rangering

Universitetet i Bergen blant de 10 beste på hav

Universitetet i Bergen et et av de 10 beste universitetene i verden innen oseanografi, ifølge ny Shanghai-rangering. NTNU er nummer to innen marine ingeniørfag.

Tor Eldevik er professor i oseanografi ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og er godt fornøyd med den nye Shanghai-rankingen..
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

Universitetet i Bergen er på 10. plass innen oseanografi, vitenskapen om havet, viser Shanghai Rankings Global Ranking of Academic Subjects for 2021.

UiB er dermed i samme selskap som University of Washington, University of California San Diego og Sorbonne i Paris, som er de tre øverste på listen.

De siste fire årene har UiB vært blant de 10 beste på dette fagområdet.

Det er ikke bare UiB som gjør det fra på hav, det gjelder også NTNU.

NTNU er nummer to i verden innen fagområdet «marine/ocean engineering», bare slått av Shanhai Jiao Tong University. På dette området er 5 av de 10 beste universitetene kinesiske.

«Fint å være i Champions League»

Instituttleder Tor Eldevik ved Geofysisk institutt er glad for å havne blant de 10 beste i verden på rankingen.

— Vi vet jo at nivået på havforskning, og oseanografi spesielt, er høyt i Norge, så dette er ingen overraskelse. Og selv om det er mange og gode grunner til å være kritisk til denne typen rangeringer, er det fint å skulle forklare hvorfor vi er i Champions League i stedet for å skulle forklare marginale fall langt nede på listene, sier Eldevik til Khrono.

Han peker på at Bergens-miljøet har lange tradisjoner med havforskning i verdensklasse, mer enn 100 år tilbake.

— Denne satsingen sådde frøene til både Geofysisk institutt og Havforskingsinstituttet. Senere kom moderne værvarsling til via Vilhelm Bjerknes og Bergensskolen i meteorologi. Etter dette har UiB røktet oseanografien vel, inkludert nasjonalt og internasjonalt samarbeid. En har hatt god tilgang på forskningsfartøy, observasjonsdata og modellverktøy, som blir stadig mer brukt, og selvsagt er vi avhengige av en dyktig stab og ditto studenter, sier han.

Spisskompetanse på hav

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen er heller ikke overrasket og naturlig nok fornøyd med plasseringen.

— Havet er en betydelig del av vår historie og identitet. Vi er plassert i havbyen Bergen og universitetets fagmiljøer har naturlig utviklet en solid spisskompetanse rettet mot hav. Denne kompetansen er unik, og sett i sammenheng med den avgjørende rollen havet vil spille for verdens utvikling, så er det ingen tvil om at vår strategiske satsing på havmiljøene er viktig, sier Hagen i en pressemelding.

I alt 54 fag rangert

Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) ble første gang publisert i 2017, som en av fire Shanghai-rangeringer. I år er 54 fag på over 1800 universiteter med på listene.

Flere norske universiteter er å finne på rangeringene. NTNU er for eksempel på 22. plass i verden innen biologivitenskap og på 17. plass innen humanbiologi. Universitetet i Oslo er på 32. plass i verden innen folkehelse, på 37. plass innen samfunnsøkonomi og på 31. plass innen statsvitenskap. NMBU er nummer 42 innen veterinærfaget.

(Saken er oppdatert 9. juni med at NTNU er nummer 2 i verden innen marine/ocean engineering)

Powered by Labrador CMS