Sikkerhet

Universitetet vil gjennom­føre omstridt konferanse

Universitetet i Agder (UiA) har satt inn tiltak for å redusere sikkerhetsrisikoen på konferanse, og fortsetter som medarrangør.

Universitetet i Agder har gått gjennom eksportkontrollreglene på nytt og landet på at konferansen kan gjennomføres.
Publisert Oppdatert

Mandag åpner konferansen ICIEA (IEEE Conference on Industrial Electronics and Applications) i Kristiansand. Arrangør er den internasjonale bransjeorganisasjonen for elektronikk og elektroteknikk, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), med Universitetet i Agder som medarrangør.

PSTs varsellamper begynte å blinke i god tid før konferansestart. Ifølge Fædrelandsvennen skal minst 24 kinesiske statsborgere være tilknyttet konferansen, og disse kommer fra universiteter og forskningsinstitusjoner kjent for tette bånd til Kinas forsvar, forsvarsindustri eller kommunistpartiet. 

Portrett av Øivind Dagsvik Eskedal
Fungerende universitetsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal sier at de norske konferansedeltakerne har fått en oppfriskning om eksportkontrollreglene før konferansen åpner på mandag.

PST har blant annet bedt Universitetet i Agder vurdere om det vil være i strid med norske eksportkontrollbestemmelser å gjennomføre konferansen.

Nå melder universitetet at det er innstilt på å stå løpet ut som medarrangør.

Fagmiljøer med militær relevans

UiA opplyser at det har flere sterke fagmiljøer og kunnskap som kan ha militær relevans, innen blant annet kunstig intelligens, spillteknologi, robotikk, mekatronikk og IKT. Torsdag ble det derfor holdt et møte der eksportkontrollovgivningen ble gjennomgått.

— I forkant av konferansen har deltakere fra UiA fått en oppfriskning om eksportkontroll og om hvordan de skal forholde seg til mulig kontakt fra utenlandsk etterretning, sier fungerende universitetsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal i en nyhetsmelding på universitetets egen nettside.

På møtet var en representant fra PST til stede og redegjorde for risikobildet knyttet til konferanser av denne typen.

— Deltakerne fikk også stille spørsmål til PST, og med dette anser vi at deltakerne fra UiA vil være svært bevisste og varsomme deltakere på konferansen, sier Eskedal.

Han opplyser at universitetet selv har tatt kontakt med både Utenriksdepartementet og PST for å få råd.

Det blir ikke besøk på universitetets laboratorier under konferansen.

— I sum mener vi at vi som universitet har landet på en fornuftig løsning i det krevende krysspresset mellom myndighetenes oppfordring til internasjonalt samarbeid på den ene siden, og krav til varsomhet på den andre. Vi har også den akademiske friheten å beskytte, sier Eskedal.

NTNU trakk seg

NTNU skulle være vertskap og medarrangør for en lignende konferanse i Ålesund i slutten av juni, men trakk seg. Den gang valgte hovedarrangøren å gjennomføre konferansen digitalt.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen har den kinesiske ambassaden i Oslo benektet at Kina bruker akademia til etterretningsvirksomhet.

— Anklagene fra visse norske institusjoner er ikke annet enn grunnløse baktalelser og ærekrenkelser. Vi motsetter oss sterkt alle forsøk på å skape frykt og panikk og å merke alt samarbeid og utveksling med Kina som en «trussel», ut fra egne «forfølgelsesvrangforestillinger», skriver ambassadens pressekontor i en e-post.

Powered by Labrador CMS