Terje Tvedts bok «Det internasjonale gjennombruddet» har utløst et svar, Jostein Gripsruds bok «Norsk hamskifte? En kritikk av Terje Tvedt, et betinget forsvar for godheten og en etterlysning av midtbanen i innvandringsdebatten». Fotomontasje: På Høyden, Foto: Tor Farstad/Silje Robinson

Tvedt vs. Gripsrud: Møtes på scenen til tre timers debatt

Debatt. Professor Terje Tvedt møter tre av sine hardeste kritikere til debatt på scenen i regi av Tvedts forlag. Jonas Gahr Støre skal ha meldt avbud.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 11. desember møtes professorene Terje Tvedt og Jostein Gripsrud fra Universitetet i Bergen til debatt på Litteraturhuset i Oslo, i regi av Tvedts forlag. Med på «laget» får Gripsrud professor i historie ved Universitetet i Tromsø, Hallvard Tjelmeland, og pensjonert diplomat og forsker Arve Ofstad, skriver På Høyden.

I oktober kom Gripsrud ut med bok, «Norsk hamskifte» – en skarp kritikk av Terje Tvedts bok – «Det internasjonale gjennombruddet».Til På Høyden uttalte Gripsrud blant annet at Tvedts bok er «full av feil, presenterer konspirasjonsteorier», og at den ikke tilfredsstiller «elementære faglige krav».

Tvedt svarte med et innlegg der han beskyldte Gripsrud for å ødelegge den offentlige debatten, og kritikken for å være en «drittpakke» full av «sjikane og insinuasjoner».

Skulle ha Støre

Debatten har rullet videre i VG og Klassekampen, der flere andre både forsvarere og kritikere av Tvedts bok har meldt seg på. Blant disse er historikeren Hallvard Tjelmeland, som altså blir med på debattmøtet i Oslo – tror han.

– Jeg har ikke bestilt flybilletter ennå. Det hele er litt mystisk, jeg venter fremdeles på informasjon fra forlaget om opplegget, sier Tjelmeland til På Høyden tirsdag.

Dreyer forlag, som har gitt ut Tvedts bok, har helt siden Gripsruds bok kom ut jobbet med å få i stand et debattmøte. Flere har takket nei til invitasjonen, blant disse er Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. «Støre har meldt avbud», skriver Tvedts redaktør, Edvard Thorup på Facebook.

Støre skrev i 2017 en kronikk i Aftenposten der han blant annet mente at Tvedt er «befriende villig til å kritisere etablerte sannheter».

Tre timer på scenen

Forlaget gikk først ut 11. oktober og annonserte at «Terje Tvedt møter sine kritikere», med ni navn på listen. Blant disse var, i tillegg til Støre, profilerte navn som forfatter Espen Søbye, og tidligere direktør ved Chr. Michelsen institutt, Gunnar Sørbø.

På Høyden har i lengre tid gjort flere forsøk på å nå forlagsredaktør Thorup for å få informasjon om det planlagte debattmøtet, uten hell. Det er etter det På Høyden forstår Thorup som står for planlegging og organiserer debattmøtet.

Markedssjefen i Dreyer bekrefter at det blir debatt, 11. desember mellom Gripsrud og Tvedt – og at Arve Ofstad, og trolig Tjelmeland, blir med. Det er tidligere sagt at debattmøtet skal vare i tre timer. Ingen av dem som har ytret støtte til Tvedt i debatten med Gripsrud skal ha blitt invitert.

Kritiserte møteformat

En av dem som har takket nei til invitasjonen om å delta, er forfatter Aage Borchgrevink.

– Jeg er ikke så lysten på å delta i en debatt der Tvedt og forlaget setter alle premissene, sier Borchgrevink.

Også Gripsrud reagerte først negativt på invitasjonen fra Dreyer og kalte det på sin Facebook-side for et «artig, heltedyrkende møteformat (…) Den modige og grundige forskeren mot alskens opponenter», med ironisk referanse til Terje Tvedt. Gripsrud bekrefter at han nå har takket ja til å stille på debattmøtet om en måneds tid.

I mellomtiden koker debatten andre steder, i hovedsak på Facebook, der en rekke akademikere, journalister og andre har meldt seg på meterlange tråder blant annet på Gripsruds og Tvedts egne sider.

11. oktober, to dager etter lanseringen av Gripsruds bok, skrev Tvedt på sin Facebook-side:

«Jeg ser frem til å diskutere boken med dens kritikere. Jeg regner også med at debatten kan komme inn på hvordan man mest fruktbart kan fortolke helt aktuelle spørsmål, som utviklingen i Nygaardsaken, Petersen-utvalget om Libya, eller bistandsbudsjettet, som aldri har vært større».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS