disputerer

Tora Aasland (79) tar doktorgrad: — Det er aldri for sent

Hun var landets første forsknings- og høyere utdanningsminister. Torsdag disputerer Tora Aasland (79) for doktorgraden. — Alder er bare et tall, sier den tidligere SV-politikeren.

— Så lenge hodet fungerer og helsen holder et visst nivå, er det ingen grunn til at ikke mennesker på min alder også skal være med å bidra, sier Tora Aasland (79) som disputerer ved Universitetet i Stavanger.

Publisert Oppdatert

Stavanger/Bergen (Khrono): — Det var forsker jeg var og forsker jeg skulle bli. Men politikken, og etter hvert også jobben som det som den gangen het fylkesmann, tok overhånd, sier Tora Aasland (79) til Khrono.

På 1970- og 1980-tallet var Aasland forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Samtidig var hun kommunepolitiker for Sosialistisk Venstreparti på Nesodden.

Etter at hun i 1985 ble valgt til stortingsrepresentant, ble det mindre tid til forskning. Åtte år senere ble Aasland statsforvalter i Rogaland, og den akademiske karrieren ble for alvor satt på pause.

Politikken tok overhånd

Drømmen om å ta en doktorgrad forsvant derimot aldri, og førstkommende torsdag forsvarer 79 år gamle Tora Aasland sin avhandling for dr.philos-graden innen risikostyring og samfunnssikkerhet ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger.

Fakta

Tora Aasland

  • Tora Aasland er 79 år, opprinnelig fra Skien.
  • Utdannet sosionom og sosiolog (cand.sociol. fra Universitetet i Oslo).
  • Hun var stortingsrepresentant for SV i perioden 1985-1993 og statsråd fra 2007 til 2012. Hun var også fylkesmann i Rogaland fra 1993 til 2013 og seniorrådgiver ved Stavanger universitetssjukehus fra oktober 2014.
  • Mer informasjon om disputasen finner du her.

Hun drar opp snittalderen for doktorander på sitt område, som ligger rundt 34 år.

Jeg håper at dette kan være til inspirasjon for andre. Arbeidet har vært krevende og det har tatt mye tid, men det var verdt det.

Tora Aasland

I intervjuet med Khrono mimrer den tidligere statsråden tilbake til tiden da forskerkollegene hennes ved Universitetet i Oslo leverte doktorgrader nærmest på løpende bånd.

— For meg ble det en litt annen vei, men tanken om at jeg en eller annen gang kunne ta opp igjen forskningen slapp egentlig aldri, sier Aasland.

Hun fortsetter:

— Jeg har alltid vært opptatt av at akademisk og vitenskapelig arbeid er det viktigste kunnskapsgrunnlaget vi har i samfunnet. Derfor er det bra at jeg nå kan være med å styrke dette grunnlaget og supplere med min kunnskap.

Om dagens situasjon

Etter å ha vært statsforvalter i hele 14 år, gjorde Aasland politisk comeback i 2007 da hun ble landets første forsknings- og høyere utdanningsminister i Stoltenberg II-regjeringen.

— Det var spennende å være først og å få være med på å systematisere og organisere regjeringsarbeidet inn mot universitets- og høgskolesektoren, sier Aasland, som var minister til 2012 da hun returnerte til statsforvalterjobben.

Tora Aasland på hjemmekontoret på Jæren.

Hun vil ikke si så mye om dagens politiske situasjon, men er tydelig på at hun inderlig håper at forskning og høyere utdanning i Norge kommer styrket ut av tiden vi nå er inne i.

— Forskning og høyere utdanning er langsiktig og som man former over tid. Derfor håper jeg at man finne løsninger som gjør at man kan beholde den gode kvaliteten som vi allerede vet eksisterer. Jeg håper blant annet inderlig at de finner en god løsning for vikingskipene, sier Aasland.

— Mange ulike utfordringer

Aaslands doktorgradsavhandling har fått navnet Frivillighet i samvirke. Frivillige organisasjoners medvirkning i redningstjeneste og beredskapsarbeid.

Ifølge 79-åringen er avhandlingen skrevet blant annet på bakgrunn av hennes mangeårige arbeid som statsforvalter.

— I en slik stilling opplever man mye interessant og møter på mange ulike utfordringer, særlig innen beredskap og samfunnssikkerhet. Man samhandler med mange ulike instanser, alt fra frivillige organisasjoner til politiet, poengterer Aasland.

Samarbeid med lege

Etter at hun ga seg som statsforvalter i 2013 ble hun invitert til forskningsavdelingen ved Stavanger universitetssykehus for å jobbe sammen med tidligere fylkeslege Geir Sverre Braut.

— Vi dannet en liten gruppe og etablerte et forskningsmiljø innen beredskap og samfunnssikkerhet. Geir Sverres bakgrunn innenfor medisin og min bakgrunn innenfor sosiologi og samfunnsfag passet som hånd i hanske, forteller Aasland.

Samarbeidet førte etter hvert til foredrag og senere også i artikler. Til slutt hadde Aasland skrevet så mange artikler at tanken om at det hele kunne resultere i noe mer etter hvert begynte å synke inn.

Etter å ha levert avhandlingen sin til UiS i vinter, fikk hun like etter påske beskjed om at den var godkjent.

Ingenting er umulig, mener Tora Aasland.

— Jeg ble veldig glad og lettet, sier Aasland, som altså fyller 80 år i november.

Alder ingen hindring

Etter det Khrono kjenner til er Tora Aasland blant de tre eldste i Norge som har avlagt en doktorgradsavhandling.

Historiker Kari Lindbekk, tok doktorgrad som 80-åring i 2017 og nå avdøde Otto Jebens var 82 da han forsvarte sin juridiske doktorgrad.

— Det viser at det aldri er for sent. Alder er bare et tall. Så lenge hodet fungerer og helsen holder et visst nivå, er det ingen grunn til at ikke mennesker på min alder også skal være med å bidra, sier Aasland, som er bosatt på Jæren like sør for Stavanger.

— Jeg håper at dette kan være til inspirasjon for andre. Arbeidet har vært krevende og det har tatt mye tid, men det var verdt det.

— Ingenting er umulig, fastslår Tora Aasland.

Endringslogg: Artikkel er endret kl 12.30, den 11. juni med opplysning om at jurist Otto Jebens forsvarte sin doktorgrad i en alder av 82 år.

Powered by Labrador CMS