håper norsk tipping snur
Universitetet i Bergen ga fra seg ledelsen av prosjektet til Helsingfors universitet
Norsk Tipping og Norsk Rikstoto ville ikke gi fra seg data. Nå vil Frp ha svar fra likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) på spørsmål om hun kommer til å sørge for at Norsk Tipping snur i saken.
— De norske spillselskapene sitter på mye viktig data så langt som ti år tilbake i tid. Det er leit at vi ikke får tilgang til dette, sier professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, til Khrono.
Mandag meldte Bergens Tidende (BT) at et forskningsprosjekt som opprinnelig ble etablert ved Universitetet i Bergen (UiB), nærmere bestemt Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning (Spillforsk), er flyttet til Helsingfors universitet i Finland.
Spilleatferd under pandemien
Hovedårsaken er at verken Norsk Tipping eller Norsk Rikstoto har villet utlevere data og statistikk om nordmenns spilleatferd.
— Samtidig ser vi at en rekke andre nordiske spillselskap i Norden ikke har hatt noen problemer med dette. Til slutt ble det mest naturlig bare å flytte hele prosjektet til Helsingfors, forteller Spillforsk-leder Ståle Pallesen.
Spillforsk skulle i vinter lede et såkalt covid-19-prosjekt der de skulle samle forskere fra alle nordiske land. Målet var å undersøke hvordan spilleatferden har endret seg under pandemien.
I utgangspunktet var dialogen god mellom Spillforsk og Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, men sistnevnte mener at forutsetningene for å delta i prosjektet endret seg underveis.
Fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, Bjørn Helge Hoffmann, skriver i en e-post til BT at hovedutfordringen er at også spillselskaper som ikke har tillatelse til å tilby spill her til lands, også ble invitert til å delta i prosjektet.
— Selv om covid-19-prosjektet bare vil bruke data fra land hvor disse selskapene har tillatelse til å operere, er det de samme selskapene som bevisst undergraver norsk lov. Det vil vi ikke bidra til å legitimere. Norsk Tipping må også ta hensyn til risikoen for at forretningskritisk informasjon og innsikt skal tilflyte de ulovlige spillselskapene, skriver Hoffmann.
Har forståelse
Selv om Ståle Pallesen synes det er leit at det har blitt som det har blitt, viser han også forståelse overfor Norsk Tippings valg.
— Jeg skjønner at Norsk Tipping ikke ønsker å assosieres med spilleselskaper som opererer ulovlig i Norge. Og premissene for at de skulle bidra var at spillselskap som opererer ulovlig i Norge ikke skulle gi data til prosjektet. Den norske forskergruppen kom i ettertid frem til at dette var et problematisk premiss, og valgte å si ja til data fra nevnte spillselskaper, sier Pallesen til Khrono.
— Vi mener likevel at data fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto ville være av samfunnsmessig interesse, og håper at de snur i denne saken, fortsetter professoren.
Han forteller videre at grunnen til at prosjektet nå er overført til Helsingfors i første omgang handler om at mesteparten av dataene nå stammer fra det finske nasjonale spilleselskapet, som har vært velvillige til å bidra med data.
Det hører med til historien at det kun er dette prosjektet, som altså handler om spillevaner under koronapandemien, Norsk Tipping har sagt nei til å være med i.
Bjørn Helge Hoffmann understreker at Norsk Tipping bidrar mye til forskning., og at de i løpet av de siste åtte årene har levert data til 24 ulike studier, der åtte har vært tilknyttet Spillforsk i Bergen.
Frp krever svar
I kjølvannet av BTs artikkel mandag gikk kulturpolitisk talskvinne i Fremskrittspartiet (Frp), Silje Heimdal, ut og krevde svar fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).
— Vil kulturministeren sørge for at Norsk Tipping likevel deltar i dette nordiske forskningsprosjektet om hvordan spilleatferd har endret seg under covid-19- pandemien? spør Hjemdal i et skriftlig spørsmål til statsråden.
Hun har foreløpig ikke fått svar.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår