Marii Sundli Tveit i samtale med NTNU-rektor Gunnar Bovim da forslag til statsbudsjett for 2019 ble presentert. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Også Universitets- og høgskolerådet støtter studentene i stipendsaken

Statsbudsjettet 2019. 22 organisasjoner, snart 18.000 underskrifter, 12 studentdemokratier og nå også Universitets- og høgskolerådet (UHR), sier nei takk til forslaget fra regjeringen om å legge om stipendordningen for studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter studentenes kamp mot den nye stipendordningen, skriver Universitas.

Les også: Alle saker i Khrono om stipendsaken

17.878 underskrifter

Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde mandag 12. november kl. 22.30 samlet 17.878 underskrifter.

Vi mener at det treffer dårlig gitt at hensikten er å få folk fullføre en grad, at det straffer studentene og ikke noe godt incitament for mer livsvarig læring og tverrfaglighet.

Mari Sundli Tveit

Saken handler om at regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etterhvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.

Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget bør avvises og håper også stortingsflertallet er uenige med regjeringen. Studentene mener at dette ikke vil løse årsakene til at studenter faller fra på utdanningene og er bekymret for konsekvensene. Departementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.

Onsdag la SV fram sitt budsjettforslag. De støtter ikke stipendforslaget fra regjeringen. Det gjør heller ikke Arbeiderpartiet (Ap) som la fram sitt alternative budsjettforslag torsdag. Studentene hadde håp om drahjelp også fra Kristelig Folkeparti (KrF), men den kom ikke da partiet la fram sitt alternative budsjett fredag formiddag.

— Treffer dårlig

Mari Sundli Tveit er rektor på NMBU og leder for Universitets- og høgskolerådet (UHR).

— Vi mener at det treffer dårlig gitt at hensikten er å få folk til å fullføre en grad, at det straffer studentene og ikke er noe godt incitament for mer livsvarig læring og tverrfaglighet. Dessuten er det slik at det å bytte studieløp hvis man ombestemmer seg er klokt, og man skal ikke straffes for det, sier Tveit til Universitas.

Det er 22 organisasjoner som nå støtter underskriftsaksjonen.

12 studentdemokratier har gått ut med innlegg i Khrono og sagt nei til forslaget fra regjeringen.

Les også:

Statssekretær Borsch: — Studentene har fått mer å rutte med

Når Khrono i forrige uke spurte om stipendsaken og de innsparinger regjeringen har gjort i studiestøtten de siste årene trekker statssekretær Rebekka Borsch fram at økningene i utdanningsstøtten under denne regjeringen har gitt studentene mer å rutte med mens de studerer, og dermed gjort det mulig å i større grad konsentrere seg om studier på heltid.

Les også: Nye beregninger: Studentene selv har finansiert 11 måneders studiestøtte

— Vi vet at mange studenter har en trang økonomi og behov for å jobbe en god del ved siden av studiene. Men det er også et faktum at norske studenter har tilgang til en av verdens beste utdanningsstøtteordninger. Regjeringen har økt utdanningsstøtten under hele perioden, og vi øker støttenivået utover prisveksten. Dermed bedrer vi studentenes kjøpekraft, svarte Borsch til Khrono, og hun la til:

— En stor del av innsparingene er knyttet til renteøkninger som har gjort det moderat dyrere å betale tilbake lånet, eller til omleggingen av konverteringsordningen som heller ikke merkes på lommeboka før lånet skal betales tilbake. Dette gjelder i hovedsak for personer i jobb med grei økonomi.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS