Forsinket bygg
UiT-styret hardt ut mot Kunnskapsdepartementet
Arrogant og oppsiktsvekkende, mener styret ved UiT om at departementet ikke vil diskutere dekning av merkostnader etter Statsbygg-sprekk.
— Det er eiendommelig og oppsiktsvekkende at man ikke får et et møte når man ber om dialog om en så alvorlig sak, sa styreleder Marianne Johnsen på styremøtet ved UiT Norges arktiske universitet torsdag.
Som Khrono har skrevet fikk styreleder Marianne Johnsen og rektor Dag Rune Olsen blankt nei fra Kunnskapsdepartementet da de ba om å få et møte for å diskutere problemene og merkostnadene som forsinkelsene ved Avdeling for komparativ medisin har påført universitetet.
KD: Ikke behov for møte
Ifølge svaret fra departementet er saken utfyllende beskrevet og det er derfor ikke behov for noe møte.
Departementet slår også fast at UiT må dekke merkostnadene av egen lomme. UiT har beregnet at forsinkelsene koster universitetet nær 150 millioner kroner, blant annet til alternative fasiliteter for noen av forskerne og forlengelse for stipendiater som ikke har fått forsket. UiT-styret har ved flere anledninger påpekt at dette er den største utfordringen for forskningen ved universitetet.
Disse kostnadene kommer i tillegg til selve ombyggingen av anlegget, som UiT har fått medhold av departementet at skal dekkes av prosjektet.
— Jeg synes det er beklagelig at Kunnskapsdepartementet avfeier vårt ønske så bryskt og overhode ikke kommer oss i møte. Det er kanskje ikke arrogant, men det er en tone her som jeg ikke liker, sa styremedlem Ketil Zachariassen.
— Det er absolutt arrogant og veldig avvisende. Det kjennes jättedårlig, repliserte styrets svenske medlem, Anders Malmberg.
Prøver politisk vei
Det er Kunnskapsdepartementet som er byggherre for prosjektet, mens Statsbygg er prosjektleder. Avdeling for komparativ medisin drives det medisinsk forskning på dyr, og den flerårige forsinkelsen har betydd at mye av forskningen er satt på vent. Hele anlegget skulle vært ferdig i 2018.
Etter avslaget fra departementet, var det enighet i UiT-styret om at det politiske sporet nå er eneste farbare vei, etter at man ikke kommer noen vei med forvaltningen.
— Det er veldig oppsiktsvekkende at UiT skal ta seg av merkostnadene ved denne byggeskandalen. Vanligvis ville man gått til sak i slike tilfeller, men staten ikke gå til sak mot staten. Vi ser samme mønster ved NMBU i Ås, så dette er en større debatt som man må ta nasjonalt, sa styremedlem Jonas Stein.
«Sitter i en skvis»
Rektor Dag Rune Olsen påpekte at UiT sitter i en skvis, siden departementet er byggherre og har gitt Statsbygg oppdraget med å bygge anlegget, som er en del av et større prosjekt som omfattet et nytt Medisin og helsefagbygg (MH2).
— Vi har ikke makt og myndighet, og det er rett og slett frustrerende, sa Olsen.
Han viste også til et mønster fra fra overskridelsene ved veterinærbygget i Ås og milliardsprekken ved Vikingskipmuseet.
Styreleder Marianne Johnsen mente også at UiT nå bør jobbe politisk med saken.
— Jeg foreslår at vi går over i det politiske sporet og følger nøye med på flere andre saker som har mer eller mindre samme karakter, sa hun.
UiT har også bedt Kunnskapsdepartementet om at det gjøres en ekstern gjennomgang av byggesaken. Det har departementet sagt ja til, men at UiT må dekke dette av sine egne midler.