Unio-leder Ragnhild Lied er fornøyd med at medlemmene hennes stemte ja til ny offentlig pensjonsavtale. Foto: Utdanningsforbundet

Ny offentlig pensjon i boks

Ny pensjon. Et klart flertall hos alle sammenslutningene hos arbeidstakerne stemte ja til ny offentlig pensjonsordning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig fornøyd og glad i dag, for det har vært langvarige og tøffe prosesser. Nå har vi fått en god og solidarisk tjenestepensjonsordning for medlemmene, sier Unio-leder Ragnhild Lied ifølge NTB.

Onsdag 23.mai ble det klart at arbeidstakerorganisasjonene anbefaler den nye offentlige pensjonsordningen.

— Offentlig sektor får en god og bærekraftig pensjonsordning som sikrer både de yngste og eldste medlemmene, sier LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik, etter at det ble klart at et overveiende flertall av medlemmene i alle de tre sammenslutningene Unio, LO og YS sier ja til avtalen som ble framforhandlet i mars i år.

Dette resultatet betyr at vi ikke lenger har en solidarisk tjeneste-pensjon i offentlig sektor.

Jorunn Folkvord

I Unio, hvor blant annet Forskerforbundet er medlemmer, ble det ja fra samtlige 13 forbund. Mest spenning var det knyttet til Utdanningsforbundet, der en rekke lokale organisasjoner hadde anbefalt medlemmene å stemme nei. Der ble resultatet 64,4 prosent ja-stemmer mot 35,6 prosent nei-stemmer. Valgdeltakelsen var på snaut 21 prosent.

Ifølge Forskerforum stemte 93 prosent av de av Forskerforbundets medlemmer som avla stemme, ja til den nye pensjonsordningen.

Flere fortviler

Flere tillitsvalgte og lokale forbund og foreninger har de siste månedene mobilisert mot avtalen, som de mener er usolidarisk og vil favorisere dem som er heldige nok til å ha god helse og en type jobb som gjør at de kan arbeide lenge.

– Dette resultatet betyr at vi ikke lenger har en solidarisk tjenestepensjon i offentlig sektor. Den nye ordningen medfører at den enkelte nå blir sittende med risikoen og at sikkerhetsnettet er borte, sier Jorunn Folkvord, som sitter i fylkesstyret i Utdanningsforbundet Oslo og representerer organisasjonen Forsvar offentlig pensjon, til NTB.

Unio-leder Ragnhild Lied sier hun forstår at det finnes en fortvilelse blant en del grupper av ansatte med tanke på å måtte stå i jobb langt utover i 60-årene.

– Derfor må vi følge med på utviklingen. Det som blir viktig nå, er at arbeidsgiverne fremover legger til rette for at en kan klare å stå lenge i arbeid, sier hun ifølge NTB.

Gjelder for alle født etter 1963

Den nye pensjonsordningen innføres fra 2020 for ansatte som er født i 1963 og senere. Ansatte født før 1963 beholder dagens pensjonsordning.

Mange i offentlig sektor trapper ned på slutten for å strekke yrkeskarrieren. Blant lærere er det for eksempel mange som går ned i 60 prosents stilling og kombinerer det med 40 prosent AFP. Med den nye pensjonsavtalen kan du gjøre det samme og komme godt ut sammenliknet med dagens ordning, mener Unio.

Den nye ordningen er også mer fleksibel, pensjonen avkortes ikke hvis du tjener «for mye» slik det er i dagens ordning, heter det på Unios hjemmesider som forklarer den nye pensjonsavtalen.

Forbundene tilknyttet den fjerde sammenslutningen, Akademikerne, vil ta stilling til avtalen i løpet av juni.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS