debatt om zoom

UiO vil ikke gjøre seg avhengig av en digital kanal

Universitetet i Oslo skal ikke boikotte Zoom. Men de skal heller ikke ha Zoom som eneste plattform for digitale møter.

Telefon og datamaskin har blitt enda viktigere hjelpemidler denne våren, når alle møter har vært digitale. UiO-rektor Svein Stølen vil at universitetet skal bruke ulike kanaler for å kommuniserer med hverandre.
Telefon og datamaskin har blitt enda viktigere hjelpemidler denne våren, når alle møter har vært digitale. UiO-rektor Svein Stølen vil at universitetet skal bruke ulike kanaler for å kommuniserer med hverandre.
Publisert

Svært mange universitet og høgskoler har for alvor tatt i bruk den amerikanske, digitale plattformen Zoom denne våren. Samtidig har det kommet kritikk fra flere kanter: Både på grunn av personvern, og nå sist fordi Zoom har fulgt kravet fra Kina om å sensurere et møte om drapet på demonstranter på Tiananmen-plassen i 1989.

Aftenposten har skrevet om at Zoom-eieren samarbeider med kinesiske styresmakter for å sensurere opposisjonelle stemmer.

Kina-forsker ved Senter for utvikling av miljø ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman, mener, som Khrono har skrevet, at UiO bør slutte å bruke Zoom.

Det skal UiO ikke, sier rektor Svein Stølen.

Vil snakke med andre rektorer

Onsdag ble det holdt et møte om bruken av Zoom.

— Vi skal gjøre to ting. Vi skal sørge for at vi ikke er avhengige av Zoom, det betyr at vi skal bruke flere kanaler. I tillegg vil jeg ta et initiativ overfor andre norske rektorer om et tydelig brev til Zoom — vi må være tydelig på våre forventninger, sier Stølen til Khrono.

Stølen peker på at Googles plattformer ikke er mulig å bruke i kommunikasjon med Kina, fordi Kina har sperret tilgangen til disse.

— Da blir det en avveining mellom å ikke kunne ha kontakt med kolleger i Kina og å ikke bruke Zoom eller andre verktøy som benyttes også i Kina, sier Stølen.

— Det blir ikke slutt på å bruke Zoom her og nå, men vi vil følge situasjonen. Det blir trolig ikke reiser til Kina til høsten heller, og vi må kunne ha kontakt med kinesiske kolleger.

Portvokter

Khrono har også skrevet om at uvedkomne har kommet seg inn i Zoom-møter. Det kan la seg løse ved at man har en portvokter, sier Stølen. Han forteller at da universitetsstyret nylig hadde et digitalt møte, var det en av møtedeltakerne som koblet seg opp via telefon, uten navn.

— Da ble det sjekket hvem vedkommende var, sier Stølen.

Powered by Labrador CMS