Rektor Peter Tornquist ved Norges musikkhøgskole, her på representantskapsmøte i Universitets- og høgskolerådet, der seksuell trakassering var et tema. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Musikkstudenter trakassert av professor

#metoo. Flere tidligere studenter ved Norges musikkhøgskole har anklaget en svensk, pensjonert sangprofessor for seksuell trakassering. Rektor sier at professoren ville blitt sagt opp hvis det hadde skjedd i dag.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I NRK-dokumentaren «Don Juan - bak masken» fortelles det om en svensk pensjonert sangprofessor som anklages for seksuelt krenkende adferd av tidligere studenter ved musikkhøgskolene i Oslo og Stockholm. Flere kvinner forteller sine historier, som innbefatter alt fra sjekking til uønsket beføling og nakenfotografering.

Radiodokumentaren ble publisert 23. november og laget i et samarbeid mellom NRK og Sveriges radio.

Mandag denne uken ble det kjent at professoren, som også er medlem i Den Kungliga Musikaliska Akademin i Sverige ikke får delta i akademiets arbeid lenger - inntil videre.

Ved Norges musikkhøgskole skal den seksuelt krenkende adferden ha foregått fram mot 2012, da professoren, som er en svært godt kjent svensk kulturpersonlighet, sluttet.

Ville blitt sagt opp

Rektor Peter Tornquist sier at professoren hadde blitt sagt opp, dersom dette hadde skjedd i dag..

— Det er ingen tvil om at vedkommende ville blitt sagt opp. Dette er helt utilbørlig oppførsel som går langt over streken, og vi ville ha stått i den kampen, selv om han hadde gått til retten, sier Tornquist til Khrono.

Det er ingen tvil om at ved-kommende ville blitt sagt opp. Dette er helt utilbørlig oppførsel som går langt over streken, og vi ville ha stått i den kampen, selv om han hadde gått til retten.

Peter Tornquist

På NMHs egen nettside sier Tornquist:

«Jeg tar sterk avstand fra den utilgivelige atferden vedkommende beskyldes for, og vil berømme alle tidligere studenter som står fram med sine historier. Det er historier som bryter med alt vi som musikkutdanning står for, og som utfordrer det mest grunnleggende tillitsforholdet mellom lærere og student.»

Gamle saker

Han sier videre:

«Slike hendelser hører ikke hjemme på en institusjon som Musikkhøgskolen, og jeg beklager på det aller sterkeste at de overhodet har kunnet finne sted».

— Vet dere om flere slike saker?

— Nei, det gjør vi ikke, men i etterkant av at denne saken ble kjent i november har vi fått en håndfull henvendelser om situasjoner som er blitt opplevd som ubehagelige. De fleste av disse gjelder folk som ikke er ansatt hos oss lenger, sier Tornquist.

— Hadde dere hørt om sakene som gjelder den svenske professoren før NRK bragte saken?

— Vi hadde hørt enkelte rykter om forhold i Sverige, og en student hos oss skal også på et tidspunkt ha sagt noe om det, opplyser han.

Har hatt retningslinjer

Styret ved Norges musikkhøgskole vedtok i 2014 retningslinjer og prosedyrer for behandling av saker om uønsket seksuell oppmerksomhet/trakassering. Tornquist sier at han er helt sikker på at historiene i NRKs reportasje ville blitt avdekket med de rutinene høgskolen har i dag.

— Vi har hatt beredskap på dette, siden vi driver mye med én-til-én-undervisning, men vi har skjerpet inn rutiner og regler etter denne saken Jeg er glad for at vi har bedre bevissthet og bedre systemer på dette feltet nå enn tidligere, og jeg er også glad for at disse kvinnene har stått fram med sine historier, sier han.

Asymmetrisk makt

Tornquist sier at de nå jobber videre med hvordan man kan forebygge misbruk av makt.

— Dette handler i stor grad om at det er et asymmetrisk maktforhold mellom professor og student, som hos oss kan bli enda sterkere fordi det også handler om profesjon og at studentene kan oppleve at de er avhengige av professorens gunst for å komme seg videre i karrieren, sier han.

Tornquist sier at han nå diskuterer med sine medarbeidere hva som kan være en smart måte å få til en dialog om dette på, spesielt blant de mannlig ansatte.

— Hva kan vi gjøre strukturelt som spesielt treffer de mennene som står i fare for å misforstå sin egen rolle? Dette snakker vi om nå, og det kan bli en spennende reise, sier han.

Synes det er sjokkerende

Leder av studentutvalget ved Norges musikkhøgskole, Anna Rødevand, sier at hun inntil radiodokumentaren ble sendt ikke hadde visst noe om at slike episoder hadde funnet sted på høgskolen.

— Vi er veldig opptatt av saken og synes det er sjokkerende. Det er trist å lese historiene, og å skjønne omfanget: at så mange studenter ble rammet, sier hun på NMHs nettsider.

Hun sier videre at hun håper at alle som måtte sitte inne med lignende historier vil si fra.

— Jeg håper dette gir folk rom for å snakke om det. Hvis det har skjedd med flere, håper jeg de tør å stå frem nå. Jeg håper virkelig ikke at studenter sitter stille med sånne vonde opplevelser, sier hun.

Skolens behandling

– Hvordan synes du skolen har taklet saken? blir Rødevand spurt.

– Utrolig fint. Vi forventer jo at de tar avstand fra det som har skjedd, og rektor har vært veldig tydelig og beklaget at noe sånt kunne skje. Jeg forventer også at hvis det kommer flere historier, så tas alle like alvorlig, sier Rødevand, ifølge nmh.no.

Hun sier også at hun tror sakene som gjelder professoren ved Norges musikkhøgskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm oppleves ekstra vanskelige fordi det dreier om en kjent og respektert person.

— Særlig når alle andre syntes han var så flott. Da er det vanskelig å stå alene og si ifra. Man vil ikke ødelegge for seg selv, og er redd for ikke å bli trodd. Og det er lett å føle skyld og skam, men det er aldri offerets feil, sier hun.

Mange historier

I radiodokumentaren står en rekke tidligere studenter fra både Norge og Sverige fram og forteller om hendelser der de føler seg sterkt seksuelt krenket av mannen.

I en av historiene forteller en norsk student om at hun var på studietur med professoren i London sammen med den svenske læreren, da hun oppdaget at hun var booket inn på samme rom som ham. Hun nektet og sa at hun ikke ville, og fikk booket sitt eget rom. Men senere på kvelden ville svensken snakke med henne på rommet sitt. Da hun kom dit dro han fram kjønnsorganet sitt og sa at han skulle ligge med henne, men hun nektet, og da hun ville gå sprang han etter henne og dro henne inntil seg og kysset henne, før han lot henne gå, går det fram av dokumentaren.

Flere andre forteller at professoren ville fotografere dem nakne, eller at han har befølt dem.

Uforstående professor

NRK skriver på nrk.no at den svenske kulturpersonligheten overfor Sveriges Radio ikke har villet kommentere enkelthetene i saken, men nekter for beskyldningene som har blitt rettet mot ham.

Til NRK har han sendt en kort, skriftlig kommentar: «Det eneste jeg kan si er at jeg stiller meg helt uforstående til at massemedia tar opp en sak til allmenhetens dom. Det er lynsjing og sladder som rammer barn og barnebarn når saken hverken har blitt utredet internt eller har blitt rettslig prøvd».

Medlemmer i Kungliga Akademin

Den svenske professoren er medlem av den prestisjefylte Kungliga Musikaliska Akademin. Og minst et medlem til skal ha fått rettet samme type beskyldninger mot seg. Medlemmer her har fortsatt stor innflytelse i bransjen.

Staffan Scheja, som er prorektor på Musikhögskolan i Stockholm og vise preses i Musikaliska Akademiens presidium, kunne ikke svare på hvorfor de to mennene fortsatt var medlemmer da svenske Eckot spurte tidlig i november.

— Skal man brennmerkes? Skal man liksom utestenges fra alle oppdrag? Er det det du vill komme till? sa han till Ekot den gangen.

Deltar ikke aktivt mer

Men mandag 4.desember hadde pipen i akademiet fått en annen låt. Den Kungliga Musikaliska Akademin i Sverige hadde styremøte og bestemte at de to medlemmene som har blitt beskyldt for seksuell trakassering, inntil videre, ikke skal delta i akademiets arbeid, for eksempel jury- og nemndoppdrag.

Videre heter det i uttalelsen at styret i akademiet vil arbeide for å motvirke den rådende taushetskulturen, eventuelle overgrep og misforhold.

«Det kan ikke aksepteres eller tolereres at akademiets medlemmer, uansett i hvilken sammenheng og for hvilken arbeidsgiver, begår overgrep av det slaget som her beskrives», heter det i uttalelsen.

FAKTA

Norges musikkhøgskole

Norges musikkhøgskole (NMH) er en kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 600 studieplasser.

Musikkhøgskolen utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

Musikkhøgskolen holder til på Majorstua i Oslo

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS