Russlands invasjon av ukraina

UiT kan komme til å snu om æresdoktorat til Lavrov

UiT Norges arktiske universitet vurderer ekstraordinært styremøte om utnevningen av den russiske utenriksministeren til æresdoktor.

Dag Rune Olsen overleverte gave til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forbindelse med at Lavrov ble utnevnt til æresdoktor ved UiT. Nå kan doktoratet bli trukket tilbake.
Publisert Sist oppdatert

UiT Norges arktiske universitet skal vurdere Sergei Lavrovs æresdoktorat, på nytt. Det gjorde universitetet klart i en uttalelse lørdag.

Lavrov fikk æresdoktortittelen ved UiT, sammen med Jonas Gahr Støre, for deres felles arbeid med den historiske delelinjeavtalen i Barentshavet.

Det blir i så fall en historisk første gang at en æresdoktor mister sin tittel fra UiT.

Da Khrono nylig spurte UiT-rektor Olsen om ikke president Putins og utenriksminister Lavrovs trusler om krig i Ukraina, gjorde det problematisk å dele ut æresdoktoratet og som universitet og dermed hylle Lavrov, avviste han dette:

— Vi har ingen tradisjon for å tilbakekalle. Det han fekk, det står ved lag. Eg tenker det er heilt uproblematisk. Dette er ikkje ei utnemning for akademiske merittar. Og delelinja i nord står seg, sa Olsen.

Men i dag, åtte dager senere - lørdag 26.februar - har rektor Olsen kanskje ombestemt seg:

– Russlands invasjon av Ukraina og utenriksminister Lavrovs rolle gjør at det nå er både viktig og riktig at det blir reist en debatt om Lavrovs æresdoktortittel ved UiT, sier rektor Dag Rune Olsen i en pressemelding.

Utnevnelsen har de siste dagene skapt debatt i norsk offentlighet, både i Khrono og andre medier, og høyrepolitiker Erlend Svardal Bøe har tatt til orde for nettopp å frata den russiske utenriksministeren æresdoktoratet.

UiTs statutter har ikke i dag noen åpning for å frata noen en æresdoktortittel, og nettopp disse statuttene er det som nå skal opp i universitetsstyret, ifølge Camilla Brekke, prorektor forskning og utvikling.

– For oss som nytt rektorat er det naturlig og riktig å se på statuttene, uavhengig av denne saken her, sier Brekke til Khrono.

Statuttene og Lavrovsaken skal i utgangspunktet opp i ordinært styremøte 17. mars, men Brekke vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt å arrangere et ekstraordinært styremøte.

Til NTB lørdag sier rektor Olsen at han ser på saken som en «liten kattepine» for universitetet.

– Dette bør ikke være en «kattepine» slik rektor uttaler. Sergej Lavrov er æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Det er ingen ære i å bidra til alvorlige brudd på folkeretten ved å gå til krig mot uskyldige mennesker som tror på frihet og fred, skriver Bøe i en e-post til NTB.

Må avgjøres før mars

Høyre-politikeren synes det er underlig at UiT ikke tar en avgjørelse før i mars og påpeker at EU er allerede i gang med å se på personlige og direkte sanksjoner mot blant andre Lavrov.

– Det å frata Lavrov æresdoktoratet er ikke det som stopper krigen i Ukraina. Men det vil være en veldig viktig handling for å vise at vi sterkt fordømmer Russlands handlinger og at vi står sammen med Ukraina i denne situasjonen, sier Erlend Svardal Bøe.

UiT støtter fordømmelsen av russiske angrep

UiT har denne uken sluttet seg til Universitets- og høgskolerådets fordømmelse av det russiske angrepet på Ukraina:

«Invasjonen av Ukraina er et grovt brudd på folkeretten. Norge må bidra til å sikre demokrati og menneskerettigheter. Universitetene og høyskolene er institusjoner som skal bidra til dette. Universitets- og høgskolesektoren i Norge står for ytringsfrihet, respekt og samarbeid. Vi vil opprettholde de verdiene i møtet med denne krigen og ber derfor Russland om å trekke seg tilbake og avslutte krigen nå!».

Powered by Labrador CMS