Krigen i Ukraina
Universiteter bedt om å fryse akademiske forbindelser med Russland
Det er ikke bare i Norge det diskuteres hvordan universitetene skal forholde seg til samarbeid med Russland. I Tyskland er universiteter blitt bedt om å fryse samarbeidet.
Brussel (Khrono): — Vi ber universiteter, akademiske institusjoner i Europa og resten av verden om å stå sammen med Ukraina mot Putins regime, mot ødeleggelsen av grunnlaget for fred, sikkerhet og demokrati i Europa og verden.
Bønnen kommer fra Serhiy Kvit, sjef for det nasjonale kontoret for kvalitetssikring av høyere utdanning i Ukraina og rektor ved Kyiv-Mohyla-akademiet, landets eldste universitet.
Det akademiske samfunnet kan ikke tie om krigen i Ukraina, sier han til University World News.
Er blitt oppfordret om å fryse samarbeid
I europeiske universitetskretser diskuteres det nå hvordan man skal samarbeide med russiske kollegaer etter den russiske invasjonen.
Tidligere i dag gjorde statssekretær Oddmund Hoel i Kunnskapsdepartementet klart overfor Khrono at kunnskapsfeltet så langt ikke er inkludert i sanksjonene etter det russiske angrepet.
— I dag er holdningen til kunnskapssamarbeidet med Russland den samme som før, men vi utelukker ikke at det raskt kan bli endringer, skriver Hoel til Khrono.
I Tyskland er tonen en annen. Torsdag skrev Science Business at den tyske regjeringen har oppfordret universitetene i landet til å fryse akademiske forbindelser og spesielt forskningsprosjekter med Russland.
Har tett samarbeid
Peter-Andre Alt, som leder den tyske rektorkonferansen (HKR) fortalte til nyhetsnettstedet at de allerede har avlyst et møte med russiske institusjoner for å diskutere felles mastergrader, møtet skulle ha vært neste uke.
— Det russiske angrepet på Ukraina har alvorlige konsekvenser for våre relasjoner innen forskning og akademia, som er blitt bygd med tillit og håp over to tiår og nå trues av illegitime angrep på folkeretten, sier Alt til Science Business.
Til University World News sier han at «utviklingen vil påføre tysk-russiske forskningsforhold alvorlig skade».
I en pressemelding fra HKR vises det også til at krigen også rammer samarbeidet mellom Tyskland og Ukraina innen høyere utdanning. Det vises til at det sommersemesteret 2021 var mer enn 8200 ukrainske studenter ved tyske universiteter, i tillegg har de 257 partnerskap som involverer 113 tyske og 89 ukrainske høyere utdanningsinstitusjoner.
— Vår solidaritet går til hele den ukrainske befolkningen og ikke minst til våre universitetspartnere. Vi er svært bekymret for livene til ukrainske forskere og studenter, heter det i en uttalelse fra Alt.
Deltar i flere store prosjekter
Blant EU-lederne har det vært diskusjoner om sanksjoner på forskningsfeltet siden den russiske presidenten Vladimir Putin anerkjente utbryterregioner i Øst-Ukraina som uavhengige stater. Blant annet er deltakelse i Horisont Europa blitt nevnt som et mulig sanksjonsvåpen. Russiske forskere deltok i 138 prosjekter under det forrige rammeprogrammet Horisont 2020.
Science Business viser til at Russland deltar i en rekke store forskningsprosjekter i Europa.
Et av dem er ITER, en eksperimentell fusjonsreaktor under oppføring sør i Frankrike, der også Kina, India, Japan og USA er medlemmer.
— Politiske forskjeller blant medlemmene — handelskriger, grensetvister og andre uenigheter — har aldri påvirket samarbeidsånden, sier en talsmann for ITER til Science Business. De kan ikke svare på om og hvordan prosjektet vil påvirkes av krigen.
Et annet stort prosjekt er CERN i Sveits, der Russland er observatør. Listen er lenger.
Uenighet om sanskjoner
Det er uenighet om sanksjoner rundt forskningssamarbeid. Science Business siterer Kurt Dekelataere, generalsekretæren for universitetsalliansen LERU.
— Skjønner ikke hvorfor vi skulle straffe uskyldige universiteter og akademikere for de dumme handlingene til regjeringen deres, sier han.
European University Association (EUA), som organiserer universiteter og rektorkonferanser i Europa, sier til Khrono at de så langt ikke har noen oversikt over hva som gjøres i de ulike landene.
I en uttalelse vi får tilsendt på e-post heter det at «EUA står i solidaritet med våre medlemmer i Ukraina. Vi er i kontakt med disse medlemmene og vil gi all den støtten vi kan i denne vanskelige og urovekkende situasjonen. EUA er forpliktet til fred og samarbeid, og håper på refleksjon, tilbakeholdenhet og en rask slutt på denne krisen».
Trenger støtte
The Guild, en sammenslutning av europeiske universiteter, blant dem Universitet i Oslo, skriver i en uttalelse at europeiske universiteter må stå opp for demokratiet.
De lister opp flere tiltak nasjonale myndigheter, EU og europeiske universiteter nå bør gjøre for å lette byrden for ukrainske studenter og akademikere. For det første bør det sørges for at ukrainske studenter i nærmiljøene blir tatt hånd om, skriver The Guild. De mener også at nasjonale myndigheter må legge til rette for at universitetene kan støtte studentenes videre utdannelse, og sørge for at ukrainske akademikere kan fortsette å jobbe.
«Der studenter og akademikere er nødt til å flykte, trenger vi øyeblikkelig hjelp fra myndighetene til å støtte dem», skriver The Guild.