RUSSLAND-UKRAINA
Høyre-politiker ber UiT revurdere æresdoktorat
Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, er æresdoktor ved UiT. Det skaper reaksjoner.
I 2011 ble Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, utnevnt som æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.
Nå mener Høyre-stortingspolitiker fra Troms, Erlend Svardal Bøe, at universitetet burde vurdere å trekke tilbake æresdoktoratet.
Det skriver VG etter Khrono sin sak om æresdoktoratet forrige fredag.
Fred i nord
I oktober 2021 var Lavrov på besøk i Tromsø for et ministermøte i Barentsrådet.
Da rakk UiT-rektor, Dag Rune Olsen, å overrekke både gave og tale til den russiske politikeren, ti år etter utnevnelsen, og rett før den anstrengte situasjonen mellom Russland og Ukraina begynte å eskalere på nytt.
Begrunnelsen for utnevnelsen var Lavrovs bidrag til fredsbevarende arbeid. Nærmere bestemt arbeidet med delelinjeavtalen mellom Norge og Russland i Barentshavet, som definerer grensa mellom landene.
Norges daværende utenriksminister, Jonas Gahr Støre, ble også utnevnt som æresdoktor ved universitetet for samme avtale.
Bør revurdere
VG skriver at Høyre-politikeren reagerer på æresdoktoratet i lys av konflikten, og spesielt etter Lavrovs utalelser om at Ukraina ikke oppfyller kravene til suverenitet.
– UiT må nå vurdere om disse uttalelsene er forenelig med å være æresdoktor ved universitetet, sier Svardal Bøe til VG.
Han sier til VG at han har forståelse for begrunnelsen for æresdoktoratet, men:
– Jeg tenker UiT gjør klokt i å ta en diskusjon og en ny vurdering om hans æresdoktorat, sier Svardal Bøe til VG.
— Uproblematisk
Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener æresdoktoratet er uproblematisk.
— Vi har ingen tradisjon for å tilbakekalle. Det han fikk, det står ved lag. Jeg tenker det er helt uproblematisk. Dette er ikke en utnevning for akademiske meritter. Og delelinja i nord står seg, sa Olsen til Khrono forrige uke.
— Æresdoktoratet står seg. Som fredsprosjekt mellom naboer i nord, sa tidligere UiT-rektor Jarle Aarbakke til Khrono forrige uke.
Aarbakke var rektor når utnevnelsen ble vedtatt i universitetsstyret.
Olsen holder fast ved at æresdoktoratet står seg, men erkjenner ifølge VG at utnevnelsen kan se merkelig ut, sett i lys av den siste tidens hendelser.
– Det er en risiko man løper når man utnevner så prominente politikere for fremtredende stater, som har åpenbare politiske agander internasjonalt, sier han.