To fredsprisvinnere kommer til Trondheim
Studentenes fredprisvinner Hajer Sharief (24), og tidligere vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, kommer til Trondheim og verdens største studentfestival, ISFiT i februar.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
9. februar starter verdens største studentfestival i Trondheim. Det ti dager lange arrangementet samler over 450 studenter, og 500 frivillige står bak arrangementet som holdes annenhvert år.
Årets tema for festivalen er diskriminering, og blant deltakerne er vinneren av Studentenes fredspris, Hajer Sharief.
— International Student Festival in Trondheim (ISFiT) har som mål å skape en bedre framtid for unge mennesker i verden, og vil derfor samle verdens studenter for å snakke om sosiale og politiske tema, forteller Kristine Bjartnes, president i ISFiT.
— Diskriminering er et tema som angår alle, og det er spennende å samle dem med ulik bakgrunn og stemmer til samtaler om hvordan skape gode verktøy for å bekjempe diskriminering. ISFiT samler studenter fra hele verden og gir dem en trygg grunn til å samtale om utfordringene unge står ovenfor, ta tak i krevende problemstillinger og ta kompleksiteten ved diskriminering på alvor, sier Bjartnes til Khrono.
Fremmer fred
Hvis jeg skal trekke fram noe, er det ekstra stas å ta i mot vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi.
Kristine Bjartnes
I forbindelse med at Studentenes fredsprisvinner Hajer Sharief kommer til Trondheim 15. februar, skal 24-åringen fra Libya holde foredrag om hvordan verdens kvinnekamp har utviklet seg de siste tiårene.
Det var torsdag 29. september ble det kjent at hun fikk Studentenes fredspris for 2017. I forbindelse med festivalen vil hun motta prisen i Olavshallen 17. februar. I forkant av prisutdelingen vil deltakere av festivalen gå i fakkeltog fra Studentersamfundet i Trondheim til Olavshallen - kalt «Walk of Peace».
Les også: Sharief får fredspris for kampen sin for Libya
Da Khrono møtte Hajer Sharief i fjor høst, fortalte hun at hun er mest fornøyd med at prisen kommer fra studenter i Norge og at den kommer fra ungdom.
— Det jeg jobber med er å fremme fred, bekjempe voldelig ekstremisme og redusere vold på alle nivå. Det å bli belønnet av norske studenter viser at vi står sammen og deler samme visjon om et fredeligere samfunn, sa Sharief den gang.
Jobber i FN
Hajer Sharief er en av ti unge ledere i Kofi Annans initiativ «Extreamly Together» som jobber mot voldelig ekstremisme. I tillegg er 24-åringen plukket ut av den tidligere generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon, til å arbeide med og videreutvikle FN-resolusjonen 2250 som omhandler ungdom, fred og sikkerhet.
Også på et personlig plan er prisen viktig for Sharief.
— På et personlig plan beviser denne prisen for meg at til tross for innsatsen til alle de som vil rive verden fra hverandre ved å spre frykt og hat, så står vi som ungdom sammen, og støtter hverandre uavhengig om vi er fra Libya, Norge eller andre land, sa hun.
Nobels fredsprisvinner
ISFiT er en non-profit organisasjon, og får den meste av støtten fra organisasjonens stiftere, som består av Trondheim kommune, Sør Trøndelag-fylkeskommune, NTNU, SIT, Studentersamfundet i Trondhjem og Studenttinget.
Kristine Bjartnes forteller at en av gjestene de er veldig fornøyd med å få er en Nobels fredsprisvinner fra 2003.
— Hvis jeg skal trekke fram noe, er det ekstra stas å ta i mot vinner av Nobels fredspris, iranske Shirin Ebadi. Det er stort å kunne få la dagens aktivister og studenter få møte en menneskerettighetsforskjemper som Ebadi, og at de får mulighet til å dele hennes erfaringer om hvordan oppnå like rettigheter og unngå diskriminering. Ebadi var den første muslimske kvinnen som vant Nobels fredspris, og er derfor til stor inspirasjon for oss, sier Bjartnes.
Presidenten i ISFiT legger også til at hun er fornøyd med å få drag-artist Latrice Royale til Trondheim. En annen artist som vil opptre i Trondheim i løpet av det ti dager lange programmet er svenske Veronica Maggio.
— Royale har en sterk historie å formidle som både svart, drag og tidligere straffedømt. Hun viser oss at grenser for kjønn vi tradisjonelt forholder oss til er mulig å krysse, sier Kristine Bjartnes.
(Shirin Ebadi, foto: Julie Lunde Lillesæter / PRIO / Flickr All creative commons)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!