Rasisme
Tusener av akademikere går til streik mot rasisme i dag
Forskere, tidsskrifter og organisasjoner i akademia legger i dag ned arbeidet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): «No research. No meetings. No classes. No business as usual.»
Med disse ordene lukkes deler av akademia i dag. Akademikere over hele verden er de siste dagene blitt oppfordret til å legge ned arbeidet under emneknaggene #ShutDownAcademia, #ShutDownSTEM og #Strike4BlackLives. Det er ventet at flere tusen forskere, forskningsinstitusjoner og tidsskrifter vil følge oppfordringen og legge ned arbeidet.
Vil stenge digitale veier
Bakteppet er demonstrasjonene mot politivold og rasisme etter drapet på George Floyd.
«Ansvaret vårt starter med rollen vår i samfunnet. I akademia blir tankene og ordene våre til ny kunnskap. Forskningsartiklene våre blir til medieoppslag, bøker og lovgivning som forsterker anti-svarte fortellinger. I STEM (naturvitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk, red.anm) lager vi teknologier som påvirker hver del av samfunnet vårt og rutinemessig brukes mot svarte», heter det blant annet på nettsiden shutdownstem.com.
Denne nettsiden ble opprettet 5. juni. Det skjedde etter at Brittany Kamai, fysiker ved University of California og California Institute of Techonology mandag forrige uke sendte en mail til noen venner av seg om mulighet for en streik. Til magasinet Science forteller Kamai at hun ble sittende og tenke på hvordan forskere som er fanget på hjemmekontor under pandemien kunne bidra til noe av den oppmerksomheten som fanges av demonstrantene som stenger veier.
— Dette var mitt svar på spørsmålet: Hvordan stenger vi akademias digitale veier?, sier hun til Science.
Hun tok blant annet kontakt med astrofysiker Yilen Gómez Maqueo Chew og kosmolog Chanda Prescod-Weinstein. Sistnevnte er del av Particles For Justice. Nettsiden ble sendt ut på verdensveven.
Tidsskrifter deltar i streiken
American Association for the Advancement of Science (AAAS), som utgir Science, har selv sluttet seg til streiken. Det har også American Physical Society (APS), med mer enn 55.000 medlemmer, og britiske Institute of Physics.
On June 10, Nature will be joining #ShutdownStem #shutdownacademia #strike4blacklives. We will be educating ourselves and defining actions we can take to help eradicate anti-Black racism in academia and STEM https://t.co/QtOe1i0FLz. Please join us. pic.twitter.com/R6k11JjqU5
— Nature News & Comment (@NatureNews) June 9, 2020
Tidsskriftet Physical Review Letters, som er eid av APS, vil ikke publisere artikler i dag. De er ikke eneste tidsskrift som støtter streiken, det gjør også det prestisjefylte tidsskriftet Nature.
Dette er bare noen av svært mange aktører som har varslet de legger ned arbeidet i dag. En annen er preprintserveren arXiv, som oppfordrer forskere til ikke å sende inn artikler onsdag. De oppfordrer også brukerne til å bruke tiden på å studere og diskutere rasisme. I en uttalelse sitert i Nature viser de til at serveren er et verktøy fysikere bruker daglig og at svarte forskere nå må skrive og lese artikler samtidig som de sloss for rettighetene sine.
Astrofysiker Eleonora Presani, som er direktør for arXiv, sier dette til Nature:
— Personlig håper jeg alle vil bruke anledningen til å forsøke å forstå kampen til minoriteter innen akademia, i dag spesielt kampen til svarte studenter og forskere.
Oppfordrer til å delta i protester
Ifølge Science har streiken fått omfattende støtte innen akademia. Laboratorier stanser arbeidet. Tidsskrifter har varslet at de ikke vil publisere noen artikler i dag. Enkelte steder planlegger forskere å demonstrere på campus.
Arrangørene oppfordrer til å stanse alt vanlig akademisk arbeid hele dagen, inkludert undervisning, forskning og andre oppgaver. Svarte i streik oppfordres til å gjøre «alt hva hjertene deres ønsker», mens ikke-svarte i streik oppfordres til «handlinger som setter svarte liv i sentrum og agitere for samfunnsendringer», skriver Science.
Forskere oppfordres også til å delta i lokale protester og bruke anledningen til å sette seg inn i historien til vold og rasisme mot svarte.
Ifølge Nature mener også flere forskere at støtteerklæringer for #BlackLivesMatter fra amerikanske universiteter og andre aktører innen akademia ikke har gått langt nok. De siterer fysiker Brian Shuve ved Harvey Mudd College i California, som selv er medlem av Particles for Justice, som mener krav om rettferdighet ble møtt med «utvannede uttalelser som fremmer ineffektive initiativer for mangfold og inkludering».
Forteller om egne opplevelser
Samtidig som planene er blitt lagt for en akademisk streik mot rasisme, har hundrevis beskrevet fordommene de selv er blitt møtt med i akademia under emneknaggen #BlackintheIvory.
Every time one of us is rejected, beat down, dismissed, ridiculed, or murdered, I question why I am still in academia. This means I ask myself this question every day, many times a day. I love science, but justice is more important. And yet, it never comes.
— Cassandra Extavour (@redmakeda) May 31, 2020
Nature forteller også at mange er utmattet av strømmen av opprørende nyheter. En av dem er evolusjons- og utviklingsbiolog Cassandra Extavour ved Harvard University i Cambridge, Massachusetts.
Rapporter om systematisk rasisme i sitt eget felt, ved siden av rapportene om politibrutalitet og drap, har ifølge Nature satt viljen hennes til å fortsette i vitenskapen på prøve. De siterer en serie med twittermeldinger der hun blant annet skriver at «Every time one of us is rejected, beat down, dismissed, ridiculed or murdered, I question why I am still in academia».