Prisvinnere på Universitetet i Oslo
Årsfest. Universitetet i Oslo delte ut priser for forskning, utdanning, formidling og innovasjon på sin 207-årsdag mandag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styret ved Universitetet i Oslo utpekte på forsommeren vinnerne av fire priser; forskningsprisen, utdanningsprisen, formidlingsprisen og innovasjonsprisen for 2018.
Mandag ble prisene delt ut på UiOs 207-års bursdagsfest. Tidligere på dagen holdt alle fire prisvinnere forelesninger i Realfagsbiblioteket i Vilhelm Bjerknes hus på Blindern.
— Vinnerne belønnes for fremragende innsats, og de er en inspirasjon for alle oss som jobber på Universitetet i Oslo, sier rektor Svein Stølen, ifølge uio.no.
Forskningspris
Vinner av forskningsprisen, professor Harald Stenmark ved Institutt for klinisk medisin holdt forelesningen «På jakt etter kreftens akilleshæl »
Ifølge begrunnelsen for prisen står det at Stenmark har bygget opp et internasjonalt meget anerkjent forskningsmiljø, og at han leverer nyskapende og original forskning som bidrar til å sette Universitetet i Oslo på verdenskartet.
Stenmark leder et Senter for fremragende forskning, «Centre for Cancer Cell Reprogramming» ved Universitetet i Oslo.
Min erfaring er studentene ønsker seg konkrete verktøy, og at de blir engasjert når de skjønner hva de kan bruke kunnskapen til.
Anne Kveim lie
Senteret var et av 10 nye som ble opprettet i 2017 og målet med forskningen er å finne kreftens svake punkter for å kunne «reprogrammere» kreftcellene til ufarlige celler og slik bane veien for nye typer kreftbehandling.
Utdanningspris
Førsteamanuensis Anne Kveim Lie ved Institutt for helse og samfunn får utdanningsprisen for 2018. Mandag holdt hun forelesningen «Medisinerutdanningen som avlæringsarena?»
Ifølge begrunnelsen har hun gjennom sitt dyptfølende engasjement for undervisning blitt en populær og kjent foreleser blant studentene.
I 2016 ble hun i Morgenbladet kåret til en av Norges 10 beste forelesere.
- Les også: Fest for 10 fantastiske forelesere
Under prisutdelingen den gangen fortalte hun om sin egen reise fra å være «mislykket» foreleser til nå å stå på scenen som en av vinnerne. Samtidig har også samfunnsmedisinen fått et mye bedre rykte på seg blant medisinerstudentene.
— Min erfaring er studentene ønsker seg konkrete verktøy, og at de blir engasjert når de skjønner hva de kan bruke kunnskapen til, sa hun.
Formidlingsprisen
Professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø får formidlingsprisen. Hun holdt mandag forelesningen «Til formidlingens pris: Fem fordeler av formidling for forskningen».
Ifølge begrunnelsen imponerer Benedicte Bull med sin engasjerende forskningsformidling på en rekke ulike flater.
«Med ukentlige medieoppslag er hun en synlig stemme i utviklings- og bistandsdebatten og diskusjoner om bærekraftmålene. Hun er opptatt av at forskningsresultatene skal være tilgjengelige for de det angår og når ut til et bredt publikum gjennom ulike kanaler», heter det.
Innovasjonsprisen
Professor Anne Danielsen og førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius ved Institutt for musikkvitenskap holdt forelesningen «Rytme i tid og rom».
Ifølge begrunnelsen er de to forskere av internasjonal rang «som har vist unik evne til å trekke linjer mellom ulike fagfelt, involvere eksterne partnere, og fremheve potensialet og merverdien av tverrfaglig forskning og dens samfunnsrelevans»
- Les også: Forsker på musikk - ved å stå stille
Danielsen og Jensenius har vært pådrivere i opprettelsen av et tverrfaglig miljø som fikk tildelt et Senter for fremragende forskning (SFF) mars 2017 , RITMO Centre for Interdisciplinary Studies in Rhythm, Time and Motion.
Senteret skal studere de perseptuelle og kognitive mekanismene som ligger under vår evne til å oppleve rytme og agere rytmisk.
På årsfesten ble også UiOs satsing på FNs bærekraftsmål markert og det var utdeling av priser for beste mastergrader om bærekraft, bærekraftsutstilling og foredrag og paneldebatt om ulike temaer innen bærekraft.
Tre priser til beste mastergrad om bærekraft
For første gang ble det også delt ut pris til de tre beste masteroppgavene knyttet til FNs bærekraftsmål.
Formålet med prisen skal være å inspirere til originalitet og kvalitet i masterprosjekter som bidrar til kunnskap om og innsikt i bærekraftig utvikling, skriver UiO på sine nettsider.
Vinnerne ble:
Lise Bjerke med «Targeting food insecurity of “Indians on the move»: Access to food security entitlements among internal migrants in Bangalore",Senter for utvikling og miljø.
Salma Ahmed Eljailani Ahmed med «I feel myself incomplete, and I am inferior to people». Experiences of Sudanese Women Living with Obstetric Fistula: A qualitative study in Khartoum, Sudan, Institutt for helse og samfunn.
Erling Fjeldaas «Regulering av lysforurensning i norsk rett», Det juridiske fakultet
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!