mistet studieretten

Universitetet må behandle saken på nytt, etter at Pia ble kastet ut av studiet

Departementet mener Universitetet i Oslo var strenge og ikke har tatt nok hensyn til studenters rett til tilrettelegging.

Pia Pernille Pålsdatter mistet studieretten. Hun jobber for å få den tilbake.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

Etter flere år med egen sykdom og sykdom i nær familie, stod Pia Pernille Pålsdatter bare én eksamen unna en midlertidig legelisens. Universitetet i Oslo sa imidlertid nei, og dermed mistet Pålsdatter studieretten i 2019.

Etter flere klager havnet saken i Kunnskapsdepartementet, og der lå den fortsatt til behandling i januar i år. Pålsdatter selv sa til Khrono at hun håpet på et raskt svar.

Nå har hun fått svar, og departementet sender saken tilbake til Universitetet i Oslo og ber dem vurdere saken på nytt.

Kunnskapsdepartementet mener at universitetet ikke har tatt nok hensyn til retten studenter med særskilte behov eller funksjonsnedsettelser har til tilrettelegging, og at universitetet kan ha oversett hensyn som burde inngått i vurderingen.

Departementet: «Svært strengt»

— Jeg er håpefull og nå regner jeg med at styret ved UiO gjør en ny vurdering av saken og gir meg studieplassen, skriver Pålsdatter i en SMS til Khrono.

Uten å slå fast at universitetet har gjort feil og uten å gjøre vedtaket ugyldig, mener departementet at det fremstår som «svært strengt» at Pålsdatter ikke fikk godkjent en permisjonssøknad hun sendte for seint.

Kunnskapsdepartementet ber derfor Universitetet i Oslo om å på nytt vurdere Pålsdatters søknad om en permisjon med tilbakevirkende kraft, og påpeker samtidig at en students lovfestede rett til tilrettelegging også formelt sett går foran en intern forskrift på universitetet.

I en e-post gjennom universitetets kommunikasjonsavdeling, skriver direktør ved UiO, Arne Benjaminsen, følgende:

— Vi har mottatt departementets brev, og vil nå sette oss nærmere inn i dette. På bakgrunn av at Kunnskapsdepartementet ber oss gjennomgå permisjonssøknaden på nytt, vil vi gjøre det og legger opp til en snarlig behandling.

Håper på rask avgjørelse

Advokat Vidar Strømme har tatt saken til Pålsdatter pro bono.

Advokaten hennes, Vidar Strømme, tar departementets avgjørelse imot med åpne armer, og sier de er villige til å fortsette kampen dersom UiO ikke skulle snu.

— Departementet har gitt universitetet beskjed om å vurdere saken på nytt, og ikke minst på en bedre måte. De har blant annet pekt på at saken ikke er grundig nok vurdert, og at det er tatt for få individuelle hensyn, sier Strømme.

Han legger til at de nå håper på en snarlig løsning.

— Vi håper det går fortest mulig. Dersom universitetet kommer frem til den samme konklusjonen vil vi ta saken videre til sivilombudsmannen, understreker Strømme.

Stortingspolitiker håper på punktum

Nina Sandberg, stortingspolitiker for Arbeiderpartiet.

Broren til Pia Pernille Pålsdatter, jurist Marius Gulbranson Nordby, som førte saken fram til advokat Strømme kom på banen, sier følgende:

— Vi håpet jo at saken skulle bli ferdig i departementet. Nå blir det en ny runde ved universitetet pm en sak som har vart i to år, men vi har samtidig blitt hørt for første gang og opplever at loven har blitt fulgt. Så vi er i det store og hele veldig fornøyde med utfallet fra departementet.

Pålsdatter har også fått støtte fra Stortinget, der Arbeiderpartiets Nina Sandberg har etterspurt avgjørelse fra Kunnskapsdepartementet. Sandberg skriver i en e-post at hun mener saken er et eksempel på at studenters rettssikkerhet må styrkes.

— Nå håper jeg universitetet ikke lar det gå prestisje i saken. Styrkeforholdet mellom studenten og universitetet er allerede svært skjevt. Jeg mener det er på tide å sette punktum. Mitt håp er at konklusjonen blir at studenten får fullføre, slik at hun kan få tilbake tryggheten og starte i yrket hun nesten har utdannet seg til, skriver Sandberg.

(Saken ble oppdatert med kommentar fra Nina Sandberg kl 09.12 og med svar fra UiO-direktør Arne Benjaminsen 13.49)

Powered by Labrador CMS