Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo vurderer obligatoriske lederkurs for håndtering av trakasseringssaker på UiO. Foto: Ketil Blom Haugstulen.

Stadig flere melder fra om seksuell trakassering på UiO

Nye saker. Universitetet i Oslo har mottatt flere saker om seksuell trakassering de siste ukene, etter at ledelsen sendte ut en epost til alle der de beklaget tidligere hendelser.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitetet i Oslo diskuterte tirsdag oppfølging av seksuell trakassering etter sommerens og høstens flere saker i mediene og #metoo-kampanjen.

Jeg oppfordrer fortsatt alle som har opplevd ting om å si fra.

Svein Stølen

Under den åpne delen av saken på styremøtet kom det fram at stadig flere sier fra om seksuell trakassering.

En håndfull flere saker

— Det har kommet inn en håndfull flere saker etter eposten som ble sendt ut, sa HR-direktør Irene Sandlie under en innledning til saken på styremøtet.

— Folk ser at det skjer noe med sakene som tas opp nå. Og det er positivt, sa Sandlie.

Eposten hun sikter til gikk ut 23. november. Da sendte ledelsen ut en epost til alle ansatte, hvor de på vegne av UiO beklaget at ansatte har opplevd rasistisk eller seksuell trakassering ved universitetet.

Null aksept

Ifølge styrepapirene var dagens universitetsledelse i eposten helt tydelig på at UiO ikke aksepterer trakassering i noen form, være seg på bakgrunn av hudfarge, etnisitet, kjønn, seksuell legning, funksjonsnedsettelse eller andre forhold. Videre ble lederansvaret for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø understreket. Ledere i hele organisasjonen har ansvar for umiddelbart å handle dersom det oppstår situasjoner hvor noen opplever trakassering ved UiO.

Les også: Også vi!

Oppfordrer flere til å si fra

Til Khrono, etter tirsdagens styremøte sier rektor Svein Stølen at han selv har kjennskap til fire nye saker som er meldt inn de siste dagene.

— Og det er bra, sier han, — ikke at det er flere seksuell trakasseringssaker, men at ansatte nå våger å si fra. Vi tar det ikke som noe nederlag at det kommer flere saker. Tvertimot er det viktig at sakene som er der kommer opp og fram, sier Stølen, og legger til:

— Jeg oppfordrer fortsatt alle som har opplevd ting om å si fra, sier han til Khrono.

Task force med Hennum

UiO har også satt ned en «task-force» som skal arbeide med tiltak mot og forbygging av seksuell trakassering. Ressursgruppen skal ledes av tidligere prorektor og jusprofessor Ragnhild Hennum.

Tidligere prorektor Ragnhild Hennum, UiO.

På styremøtet spurte studentrepresentant Kristin Berg Hegglund om hvorfor ikke studentene var representert i Hennums task force. Og svaret var at det kunne bli diskutert konkrete seksuelle trakasseringssaker der, og at derfor kunne studentene ikke være med.

Prorektor Gro Bjørnerud Mo viste også til at ledelsen tar opp temaet med arbeidsutvalget i Studentparlamentet og at studenter vil bli involvert i trakassering student-student.

Studentene vil være med

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Jens Lægreid, sier til Khrono at de er i dialog med ledelsen om hvordan de skal involveres i arbeidet.

— På styremøtet ble det sagt klart at studentene ikke skal være med i denne ressursgruppen, men ønsker dere en plass der?

— Ja, vi vil gjerne være med, sier Lægreid.

HR-direktør Sandlie sa også i styremøtet at UiO skal vurdere om det også trengs felles retningslinjer for hvordan man skal oppføre seg ansatte imellom, på lik linje med prosedyrer som blant annet finnes om at veiledere ikke skal ha nære relasjoner til studenter.

Obligatoriske lederkurs

Stølen har også tidligere sagt at han vurderer å sende alle UiOs ledere på kurs for å lære seg å håndtere vanskelige personalsaker, som seksuell trakassering, blant annet.

— Gode kurs der ledere kan lære å takle trakasseringsproblemstillinger, tror jeg er ekstremt viktig. Vi må også vurdere om dette skal bli obligatoriske kurs for alle ledere, og det tror jeg faktisk må til. Det hjelper ikke at vi har klare tanker på toppen hvis verdiene ikke gjennomsyrer hele organisasjonen, sa Stølen i et intervju med Uniforum nylig.

14-42 saker

Det er fortsatt litt uklart hvor mange saker om seksuell trakassering som har vært, eller er under behandling, ved Universitetet i Oslo. Ifølge tirsdagens styrepapirer har Avdeling for personalstøtte (AP) behandlet 14 saker i perioden 2014-2017.

Det er sannsynligvis også saker som har vært fulgt opp, lokalt uten at Avdeling for personalstøtte er orientert.

Enhet for internrevisjon (EIR) mottar varslinger fra studenter og ansatte. I perioden 2014-2017 mottok de 42 varslinger på ansatte. I styrepapirene presiseres det at at mange av disse varslingene ikke nødvendigvis har omhandlet kritikkverdig adferd hos ansatte. To saker ble sendt til AP for videre håndtering og enkelte av de andre varslingene har kommet til AP som en annen sak på et senere tidspunkt, for eksempel ved at AP har gitt råd for videre personaloppfølging.

Les også: Med alkoholen kommer tafsingen

FAKTA

#metooakademia

Opprop som krever at ledelsen ved norske universiteter iverksetter følgende tiltak:

  • Iverksett holdningsendrende kampanjer for å hindre uønsket seksuell atferd og trakassering.
  • Kartlegg og kvalitetssikre rutiner for identifisering og håndtering av uønsket seksuell atferd og trakassering: Er de gode nok?
  • Sørg for at organisasjonens rutiner for å identifisere og håndtere seksuell trakassering er kjent blant ledere, ansatte og studenter.
  • Etabler lett tilgjengelige, effektive og ikke minst nøytrale kanaler for å melde fra om uønsket seksuell atferd og trakassering.
  • Sett i gang endringsprosesser knyttet til strukturelle forhold som bidrar til å opprettholde asymmetriske maktrelasjoner i akademia.

Oppropet finnes her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS