svalbard har åpnet for turisme

Universitetenes aktivitet på Svalbard fortsatt stengt

UNIS-direktør Jøran Moen er glad for at Svalbard har åpnet for turisme. Men det endrer ikke planene til universitetssenteret.

UNIS-direktør Jøran Moen forteller at smittevern har høy prioritet ved Universitetssenteret på Svalbard.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha vært nedstengt siden 12. mars, åpnet Svalbard igjen opp for turister og tilreisende fra Fastlands-Norge fra og med 1. juni. De lokale karantenebestemmelsene på Svalbard er også opphevet.

Fakta

Universitetssenteret på Svalbard (UNIS)

  • En norsk forsknings- og utdannelsesinstitusjon på Svalbard, grunnlagt i 1993.
  • Verdens nordligste utdanningsinstitusjon, og ligger i Longyearbyen.
  • Underviser og driver forskning innen arktisk biologi, geologi, geofysikk og teknologi.
  • Organisert som et aksjeselskap, og eies av Kunnskapsdepartementet.
  • Omtrent halvparten av studenter og ansatte er utenlandske.
  • I 2019 hadde UNIS over 800 studenter fra 43 land.
  • Studenter som studerer biologi, geologi, geofysikk eller teknologi kan søke seg for et semester til UNIS i løpet av det tredje og siste året av bachelorgraden. UNIS har i tillegg en rekke kurs som er rettet mot master- og doktorgradsstudenter.
  • Ble grunnlagt som en stiftelse i 1993 av de fire tradisjonelle universitetene i Norge (Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø).

Kilde: Wikipedia og Unis

Avgjørelsen om å åpne opp Svalbard tok regjeringen i midten av mai. Omtrent to uker før hadde Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) vedtatt at alle sommerkursene og hele høstsemesteret ved UNIS skulle avlyses.

—Det var denne avgjørelsen som var mest dramatisk og vanskeligst å ta, uttalte UNIS-direktør Jøran Moen til Khrono i mai.

Har ansatt helsearbeider

I dag forteller Jøran Moen til Khrono at åpningen av Svalbard er noe UNIS har regnet med kom til å skje, og at det ikke har vært aktuelt å gjøre om på planene for sommeren og høsten som følge av at det nå åpnes opp for turisme.

— At det åpnes opp for turisme er noe vi må forholde oss til, og det er også noe vi har forberedt oss på. Rent konkret, for å øke sikkerheten rundt eventuell smitte blant de som er tilknyttet UNIS, har vi ansatt en helsearbeider som er spesialist på smittevern, forteller Moen.

Han er svært opptatt av at hvis - eller når som har sier - smitten kommer til Svalbard, skal UNIS være godt skodd til å forhindre smittespredning.

— Nå blir det jo ikke vanlig studentopptak til høsten, men det kommer opp mindre grupper, med for eksempel masterstudenter. Gjennom arbeidet med disse gruppene vil vi få trening i å håndtere eventuelle smittesituasjoner, sier Moen, og legger til:

— Når vi forhåpentligvis er tilbake i normal drift med ordinære studenter neste år, vil vi være klare til å håndtere det.

— Ingen tvil om viruset kommer

Med sommeren like rundt hjørnet vil det være relativt stor reiseaktivitet både til og fra Svalbard. Moen er glad for at turistnæringen kan åpne opp igjen, og at de som bor på Svalbard får mulighet til å reise på ferie.

— At viruset kommer, er det nok ingen tvil om. Som universitetssenter må vi gjøre vårt for å hindre det i å spre seg. Selv om øyen nå åpner for turisme er det ikke praktisk gjennomførbart for oss å avholde sommerkurs, sier Moen.

— Det skal også nevnes at heller ikke turistnæringen kjører med full kapasitet. Også de tar sine forholdsregler, og har lagt ned en imponerende innsats, samt utviklet en såkalt bransjestandard, legger han til.

Powered by Labrador CMS