Kvalitetsmeldingen for høyere utdanning ble lagt fram i januar 2017. Haugstad brukte deler av tiden sin på UHR-møtet til å fortelle om hva departementet venter av institusjonene i tiden som kommer. – Innholdet i kvalitetsmeldingen er i ferd med å bli innarbeidet i sektoren, sa Bjørn Haugstad. Foto: Tor Farstad

Dere må evne å fornye dere

Statssekretær Bjørn Haugstad har fire klare meldinger til sektorens ledere da han møtte Universitets- og høgskolerådet tidligere denne uka.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvalitetsmeldingen, meritteringsordning, indikatorportal og mulige endringer av stillingsstrukturen i akademia var hovedpunktene i statssekretær Bjørn Haugstads innlegg på seminaret til Universitets- og høgskolerådet som ble avhold i Bergen mandag denne uken, skriver På Høyden.

Han appellerte til universitets- og høgskoleansattes evne til å forske og arbeide analytisk i arbeidet med å gjennomgå studieporteføljene på institusjonene.

— Den holdningen som vi er så stolte av at vi kan anvende på samfunnet rundt oss, den må vi bruke på vår egen virksomhet, sa Haugstad.

Kultur spiser stortingsmeldinger til frokost

Kvalitetsmeldingen for høyere utdanning ble lagt fram i januar 2017. Denne er nå i ferd med å bli kjent i sektoren, ifølge Haugstad. Veien fra en stortingsmelding til en bedre studiehverdag kan likevel være lang.

Dere må ha en evne til å fornye dere. Dere må tilby en utdanning som forblir relevant i en verden i utvikling.

Bjørn Haugstad

— Kvalitet må skapes lokalt, sa statssekretæren.

Han la til at den øverste ledelsen i Kunnskapsdepartementet vet at en kvalitetskultur ikke utelukkende kan skapes ved å bli beskrevet i en Stortingsmelding.

— Dere må ha en evne til å fornye dere. Dere må tilby en utdanning som forblir relevant i en verden i utvikling, sa Haugstad.

Mye tyder på at fremtidens arbeidsmarked vil ha få jobber som ikke krever høyt kvalifiserte personer. En rekke oppgaver vil kunne utføres av roboter.

— Samtidig vil vi trenge fagfolk som kan reflektere over etiske spørsmål, komme med kreative løsninger på komplekse problemstillinger og som kan samarbeide på tvers av faglige, kulturelle og nasjonale grenser, la Haugstad til.

— Test studentenes evne til egen refleksjon

Han oppfordret institusjonene til å gi studentene utdanning som ruster dem til de nye kravene.

— Vi kan snakke om viktigheten av etisk refleksjon til vi blir blå eller røde, med hvis ikke studentene opplever at vi faktisk prøver dem på det, vil mange fortsette med å reprodusere læreboka, sa Bjørn Haugstad.

Meritteringssystem = mer enn premiering av gode forelesere

Bjørn Haugstad listet opp noen punkter om hva Kunnskapsdepartementet venter av institusjonene i den kommende tiden.

— Alle universiteter og høgskoler skal etablere meritteringssystemer som belønner god undervisning. Vi mener at systemet for dette må utvikles lokalt, slik at det lokale eierskapet til systemet blir ivaretatt. Detaljene i dette er ikke klarlagt ennå - her må vi se hva stortingsflertallet lander på, poengterte han.

Meritteringssystemet skal være klart innen våren 2019.

Nytt ekspertutvalg skal se på stillinger i akademia

Et ekspertutvalg skal se på stillingsstrukturen i høyere utdanning, fortalte Haugstad.

Denne gruppen skal opprettes før sommeren, og vil bli ledet av tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal. Rapporten skal være klar i 2018.

Vil gjøre informasjon om studiesteder lettere tilgjengelig

Statssekretæren fortalte også om planene om å etablere en indikatorportal, som gir en samlet oversikt over programmer og institusjoner. Her kan myriaden av kandidatundersøkelser, barometre, utredninger og evalueringer samles på ett sted.

Da kan studenter lettere sammenligne utdanninger de ønsker å søke på, og arbeidsgivere kan lettere finne informasjon om kandidaters avlagte studiepoeng.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS