Høgskolen i Bergen først ute med å søke university-tittel
Høgskolen i Bergen har allerede søkt departementet om å få kalle seg universitet på engelsk. Flere andre høgskoler vurderer det samme.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Ja, vi har allerede søkt om å få kalle oss universitet på engelsk. Vi fikk brevet fra departementet på fredag og sendte søknad senere samme dag, sier rektor Ole-Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen.
Han er veldig glad for det som han nå ser på som en gest fra departementets side til landets høgskoler. Kunnskapsdepartementet har åpnet for at man kan bytte ut benevnelsen «university college» med «university of applied sciences».
Svarte med en gang
— Vi har tatt opp dette, og ønsket at departementet skulle ha gjort noe med «university college» i flere år, men fått nei hver gang. Så nå når de endelig har gitt etter, tenkte jeg at vi må sannelig gi dem svar, og søkte med en gang, sier rektor Søgnen.
Dette passer godt med vår faglige profil.
Ole Gunnar Søgnen
Jeg har ikke tenkt å gå til noe korstog mot HiB for at de vil kalle seg Bergen University of Applied
Sciences.
Dag Rune Olsen
Jeg ser ikke bort fra at vi kan komme til å søke.
Kathrine Skretting
Når det gjelder krav om at HiOA må ha et navn som ikke skaper forvirring mellom Universitetet i Oslo og HiOA, så står jeg fortsatt på det.
Ole Petter Ottersen
Både HiOA og den nye Høgskolen i Sørøst-Norge er skeptiske til benevnelsen «….of applied sciences».
— Hos oss ved Høgskolen i Bergen er dette helt uproblematisk og passer godt med vår faglige profil, sier Søgnen som er glad for å få slippe college-stempelet.
Det var i slutten av sist uke at Kunnskapsdepartementet sendte brev til hele universitets- og høgskolesektoren om at landets høgskoler nå kunne søke om å få kalle seg …university of applied science i framtiden heller enn «university college».
Flere mener at college-navnet har gitt uklare signaler og forvirring ute i verden om hva benevnelsen betyr. Også Universitets- og høgskolerådet har tidligere tatt opp saken med departementet på vegne av landets høgskoler uten å få gjennomslag for å droppe det.
Se hele departementets brev her.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen (bildet over), synes det er helt fint at HiB blir Bergen University of Applied Sciences.
— Rektor ved Universitetet i Oslo er skeptisk til at et eventuelt universitetsnavn ved HiOA skal forvirre folk hvis de har Oslo i navnet. I Bergen blir jo de to navnene på høgskolen og universitetet enda mer like enn i Oslo?
— Det er helt uproblematisk for oss ved Universitetet i Bergen. Jeg har ikke tenkt å gå til noe korstog mot HiB for at de vil kalle seg Bergen University of Applied Sciences, sier Olsen.
Han forstår heller ikke skepsisen mot selve benevnelsen. Jeg ser jo at det er mange ulike betegnelser på universiteter ute i verden.
— Universitet internasjonalt er et varierende begrep. I USA for eksempel handler det først og fremst på hvilket universitet du har en grad fra, det er institusjonens status som teller uavhengig av hva de kaller seg. Slik blir det nok også mer og mer her hjemme, sier Olsen.
HiOA i tenkeboksen
Høgskolen i Oslo og Akershus er i tenkeboksen på om de skal skifte det engelske navnet nå, eller om de skal vente til de får godkjent universitetstittelen på norsk om noen år og da bytte ut både det norske og det engelske navnet på institusjonen samtidig.
Les også: University på 97 dager
HiOA-rektor Curt Rice sa i et intervju i Khrono tidligere denne uken at:
— Personlig har ikke jeg noe forhold til begrepet «university of applied sciences» da jeg hovedsakelig har jobbet i USA og Norge. Begrepet brukes ikke i disse landene.
Rice mener at den eneste riktige benevnelsen på HiOA er «university». Punktum.
— Noen forteller meg at «university of applied sciences» brukes f.eks. i Tyskland og Nederland om institusjoner som ikke gir doktorgrad. Dette vil i så fall skape andre typer uklarheter om vår status, siden vi har temmelig mange doktorgradsstudenter ved HiOA, sa han til Khrono.
Rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som fra nyttår blir Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), Petter Aasen (bildet over), ga til Khrono i forrige uke uttrykk for at han deler synet til Rice her:
— I mange europeiske land er «university of applied sciences» den vanlige engelske betegnelsen på en høgskole som ofte verken har master- eller ph.d.-utdanning. Dette vil derfor ikke være en betegnelse som reflekterer hva slags høyere utdanningsinstitusjoner de store høgskolene i Norge som HiOA og HSN, er i en internasjonal sammenheng, sier han.
Aasen legger til at i forhold til den særnorske definisjonen av universitet er ikke disse høgskolene et universitet.
Aasen vil ha university alene
— Men jeg synes nok at de høgskolene som tilbyr ph.d.-utdanninger kunne bruke betegnelsen university på engelsk. Men mange vil nok hevde at university of applied sciences er bedre enn university college. I Sverige kaller alle høgskoler seg university på engelsk. Høgskolen i Jönköping har sågar droppet den svenske betegnelsen og kaller seg bare Jönköping University (JU), sier Aasen.
Høgskolen i Lillehammer er også en av høgskolene som nå kan få droppe college-navnet og vurderer å søke departementet om endring av benevnelsen.
HiL søker antakeligvis
— Vi har ikke diskutert denne muligheten konkret på Høgskolen i Lillehammer (HiL) ennå, men jeg ser ikke bort fra at vi kan komme til å søke, sier rektor Kathrine Skretting til Khrono. HiL tilbyr fire doktorgrader, inkludert programmet for kunstnerisk utviklingsarbeid, og en doktorgrad i audiovisuelle medier som HiL har sammen med NTNU.
— Usikkerheten hos oss har gått på om vi alene klarer å uteksaminere et tilstrekkelig antall kandidater på egen kjøl. Mange tidligere høyskoler blir universiteter som følge av fusjoner nå, og det er ikke sikkert vi er best tjent med å bli værende i kategorien høyskole, sier Skretting.
Volda positive
Også ved Høgskulen i Volda er de positivt avventende til den nye engelske benevnelsen.
— Førsteinntrykket av responsen fra fagmiljøet er at de er positive til at vi bør bli Volda University of Applied Sciences, sier rektor Johann Roppen til Khrono. Han kommer å ta opp saken internt og muligens også med styret.
(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)
UiO skeptisk til HiOA-unviersity
Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen (bildet over) har prinsipielt ingenting imot at høgskoler landet rundt får lov til å kalle seg …university of applied sciences på engelsk, slik Kunnskapsdepartementet nå åpner for.
— Det synes jeg er helt ok, sier han.
Ottersen har imidlertid tidligere slått fast at han mener at Høgskolen i Oslo og Akershus må velge et universitetsnavn der «Oslo» ikke er med, og det mener han fortsatt.
Les også: Ottersen ber HiOA unngå «Oslo» i navnet
— Jeg står fast på at Høgskolen i Oslo og Akershus må velge seg et navn som ikke skaper forvirring, sier Ottersen til Khrono, og sikter da til at likheten i navn mellom dagens høgskole og Universitetet i Oslo ikke er ønskelig.
— Men nå kan det eventuelt bli snakk om et midlertidig navn på engelsk som kan bli: Oslo and Akershus University of Applied Sciences, inntil endelig universitetsstatus og dermed nytt navn er klart?
— Som sagt, jeg har kun to ting å si til det du spør om: Jeg sier generelt ja til at høgskoler kan kalle seg university of applied sciences. Når det gjelder krav om at HiOA ikke må ha et navn som skaper forvirring mellom Universitetet i Oslo og HiOA, står jeg fortsatt på det, sier Ottersen.
Bare tre høgskoler, som ikke har noe doktorgradsprogram, får ifølge departementet ikke lov til å droppe university college-benevnelsen. Høgskolen i Stord/Haugesund er en av dem.
(Foto: På Høyden)
Rektor Grimstvet har nettopp kommet tilbake fra en større konferanse i Boston og har ennå ikke hatt tid til å sette seg inn i brevet fra departementet.
— Generelt kan jeg si at det selvfølgelig er helt opplagt at dette også er en problemstilling for oss. Å ha en tittel som ikke samsvarer med det som er kravet og oppgavene våre er ikke bra. Vi er jo også under den samme loven som alle andre, sier Grimstvet, som må ha tid til å diskutere saken internt før hun kommenterer ytterligere.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!