Isaksen har møte med utdanningstoppene
Hvordan kan utdanning forebygge ekstremisme og polarisering, er temaet på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens toppmøte med utdanningssektoren. Hovedinnleggene kan du se her direkte fra 13.00.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kunnskapsministeren arrangerer sitt utdanningspolitiske toppmøte for andre gang i år, og temaet som utdanningstoppene diskuterer er hvordan barnehage, skole, høyere utdanning og forsking kan hjelpe til med å forebygge ekstremisme og polarisering.
— Jeg kan vanskelig tenke meg et mer aktuelt tema. Mange kjenner på en uro. Jeg tror min generasjon er den første på flere tiår som stiller spørsmål ved om barna våre vil vokse opp med den samme tryggheten som vi har hatt. I slike tider er det viktig å snakke om danningsoppdraget til utdanningen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Se toppmøtet her:
En felles arena
Rektorer ved universiteter og høgskoler fra hele landet, og topper fra hele utdanningssektoren ellers, er tilstede i regjeringens representasjonsbolig (bildet under), der Isaksen innleder om temaet.
— Det er veldig få arenaer hvor hele utdanningssektoren er samlet, og det er viktig at vi får diskutert temaer som er felles for alle, sier Isaksen til den store forsamlingen av utdanningstopper.
— I Norge har vi hatt en grunnleggende tiltro til demokratiet, men det er antydning til sprekker i denne grunnmuren. Mange føler en uro, og tilliten til myndigheter, politikere og eksperter er synkende.
— Utdanningssstemet har en svært viktig jobb i å forebygge polarisering, som i sin ytterste form kan ende i ekstremisme, sier han.
Om ekstremisme
Blant innlederne ellers er forfatter Åsne Seierstad (bildet under), som forteller om arbeidet med boken «To søstre», som handler om radikaliseringen av to unge bærumsjenter med somalisk bakgrunn.
Filmskaper og UNESCO-ambassadør Deeyah Khan og kunnskapsminister Røe Isaksen samtaler deretter om ekstremisme, med utgangspunkt i de to filmene Khan har laget, «Banaz: A Love Story», som handler om den britisk-kurdiske 21-åringen Banaz som ble æresdrept av sin familie, og filmen «Jihad», hvor Khan gjennom to år følger briter som sluttet seg til IS.
Professor Helge Jordheim ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo skal deretter snakke om utdanning som danningsfelleskap.
Nobelprisvinnere bekymret
Det er ikke bare de norske utdanningstoppene som bekymrer seg for splittelse og politisk polarisering i befolkningen. En undersøkelse som Times Higher Education har gjort blant tidligere nobelprisvinnere, viser at 70 prosent av dem enten er svært alvorlig eller alvorlig bekymret over framveksten av populisme og politisk polarisering.
I tillegg er 25 prosent moderat bekymret over denne trenden, som spesielt er tydelig under Donald Trumps splittende presidentskap i USA og i Storbritannia i forbindelse med Brexit, går det fram av undersøkelsen. Den er gjort blant 50 tidligere nobelprisvinnere i forkant av World Academic Summit ved Kings College i London neste uke.
Frykter for forskningen
Mange av dem slår alarm om populistiske politikere som er villige til å overse anerkjent, robust kunnskap levert av vitenskapelige fagmiljøer.
— I dag ser det ut til at mange stiller spørsmål ved fakta og foretrekker å tro på rykter heller enn på veletablert vitenskapelig kunnskap, sier nobelprisvinner i kjemi fra 2016, Jean-Pierre Sauvage ved University of Strasbourg, til Times Higher Education.
Det går også fram av undersøkelsen at mange av nobelprisvinnerne er bekymret over at dagens politiske klima kan lede til anti-intellektualisme, som i nær framtid kan gå utover finansieringen av forskning.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!