forskere i sosiale medier

Universitet vil bli aktive i nettdebatter for å verne forskerne sine mot hets

Københavns Universitet (KU) kommer med flere tiltak for å gi forskerne sine en hjelpende hånd mot hets og sjikane.

Ved spesielt alvorlige situasjoner bør universitetet politianmelde trusler mot forskerne sine, mener visedirektør Jasper Steen Winkel ved Københavns Universite (KU). .
Publisert Oppdatert

— Det er et blitt et større behov for at universitetene spiller en rolle når det kommer til forskernes eksponering på sosiale medier, skriver Københavns universitet (KU) i en pressemelding.

Visedirektør Jasper Steen Winkel forteller til Science Report at det er en tydeligere tendens at flere forskere blir utsatt for hets og sjikane når de er aktive i sosiale medier. Det ønsker han, og universitetet, å få gjort noe med.

— Universitetene står mellom to valg: De kan enten velge å være passive, eller de kan velge å gi forskeren en hjelpende hånd i situasjoner hvor de blir eksponert på en grenseoverskridende måte, sier Winkel.

Ikke normalt å blande seg inn

Jasper Steen Winkel foreslår flere måter universitetene og institusjonene kan ta en aktiv rolle i debatter for å gi forskerne en «hjelpende hånd».

Tradisjonelt har ikke universitetet tidligere blandet seg inn direkte, men kommunisert overordnet. Ved å ta en mer aktiv rolle, håper Winkel på å kunne skåne enkeltpersoner fra de verste kommentarene.

— Det kan være å gå aktivt inn i debatt-tråder som universitetet med kommentarer som: «Dette er sjikane, dette lyder som en trussel, slik språkbruk er ikke ok,» forklarer Jasper Steen Winkel og legger til:

— Universitetet kan også ha en undersøkende tilgang i en debatt og for eksempel skrive: «Hva mener du med det? Hva bygger du det utsagnet på?»

De har også muligheten til å anmelde de verste truslene. Dette er allikevel en «siste utvei», skal en tro Winkel.

– Det er selvfølgelig kun noe universitetet skal gjøre ved spesielle tilfeller, hvor forskerne føler seg særlig utsatt. Men ingen forsker bør ha problemer med å få kritikk for sine uttalelser og sine faglige argumenter, sier han.

Akademisk frihet under press

Jasper Steen Winkel mener situasjonen i Danmark har eskalert slik at forskere blir sidestilt med politikere - og også får den samme mengde hets på internett. Visedirektøren ved Københavns Universitet er tydelig på at universitetet ikke griper inn på personlige kontoer, og han omtaler den økende hetsen som en «fase».

– Det skyldes også, at tonen er blitt veldig spisset på sosiale medier. Den akademiske ytringsfrihet er på noen områder under press, og forskerne blir angrepet politisk eller truet privat, avslutter Jasper Steen Winkel.

Powered by Labrador CMS