uit

Trekker søknaden som UiT-rådgiver

Roger Ingebrigtsen står ikke lenger på søkerlisten som ny rådgiver for UiT-rektor Dag Rune Olsen.

Her preppes UiT-rektor Dag Rune Olsen av strategisk rådgiver Roger Ingebrigtsen ved UiT til høyre, flankert av Lars Buseth helt til høyre og Leif Martin Haugen i rektor og direktørs stab ved UiT til venstre. Anledningen var møte med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere i år. Ingun A. Mæhlum
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, bekrefter overfor Khrono at Roger Ingebrigtsen har informert ham om at han trekker seg som søker til stillingen som rektors rådgiver.

Det er iTromsø som først melder at Ingebrigtsen har trukket søknaden sin.

Det var onsdag ettermiddag Roger Ingebrigtsen skrev på Facebook at han trekker søknaden om fast stilling som strategisk rådgiver for rektor ved UiT.

— Jeg kan bekrefte at Ingebrigtsen har informert meg om at søknaden er trukket. Det er jo slik i alle slike prosesser, at det kan skje, sier Olsen til Khrono.

— Er det debatten rundt utdanningskrav som gjør at han trekker seg, eller er det knyttet til det pågående arbeid med å få en ny regjering på plass?

— Jeg har hverken bedt om eller fått noen begrunnelse. Det er arbeidsgiver uvedkommende. Og ellers: jeg skulle gjerne kommentert på pågående regjeringsforhandlinger, men her har jeg ingen innside-informasjon. Han har jo vært politiker før, så han kan jo meget vel være en del av en politisk kabal, sier Olsen.

Ingebrigtsen: — Ingen planer om å bli politiker igjen

«Gjennom de siste ukene har jeg blitt invitert inn i noen nordnorske prosesser som engasjerer meg og som har i seg store muligheter», skriver Roger Ingebrigtsen på sin facebokside.

— Disse to prosjektene kan vanskelig kombineres med ansettelse på UiT. Det er så enkelt som det, skriver Ingebrigtsen i sms til Khrono.

— Hva tenker du om debatten om utdanningsbakgrunnen din?

— Forskerforbundet er i sin fulle rett til å mene noe om ulike kvalifikasjons-krav, men det har ikke påvirket min beslutning.

— Handler dette om en prosess i Hurdal, eksempelvis?

— Jeg har ingen planer om å bli politiker igjen, skriver Ingebrigtsen til Khrono.

Var rådgiver for Husebekk

Sommeren 2020 ble tidligere Arbeiderpartiet-topp Roger Ingebrigtsen midlertidig ansatt som politisk rådgiver for daværende rektor ved UiT Norges arktiske universet, Anne Husebekk.

Da stillingen ble lyst ut våren 2020, ble den opprinnelig utlyst som en fast seniorrådgiverstilling som strategisk rådgiver for rektor, men dette ble gjort om til et ettårig engasjement i forbindelse med ansettelsen av Ingebrigtsen.

Siden den gang har Dag Rune Olsen tatt over stafettpinnen etter Anne Husebekk, og Ingebrigtsens ettårige engasjement er over.

Tidligere i høst ble en ny fast stilling, som rektors rådgiver i universitetsstaben, lyst ut. Da søknadsfristen gikk ut 12. september hadde tre personer, blant andre Roger Ingebrigtsen, søkt på stillingen.

Det var iTromsø som først meldte om dette. Og det er iTromsø som først melder at Ingebrigtsen har trukket søknaden sin.

Fagforeningene reagerte

Det er fagforeningene ved UiT som har reagert på at det ikke er stilt krav om utdanning til rådgiverstillingen.

— Dette er et universitet. Da skal man være kvalifisert. Det er naturlig å stille krav til en stilling som rektors rådgiver. Det handler om hvilke typer oppgaver som ligger i stillingen, sier Forskerforbundet-leder Ellen Karoline Dahl til Nordlys.

Sist helg pustet politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til bålet og tok UiT i forsvar.

— Ifølge Forskerforbundet er det helt umulig å gi råd «på høyt nivå» hvis man ikke har mastergrad. Om ikke annet, har Dahl nå gitt mastersyken et ansikt, skriver Fjellheim.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ingen ukjent debatt

Det er langt ifra første gang kvalifikasjonskrav har blitt et tema i universitets- og høgskolesektoren. I fjor ba rektor ved NTNU, Anne Borg, om at NTNU burde åpne for ikke å kreve førstekompetanse når det skulle ansettes instituttledere.

— En problemstilling som har vært løftet ved tidligere utlysninger, er hvilke krav som skal stilles til vitenskapelig kompetanse for instituttledere. I og med at NTNU har institutter av ulik størrelse og kompleksitet, er det naturlig å legge inn et visst handlingsrom når det gjelder dette, mente Borg.

Også ved Høgskolen i Innlandet har det nylig vært en debatt om det samme temaet, da det skulle ansettes dekan etter at Peer Jacob Svenkerud tredde over i rektorstillingen.

Innstillingsutvalget, som ble ledet av tidligere rektor Kathrine Skretting, innstilte enstemmig Marit Roland til stillingen, men fikk innstillingen i retur fra høgskolestyret som følge av det som skal ha vært ulike oppfatninger av om man skal legge mest vekt på ledererfaring eller førstekompetanse i stillingen.

Fikk betalt masterutdanning på BI

Også ved OsloMet (daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, HiOA) var en tilsvarende utdanningsdebatt tema da daværende rektor Curt Rice innstilte cand.mag. Tore Hansen til stillingen som en av to toppdirektører ved universitetet. Styret sendte tilsettingssaken tilbake i første runde, fordi det var krav om masterutdanning i utlysningsteksten. Teksten ble endret og stillingen lyst ut på nytt uten masterkrav.

Hansen ble ansatt våren 2017. Han meldte seg på en deltidsmaster i strategisk ledelse på Handelshøyskolen BI, betalt av HiOA. Han sluttet ved OsloMet to og et halvt år senere, og etter det Khrono kjenner til: Uten å ha fullført masteren.

Powered by Labrador CMS