Utenriksminister Børge Brende øker den norske støtten til Globalt partnerskap for utdanning fra 290 millioner kroner til 590 millioner i 2017. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Norge lover doblet utdanningsstøtte

– Uten utdanning, ingen utvikling, sier utenriksminister Børge Brende (H) og lover doblet støtte til Det globale partnerskapet for utdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdanning er fundamentet i ethvert lands utvikling, understreker utenriksministeren i det han torsdag deltar på Det globale partnerskapet for utdanning,  GPEs, giverkonferanse i Brussel. Målet med møtet er å samle støtte til skolegang for 29 millioner barn i 66 land gjennom 3,5 milliarder dollar.

Brende lover et norsk krafttak. Den norske støtten til GPE på 290 millioner kroner i år skal fetes opp med 100 millioner i året til den blir 590 millioner i 2017.

Mange jenter

Til sammen 57 millioner barn og 70 millioner ungdommer står i dag uten noe skoletilbud, viser en ny rapport. Rapporten blir lagt fram av UNESCO på torsdagens giverkonferanse i Brussel.

Rapporten slår fast at utviklingen har stått nesten på stedet hvil globalt siden 2007. Barn som ikke får gå på skole, har veldig begrensede fremtidsmuligheter, sier Brende.

Det er spesielt jenter som er utsatt

Børge Brende

– Det er spesielt jenter som er utsatt, det ser vi blant annet i Nigeria og Afghanistan. I deler av Nigeria er det nå slik at foreldre ikke tør å sende jenter på skolen, sier han.

Regjeringen har bestemt at de vil prioriterer spesielt støtte til jenters utdanning og til de mest sårbare gruppene av barn, som for eksempel barn i krig og barn med nedsatt funksjonsevne.

Positivt i noen land

UNESCO-rapporten viser samtidig til flere land og områder som har hatt en meget positiv utvikling. I alt 17 land har det siste tiåret klart å redusere antall barn som ikke får gå på skole med hele 86 prosent.

Rapporten framhever tiltak som å fjerne skolepenger, øke økonomisk satsing på skolen, bedre lærerutdanning, satse mer på undervisning til etniske og språklige minoriteter, og ikke minst skape fred i tidligere konfliktområder. Alle disse tiltakene viser seg å bedre utdanningstilbudet.

Prioritet

Den borgerlige regjeringen har sagt den vil endre norsk utviklingspolitikk, og Brende sier torsdagens løfte bekrefter utdanning som en av regjeringens hovedprioriteter.

Den globale bistanden til utdanning i fattige land har gått ned med 10 prosent de siste fem årene. Det nye bidraget gjør Norge til en av de største støttespillerne til GPE, ifølge UD.

Det globale partnerskapet for utdanning (GPE) er et samarbeid mellom utviklingsland, giverland, multilaterale organisasjoner, næringsliv og sivilt samfunn, for å gi barn et skoletilbud. (©NTB)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS