Systemene for å melde fra om seksuell trakassering ved UiT Norges arktiske universitet skal bli bedre, etter kritikk fra studentene. Foto: Lars Åke Andersen

Skal bli enklere å melde fra om trakassering

#metoo. UiT gjør det enklere å melde fra om seksuell trakassering, etter kritikk fra studenter. I Innlandet er nye varslingsrutiner vedtatt.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sju studenter har meldt fra om seksuell trakassering ved UiT Norges arktiske universitet i år, går det fram av lokale medier i Tromsø.

Ingen av sakene skal omfatte ansatte ved UIT, men handler om trakassering student til student. Bare en av sakene er meldt videre på universitetet.

Meldte fra til studentombud

Det er studentombud Torill Varberg ved UiT som opplyser at hun i år har fått sju henvendelser, der studenter har meldt fra om seksuell trakassering.

– Dette er vanskelige saker å håndtere, sier hun til iTromsø.

Jeg tror dessverre det finnes mørketall. Det er spesielt viktig å være oppmerksom på situasjoner der noen har større makt over andre.

Anne Husebekk

Som studentombudet er det ikke hennes oppgave å behandle sakene, opplyser hun, men hun gir råd til berørte studenter og kan melde saken videre i systemet.

— Jeg tilbyr alle å ta saken til ledelsen, men da kan jeg ikke love anonymitet, siden det ofte er snakk om små studiemiljøer, og man lett kan skjønne hvem som har meldt fra. Jeg har kun tatt én sak videre i år, opplyser hun.

Både leder av studentparlamentet og enkeltstudenter kritiserer UiTs systemer for å håndtere slike saker.

Tar kritikk alvorlig

Rektor Anne Husebekk sier at hun tar studentenes kritikk til etterretning og opplyser at det nå gjøres enklere å melde fra om seksuell trakassering. Informasjonen er blitt samlet på en egen nettside, der det blant annet står konkret hva studenter og ansatte skal gjøre hvis de mener at de har blitt utsatt for dette. Også på Min side for studenter er det opprettet en knapp der man finne ut hvordan man varsler.

Rektor på UiT, Anne Husebekk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det er en god start, men det viktigste er å få til en holdningsendring både blant studenter og ansatte, slik at det er minst mulig sjanse for at noen opplever seksuell trakassering ved universitetet. Dette er et vanskeligere arbeid som tar lenger tid, sier Husebekk, ifølge uit.no.

Hun sier videre at å endre holdninger blant studenter og ansatte i stor grad handler om å få ut informasjon.

— Det er viktig å informere nyansatte om hva de skal gjøre hvis de blir utsatt for seksuell trakassering. Jeg skal ta opp temaet i møtet jeg har med fadderne i forkant av hver fadderuke, i talen min til studentene når jeg åpner det nye studieåret, og med dekanene, sier hun.

Husebekk sier til iTromsø at hun ikke har kjennskap til den ene saken som skal ha blitt tatt videre.

«Elendig informasjon»

Student Andrea Jørstad Thoresen ved UiT reagerer på dårlig informasjon og at det er vanskelig å si fra om slike saker ved universitetet.

— Jeg synes det er helt elendig, sier hun til NRK Troms.

Hun sier at det er dårlig informasjon på hjemmesiden til universitetet. Her går det ikke an å søke seg fram til hvordan man skal varsle ubehagelige opplevelser.

— Å si ifra om slike hendelser er vanskelig nok i seg selv. Dette gjør det bare enda mer vanskelig, og nesten umulig å få si ifra, sier Jørstad Thoresen.

«Tror det er mørketall»

Hun tror det er store mørketall når det gjelder seksuell trakassering ved UiT.

Det tror også leder Ida-Elise Seppola Asplund i Studentparlamentet.

— Vi må få ut mer informasjon om hvor studentene kan henvende seg om de opplever slike ting, og om hvordan de vil bli ivaretatt. Og så ønsker vi en kartlegging på institusjonsnivå, sier hun til NRK.

Også Anne Husebekk tror det er mørketall på UiT, som har litt over 16.000 studenter og cirka 3500 ansatte.

— Jeg tror dessverre det finnes mørketall. Det er spesielt viktig å være oppmerksom på situasjoner der noen har større makt over andre, sier hun til uit.no.

Det er viktig at vi alle snakker sammen om dette temaet på tvers, vi må snakke om gråsonene, om farene, og om opp-levelsene. Hva er greit og hva er ikke greit.

Kathrine Skretting

Nye rutiner på Innlandet

Ved Høgskolen i Innlandet vedtok styret 19. desember nye varslingsrutiner. Disse gjelder ikke bare seksuell trakassering, men alle typer kritikkverdige forhold, som blant annet brudd på lover og regler eller etiske retningslinjer, svikt i sikkerhetsrutiner og korrupsjon.

Rektor Kathrine Skretting sier at Høgskolen i Innlandet skal ha nulltoleranse for seksuell trakassering.

Rektor ved Høgksolen i Lillehammer Kathrine Skretting. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Opp gjennom årene har vi dessverre også på vår høgskolen hatt saker på bordet om seksuell trakassering, sier hun til inn.no etter styremøtet tirsdag 19. desemberP.

— Denne typen saker er som regel svært vanskelige hvor det er påstand mot påstand, og hvor de to partene som er involvert har ulik oppfatning og opplevelse av hva som har skjedd.

Skretting sier at de må få fram #metoo-historiene og på den måten øke bevisstheten om hva som ligger i et maktforhold, hvilke arenaer disse utspiller seg på, og hva som oppleves av den enkelte som trakassering.

— Det er viktig at vi alle snakker sammen om dette temaet på tvers, vi må snakke om gråsonene, om farene, og om opplevelsene. Hva er greit og hva er ikke greit, sier hun.

HiOA vil forbedre systemer

Også Høgskolen i Oslo og Akershus jobber for å forbedre systemene for forebygging og håndtering av seksuell trakassering.

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det er naivt å tro at det ikke forekommer seksuell trakassering på en så stor institusjon som HiOA, som i samfunnet for øvrig. Derfor er det veldig viktig for oss å jobbe forebyggende, både ved å videreutvikle systemene for varsling for både studenter og ansatte, og ved å informere godt om dem. Spesielt skal det utarbeides mer spesifikke retningslinjer for studenter, sier rektor Curt Rice, ifølge hioa.no.

—I tillegg satser vi nå på grundig opplæring av ansatte og tillitsvalgte som jobber med forebygging og håndtering av slike saker, sier han.

Flere tiltak

Blant tiltakene på HiOA er forbedring av nettsidene, slik at det enklere å finne informasjon om seksuell trakassering. Videre skal spørsmål om seksuell trakassering på arbeidsplassen tas med i medarbeiderundersøkelsen neste år, og ledere og tillitsvalgte skal kurses i hvordan man forhindrer seksuell trakassering på arbeids- og studieplassen.

HiOA har dessuten tatt kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet for å lage en nasjonal konferanse om seksuell trakassering i akademia,.

Fakta

UiT Norges arktiske universitet

UiT har i overkant av 16.000 studenter og omtrent 3500 ansatte (årsverk).

UiT har gått gjennom fire fusjoner de siste årene; med Høgskolen i Tromsø i 2009, Høgskolen i Finnmark i 2013, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Harstad i 2016 .

UiT feirer 50-årsjubileum i 2018.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS