koronatest

Trosser nasjonale råd — ber alle studenter teste seg før jul

Flere kommuner har en klar beskjed til studenter som skal hjem til jul: test deg, symptomer eller ei! Men Oslos helsebyråd ber studentene tenke seg om. Er det nødvendig?

Flere studenter tok koronatest på Fredrikkeplassen ved Universitetet i Oslo da SiO satt opp en testbrakke der i august.
Flere studenter tok koronatest på Fredrikkeplassen ved Universitetet i Oslo da SiO satt opp en testbrakke der i august.
Publisert

Etter noe forvirring tidligere i desember, landet helsemyndighetene til slutt på å råde studenter til å kun teste seg dersom de har symptomer, før de skal reise hjem til jul.

Nå er det likevel flere kommuner i landet som oppfordrer til testing, skriver VG.

Både Sandefjord, Alta, Frogn, Åmli, Ulstein og Ålesund kommune er blant de som oppfordrer folk til å ta en koronatest før jul.

«Vi ber om at studenter og andre som kommer fra områder med høyt smittepress tester seg når de kommer til Alta», sier for eksempel ordføreren i Alta til Altaposten.

«For sikkerhets skyld», skriver kommunalsjef for helse, sosial og omsorg i Sandefjord, Bente Østbakken Aasoldsen på kommunens nettsider.

Vil ikke ha kapasitet til å teste alle

Oslos helsebyråd, Robert Steen, ber i stedet studentene om å tenke seg om en ekstra gang.

Selv om han har stor forståelse for at mange kommuner er bekymret for at studenter skal dra med seg smitte hjem, så vil han ikke anbefale studentene om å ta en koronatest bare fordi de skal hjem til jul.

— Det viktigste for å forebygge smitte er ikke en ekstra test før du reiser, men hva du har gjort for å unngå å bli smittet selv, de grunnleggende smittereglene. Er du syk eller nærkontakt så skal du teste deg, er du syk så bør du ikke reise, sier Steen til VG.

Steen sier at Oslo ikke har kapasitet til å teste hele studentbefolkningen på rundt 70 000 før de skal hjem til jul.

Derfor råder han heller alle studenter til å holde god avstand under julesammenkomster og til å følge koronareglene ekstra godt de siste ti dagene før hjemreise.

Flere vil teste studentene selv

Men flere av kommunene sier at de har god testkapasitet og at de gjerne tester studentene selv.

«Vi råder deg til å ta en test ved teststasjonen vår med en gang du kommer hjem. Bestill gjerne på forhånd», skriver Ålesund kommune.

Akkurat den samme meldingen ligger ute på Ulstein kommunes nettsider.

Da Khrono var i dialog med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tidligere i måneden angående testing ved hjemreise, var beskjeden en annen:

— Alle som vet at de bør teste seg, enten fordi de er nærkontakter eller fordi de har symptomer, bør gjør det FØR de legger ut på reise og ikke etter at de har kommet frem. Det er veldig viktig for at man ikke skal risikere å smitte andre med et stort etterfølgende smittesporingsarbeid som kunne være unngått, skrev Nakstad til Khrono i en e-post.

Selv om mange kommuner oppfordrer til testing, er det noen som velger å følge de nasjonale rådene — og ikke oppfordre til testing med mindre man har symptomer.

Molde kommune er blant dem.

«Vi følger de nasjonale rådene nå for å ikke skape forvirring med å bruke ulike ord», sier assisterende kommunedirektør Britt Rakvåg Roald i Molde til Romsdals Budstikke.

Powered by Labrador CMS