Svein Stølen er nyvalgt rektor på Universitetet i Oslo, og tiltrer i stillingen 1. august. Foto: Siri Ø. Eriksen
Svein Stølen er nyvalgt rektor på Universitetet i Oslo, og tiltrer i stillingen 1. august. Foto: Siri Ø. Eriksen

Svein Stølen vant rektorvalget på UiO

Kjemiprofessor Svein Stølen er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo. Han vant en klar seier over motkandidat, jusprofessor Hans Petter Graver.

(Saken er oppdatert med valgdeltakelse og kommentarer).

Det var en rørt Svein Stølen som takket alle gode hjelpere i valgkampen etter at lederen i valgstyret, professor Knut Heidar, hadde lest opp valgresultatet. Med 54,84 prosent av de vektede stemmene ble det klart torsdag ettermiddag at Svein Stølen blir ny rektor på Universitetet i Oslo fra 1. august og de neste fire årene.

— Dette er veldig stort, og jeg synes vi skal være stolte over universitetsdemokratiet i dag, sa Stølen. 

— Og hva skal du i gang med nå - etter kveldens fest? 

— Jeg skal selvfølgelig ha fullt fokus fram mot 1.august hvor vi skal ta over, og jeg gleder meg til det, sa Stølen mellom lykkeønskninger og gratulasjoner. 

Jeg skal selvfølgelig ha fullt fokus fram mot 1.august hvor vi skal ta over, og jeg gleder meg til det.

Svein Stølen

Lav valgdeltakelse

— Men valgdeltakelsen har gått merkbart ned, selv om det i år har vært to kandidater? 

— Ja, jeg er overrasket over det, og vet ikke helt hva grunnen kan være, sier han. 

Det var 5.887 som stemte i årets rektorvalg. Det tilsvarer 17,36 prosent valgdeltakelse, noe som er hårfint under valgdeltakelsen ved rektorvalget ved Universitetet i Bergen i år, og der var det bare en kandidat og 17,5 prosent som stemte. 17,36 prosent ved UiO er også en markert nedgang siden forrige valg med to likeverdige kandidater i 2009, da Ole Petter Ottersen ble valgt. Den gangen var valgdeltakelsen på 24,5 prosent. Det er nedgang i alle velgergruppene fra 2009-2017:

  • Vitenskapelig ansatte: 61,2 (2009) - 43,7 (2017)
  • Tekn./adm: 52,7 (2009) - 47,6 (2017)
  • Studentene: 16,7 (2009) - 10,0 (2017) 

Leder i valgstyret ved UiO, professor Knut Heidar, er også overrasket over den lave valgdeltakelsen. 

)

— Den kan jo tolkes ulikt, men mitt inntrykk er at det er mange som ikke har sett så stor forskjell på de to teamene. Det var ikke viktig nok for folk å unngå at den ene eller andre vant, det var helt greit med begge to, sier Heidar til Khrono. 

Les også: Rektorvalget på UiO er rigget

Graver vant studentene

Studenter og utdanning først, tydelig ledelse, bedre kvalitet og elitesatsing var noen av punktene som var viktig for rektorteamet til kjemiprofessor Svein Stølen under valgkampen. Dette kom fram i et tidligere intervju med Khrono. 

Les også: Går for utdanning, klar ledelse og elitesatsing

Men flertallet av studentene som avla sin stemme, stemte på Graver og ikke Stølen. 

Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Paulsen, sier i en kommentar til Khrono at han synes det er akseptabelt med 10 prosent valgoppslutning blant studentene. 

— Jeg regner med at det er Team Gravers lovnad om automatisk begrunnelse som gjorde at han fikk flest studentstemmer, sier Paulsen, men minner om at Stølen også har lovet å utrede spørsmålet i løpet av de første seks månedene. 

— Vi skal følge med og minne dem på det, sier Paulsen. 

Paulsen sa tidligere denne uka at han regnet med at de kom til å slå bergensstudenten ned i støvlene når det gjaldt valgdeltakelse i rektorvalget, men det var med kanppest mulig margin. Til tross for at det bare var en kandidat i Bergen stemte 9,9 prosent av studentene i årets rektorvalg, mens det i Oslo, hvor det var to kandidater å velge mellom, stemte 10,0 prosent av studentene. 

Les også: Vil at oslostudentene skal slå bergenserne i valget

Prodekan på MatNat

Svein Stølen (f.1960) overtar rektorkjedet etter Ole Petter Ottersen som har sittet i åtte år 1.august, og derfor ikke kan gjenvelges.  

Den nyvalgte rektoren er i dag prodekan på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Han har også blant annet vært instituttleder ved  Kjemisk institutt og styreleder for UiO: livsvitenskap og Digitalt Liv Norge. 

Stølen og hans prorektor for utdanning og læringsmiljø, franskprofessor Gro Bjørnerud Mo, lanserte sitt kandidatur som potensielt nytt rektorat ved Universitetet i Oslo allerede i midten av november i fjor. Og gjennom valgkampen har de vært tydelige på at det er «samspill» som er deres mantra.

Valgprogrammet deres hadde overskriften «UiO i samspill».

Les også: Nytt manifest fra Stølen får Graver til å se rødt

To viserektorer

De to som nå formelt er valgt, Stølen og Mo, har også med seg to viserektorer: Åse Gornitzka (forskning og internasjonalisering) og Per Morten Sandset (forskning og innovasjon). Gornitzka er professor i statsvitenskap, mens Per Morten Sandset er direktør for forskning, innovasjon og utdanning ved Helse Sørøst, men har en professor II-stilling ved Det medisinske fakultet på UiO.

Les også: Rektorvalget på UiO er rigget

Siden februar i år har de drevet valgkamp mot jusprofessor Hans Petter Graver og hans team. 

Selve valget har pågått siden 3.april og bel avsluttet torsdag 20.april. 

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS