Foto: UIS
Foto: UIS

Vi må få økt åpenhet om seksuell trakassering

Universiteter og høyskoler må gjøre mer for å hindre seksuell trakassering av studenter og ansatte, mener hovedtillitsvalgt for Forskeforbundet på Universitetet i Stavanger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie viser at én prosent av studentene sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering fra ansatte. Undersøkelsen er utført av professor Ingrid Lund ved Pedagogisk Utviklingssenter (PULS) på Universitetet i Agder.

Én prosent tilsvarer om lag 3000 studenter på landsbasis. Tar vi med seksuell trakassering mellom studenter, svarer hele åtte prosent – tilsvarende 24.000 studenter på landsbasis – at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

Seksuell trakassering er selvfølgelig helt uakseptabelt i utgangspunktet. Ingen skal måtte oppleve uønsket seksuell oppmerksomhet, verken i akademia eller andre deler av samfunnet. Det handler om enkeltmenneskets grunnleggende frihet og trygghet. I tillegg kommer en klar maktdimensjon når det gjelder seksuell trakassering i akademia. Forholdet mellom en underviser og en student er ikke likestilt, underviseren har makt over studenten. Et slikt maktmisbruk gjør trakasseringen ekstra ille.

Hva kan gjøres? Til avisen Khrono sier professor Ingrid Lund at universiteter og høyskoler kan lære mye av den nye opplæringsloven som nå gjelder for grunnskoler og videregående skoler. Der er det lovfestet nulltoleranse for seksuell trakassering, en tydelig aktivitetsplikt og muligheten for tvangsmulkt mot skoleeiere som ikke gjør noe.

En blåkopi av Opplæringsloven er kanskje ikke løsningen for UH-sektoren, men vi må komme opp med vårt eget regelverk som tar problemet på samme alvor.

Sikkert er det at vi bør diskutere problemet oftere og mer åpent, både blant oss ansatte og mellom ansatte og studenter. Forskerforbundet vil oppfordre Universitetet i Stavanger til å ta initiativ til dette.

Åge Hultgren

Undersøkelsen viser også at hele 69 prosent av studentene ikke vet hvor de skal henvende seg etter å ha blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet eller mobbing. Det tyder på at bedre informasjon om hjelpetiltakene som allerede eksisterer, må være en prioritet.

Sikkert er det at vi bør diskutere problemet oftere og mer åpent, både blant oss ansatte og mellom ansatte og studenter. Forskerforbundet vil oppfordre Universitetet i Stavanger til å ta initiativ til dette. Vi er kjent med at regelverket for varsling av avvik/kritikkverdige forhold er under revisjon ved Universitetet i Stavanger.

Forhåpentligvis er Lunds undersøkelse bare den første i rekken av det som vil bli et bredt kunnskapsgrunnlag om problemet. Det er også den beste veien til treffsikre tiltak og helt en nødvendig kulturendring.

(Innlegget er først publisert i Stavanger Aftenblad.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS