Kjerkol-saken

Flere medier: Ingvild Kjerkol felt for fusk 

TV2 og NRK erfarer at Nemnda for studentsaker ved Nord universitet har kommet fram til at Ingvild Kjerkol jukset i sin masteroppgave fra 2021.  Helseministeren blir fratatt mastergraden i kunnskapsledelse. 

Ingvild Kjerkol med mange mikrofoner foran seg
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i vandrehallen etter det ble kjent at Nord universitet underkjente hennes masteroppgave.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge TV 2 var vedtaket enstemmig og innebærer at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) fratas sin mastergrad i kunnskapsledelse. 

NRK melder også at oppgaven hennes underkjennes.

Ifølge NRK beskrives nemdas konklusjon som grundig og tydelig.

Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Men NRK erfarer at Kjerkol ikke blir utestengt fra Nord universitet. Dette fordi det allerede har gått noe tid siden oppgaven ble levert.

Hun har mulighet til å klage på vedtaket. I så fall havner saken i Felles klagenemd, som hennes advokat Marianne Klausen ledet for inntil rundt et halvt år siden. 

Se reaksjoner på saken her.

Klausen sier til NRK at de ikke har mottatt vedtaket, og at de har bedt Nord universitet om å sende det så fort som mulig. 

Det var også budskapet da Kjerkol kom ut fra Stortingets sal torsdag ettermiddag. 

— Jeg kommer til å kommentere når vi mottar konklusjonen, men det har vi ikke. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til media.

Se Kjerkols møte med media torsdag formiddag her:

Dette er saken 

Flere medier og enkeltpersoner har funnet eksempler på tekstlikhet og manglende henvisninger i masteroppgaven hennes, som hun leverte sammen med en medstudent i 2021. Det førte til at Nord universitet bestemte seg for å vurdere masteroppgaven i kunnskapsledelse på nytt. 

Onsdag 10. april behandlet Nemnda for studentsaker ved Nord universitet saken.

Konfrontert med funnene av tekstlikhet, har Kjerkol i media avvist at de hadde framstilt andres funn som sine egne. Men hun har sagt at det kunne være formuleringer der som kunne hatt tydeligere henvisninger. 

Ifølge VG er det funnet 125 tilfeller av tekstlikhet, som tilsvarer 12,2 prosent av hennes masteroppgave.

Ifølge Tv2 ble det, allerede i forbindelse med sensuren i 2021, oppdaget tekstlikhet på 19 prosent med andre kilder

Sensorene valgte ikke å gå videre med ytterligere undersøkelser, da de ikke fant funnene «alarmerende». 

Ingvild Kjerkol og medstudenten blir representert av advokat Marianne Klausen. Valget av advokat har fått kritikk, siden Klausen for inntil rundt seks måneder siden satt som leder av Felles klagenemnd, det nasjonale organet som behandler fuskesaker. 

Klausen har, ifølge dokumenter TV2 har fått tilgang til, stilt spørsmål ved om Nord universitet i det hele tatt har anledning til å vurdere masteroppgaven på nytt. 

Powered by Labrador CMS