De falske universitetene

Nokut skal se på rutinene sine etter avsløring om falske universiteter

— Vitnemåls­­møller skal ikke eksistere i Norge, sier tilsynsdirektør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, Øystein Lund.

Tilsynsdirektør i Nokut, Øystein Lund, forteller at Nokut har vært dialog med Kunnskapsdepartementet om organisasjoner som utgir seg for å være universitet i utlandet.
Tilsynsdirektør i Nokut, Øystein Lund, forteller at Nokut har vært dialog med Kunnskapsdepartementet om organisasjoner som utgir seg for å være universitet i utlandet.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kunne Khrono avsløre at to norske statsborgere har opprettet hvert sitt falske universitet.

Organisasjonene og aktiviteten til de to bakmennene ble varslet om til flere norske etater - uten at det ble grepet inn.

Blant dem som ble varslet var Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), organet med ansvar for å føre tilsyn med og godkjenne høyere utdanning i Norge.

— At norsk omdømme kan misbrukes på denne måten, er alvorlig. Det er fortsatt en del forhold som ikke er fullstendig belyst, men gitt at opplysningene i Khrono er riktige, vil jeg si at det å misbruke det omdømmet som Norge har opparbeidet på denne måten, er uetisk, sier Øystein Lund.

Da han snakket med Khrono mandag hadde han sin siste dag som konstituert administrerende direktør i Nokut. Tirsdag 1. september tar Kristin Vinje over sjefsstolen, og Lund vender tilbake til jobben som tilsynsdirektør.

Les også: Rektor om de falske universitetene: — Vi risikerer å bli satt i vanry

Vil se på rutinene sine

Da Khrono i arbeidet med saken om de falske universitenene spurte Nokut om en begrunnelse for deres respons til varslene, forklarte seksjonssjef i juridisk seksjon, Håvard Tvinnereim, at det skyldtes at det ulovlige forholdet opphørte. Mannen bak Oslo International University, Aihan Jaf, slettet organisasjonen fra Brønnøysundsregistrene da Khrono og Nokut tok kontant.

Tvinnereim forklarte at det må foreligge konkrete opplysninger om straffbare forhold for at Nokut skal kontakte politiet.

— Det må være noe mer ved saken for at vi skal gjøre det. I denne saken virket det som uvitenhet og ikke noe de nødvendigvis gjorde med vilje, sa Tvinnereim.

Tilsynsdirektør Lund sier de har vært i dialog med Kunnskapsdepartementet både før og etter Khronos saker om organisasjoner som utgir seg for å være universiteter.

— Jeg er takknemlig for at Khrono så tydelig har satt dette på dagsorden, og vi har hatt samtaler med Kunnskapsdepartementet for å se om rutinene vi har for å oppdage slike organisasjoner er gode nok. Vitnemålsmøller skal ikke eksistere i Norge og er helt uakseptabelt.

Ser på sanksjonsmulighetene

Nokut har tidligere gått ut og sagt at falske utdanningspapirer er en trussel for samfunnet.

Lund forklarer at Nokut og Kunnskapsdepartementet diskuterer det de kaller en fireleddet tilnærming, der målet er å kunne oppdage, forfølge, sanksjonere overfor problemet, samt varsle andre land dersom det oppdages vitnemålsmøller som er relatert til Norge.

— Vi ser på om sanksjonsmulighetene våre er gode nok. Slik det er i dag kan vi følge opp med sanksjoner dersom tilbudene er rettet mot et norsk marked, men hvis de verken har adresse i Norge, eller retter seg mot et norsk marked, vil vår juridiksjon være begrenset. Vi kan for eksempel ikke agere overfor virksomhet i land i Midtøsten dersom virksomheten ikke er registrert i Norge.

Slik havner det norske riksvåpenet på vitnemål i Midtøsten:

Intern gjennomgang

Lund forklarer at dagens lovverk er begrenset til å regulere forhold i Norge, og han tror det vil være vanskelig å la det omfatte handlinger utenfor landet.

— Vi vil uansett ikke kunne forfølge utenlandske personer som opererer i utlandet, da Norge ikke har folkerettslig anledning til å regulere rettsforholdet i andre land. I dagens situasjon har ikke NOKUT mandat til å slå ned på salg av falske vitnemål i utlandet.

— Vi ser også på hvordan vi kan samarbeide bedre med andre myndighetsorgan og få til en bedre rutine for å oppdage når noen oppretter en slik type organisasjon. Vi må finne en måte å fange det opp på og få inn den informasjonen. Det krever åpenhet for samarbeid, all den stund vi ikke kan pålegge noen å rapportere til oss.

Nokut har også satt igang en intern gjennomgang for å se på hva de har av informasjon om denne typen virksomhet.

Tvinnereim har tidligere fortalt Khrono at det var planlagt en granskning av organisasjoner uten akkreditering denne våren før pandemien satte en stopper for det.

Les også: Mannen bak falskt universitet vil politianmelde Khrono

Powered by Labrador CMS