Rangering

UiO topper synlighets­rangering i Norge, Harvard er verdensledende

Universitetsrangeringen Webometrics vurderer synligheten til tusenvis av verdens universiteter og høgskoler. Universitetet i Oslo er nummer 20 i Europa.

Universitetet i Oslo er blant de mest synlige universitetene i Europa.
Universitetet i Oslo er blant de mest synlige universitetene i Europa.
Publisert Oppdatert

Universitetsrangeringen Webometrics har vurdert synligheten til 31.000 universiteter og høgskoler på hvor mye innhold av forskningsartikler og annen forskningsrelatert informasjon som ligger åpent tilgjengelig på internett.

I Norge er det Universitetet i Oslo (UiO) som innehar førsteplassen, mens NTNU og Universitetet i Bergen (UiB) følger på plassene bak.

Det var Uniforum som omtalte rangeringen først.

— Det er alltid hyggelig at Universitetet i Oslo holder stand på internasjonale rangeringer, sier rektor Svein Stølen til Uniforum.

Tredje best i Norden

Webometrics er en del av det spanske forskningsrådet, og måler i hovedsak hvor synlig og tilgjengelig et universitet er på internett. Det dreier seg både om nettsider, forskningsartikler og annet materiell som universitetene utgir.

På verdensbasis troner Harvard University øverst, foran Stanford University og Massachusetts Institute of Technology. På denne lista ligger UiO på 96. plass.

I Norden har Københavns Universitet størst synlighet, fulgt av Helsingfors Universitet, ifølge rangeringen. På en 3. plass følger UiO.

Ser man utelukkende på europeiske universiteter og høgskoler er University of Oxford, University of Cambridge og University College London mest synlige. UiO er rangert som det 20. beste på denne oversikten. NTNU er på 65. plass, mens UiB er på 73. plass.

Havner lenger ned på lista

Resten av de norske institusjonene faller litt lenger ned på den europeiske rangeringen.

UiT Norges arktiske universitet er på 200. plass, Universitetet i Stavanger på 407. plass, Universitetet i Agder på 411. plass og NMBU på 416. plass.

OsloMet finner vi på en 436. plass, Universitetet i Sørøst-Norge på 565. plass og Høgskulen på Vestlandet på 610. plass. Handelshøyskolen BI er på 675. plass og Nord universitet er på 700. plass.

Andre norske institusjonene har fått følgende plassering:

Norges Handelshøyskole: 733. plass

Høgskolen i Østfold: 747. plass

Norges idrettshøgskole: 826. plass

Høgskolen i Innlandet: 830. plass

Høyskolen Kristiania: 978. plass

Høgskolen i Molde: 1090. plass

Universitetssenteret på Svalbard: 1120. plass

VID vitenskaplige høgskole: 1182. plass

Høgskulen i Volda: 1262. plass

Forsvarets høgskole: 1486. plass

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo: 1520. plass

Lovisenberg diakonale høgskole: 1705. plass

Kunsthøgskolen i Oslo: 1826. plass

Powered by Labrador CMS