver Zachariassen, internasjonal leder i Senterungdommen.

Studentene mot

I januar ba leder i Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs (bildet over), til Khrono at hun ber Senterpartiets landsmøte om å lytte til mindretallet (4 av 11) i Senterpartiets programkomité, som ønsker å beholde gratisprinsippet i norsk høyere utdanning og forkaste forslaget om å innføre skolepenger. 

— Dette er ødeleggende for internasjonalisering i høyere utdanning, sier hun og viser til at Senterpartiet ønsker i sitt utkast til handlingsprogram mer internasjonal utveksling, mens de noen linjer lenger ned ønsker å innskrenke utenlandske studenters muligheter til å studere i Norge.

I forslaget til program fra Senterpartiet heter det blant annet: «Alle studier bør ha internasjonal utveksling integrert i studiet uavhengig om det er profesjonsrettet 4 eller ei. (…) Å bidra til utenlandske studenter i norske institusjoner vil være en naturlig del av en slik internasjonalisering».

— Senterpartiet med leder Trygve Slagsvold Vedum må høre på en samlet studentbevegelse og si som de har gjort i inneværende periode: Nei, til skolepenger, mener Andenæs.

Den sittende regjering har tidligere foreslått skolepenger for internasjonale studenter, men forslaget har så langt ikke fått politisk flertall.

Rektorer mot skolepenger

Høyres programkomité, som er ledet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, foreslår også en innføring av moderate skolepenger for internasjonale studenter i Norge som kommer fra land utenfor EØS-området. 

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, har gått sterkt imot forslaget, og det samme har rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen og nå sist NTNU-rektor Gunnar Bovim. 

Da regjeringen i statsbudsjettet 2014 foreslo å innføre skolepenger for utenlandske studenter møtte de massiv motstand (bildet under).

(UiO-rektor Ole Petter Ottersen støtter studentenes protester mot skolepenger i 2014. Foto: Studentparlamentet Universitetet i Oslo).

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS