Høgskoletopper søker jobb som generalsekretær
Sju søkere hadde søkt den ledige stillingen i Universitets- og høgskolerådet da fristen var ute. Innstillingsutvalget er i prosess og er fortsatt åpne for å ta imot nye søkere.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det hadde kommet inn sju søkere til toppjobben som generalsekretær i Universitets- og høgskolerådet (UHR) da fristen gikk ut 18.desember 2014.
Rådet er, i samarbeid med rekrutteringsbyrået KinderStiff, i prosess med tilsettinger, og ifølge styreleder Ole Petter Ottersen tar man sikte på å avslutte prosessen i mars.
Mens Khrono fra sekretariatet i UHR får opplyst at innstillingsutvalget har gitt anledning til å motta søknader etter fristen, avviser styreleder Ottersen på den ene siden på det mest bestemte at søknadsfristen er utvidet, samtidig som han bekrefter at man er åpne for å ta i mot nye søknader.
Flere toppnavn
På søkerlisten som Khrono har fått sendt over fra UHR står rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes og prorektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Olgunn Ransedokken. De har begge hatt verv i ulike utvalg i UHR. I tillegg til disse to står assisterende fakultetsdirektør ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Unn-Hilde Grasmo-Wendler og tidligere kommunikasjonsrådgiver i UHR og nå direktør i Rederiforbundet Jørn Sund-Henriksen på søkerlista.
Sverre Rustad, spesialutsending for utdanning, forskning og teknologi ved Norges ambassade i Moskva er også søker. Han har opprinnelig en stilling som avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet. Ett navn er unntatt offentlighet, mens den siste søkeren er en gjenganger som søker til alle landets toppjobber; Thorbjørn Johan Gaarder.
Konfidensiell Ransedokken
Årsaken til at vi velger å gå bredt ut er fordi dette er en veldig viktig posisjon.
Ole Petter Ottersen
Prorektor Olgunn Ransedokken ved HiOA har sittet i rektoratet ved den fusjonerte høgskolen siden 2011 og åremålet hennes går ut 1. august i år. Stillingen som rektor ved HiOA er lyst ut, og etterhvert skal også stillingene som prorektorer lyses ut.
Ransedokken ønsker ikke å kommentere søknaden sin overfor Khrono. Hun har bedt om, og fått lovnad fra UHR, om at stillingen hennes skulle behandles konfidensielt og at navnet hennes dermed ikke skulle stå på noen offentlig søkerliste.
Ved en glipp har Khrono fått oversendt en feil versjon av søkerlisten fra UHR.
Fikk søkerliste
Det var sist torsdag Khrono henvendte seg til sekretariatet i UHR for å få innsyn i søkerlisten til stillingen som generalsekretær for UHR.
I en epost fra sekretariatet fikk vi følgende svar:
«Vi er fortsatt i prosess og innstillingsutvalget har gitt anledning til å motta søknader etter fristen. Derfor er ikke søkerlisten klar enda. Vi vil oversende søkerlisten så snart den er klar.»
Begrunnelsen Khrono fikk var at man ønsker et breder utvalg av kandidater å velge mellom. På spørsmål fra Khrono om hvor lenge man var åpne for å ta imot søknader, eller sagt med andre ord, hvor lenge man hadde utvidet søknadsfristen, kunne ikke sekretariatet svare, men henviste til styreleder Ottersen.
Neste dag, fredag 22. januar, hadde UHR snudd og funnet samme tolkning av offentlighetsloven som Khrono hadde, og en medarbeider i sekretariatet sendte over søkerlista. Men fortsatt var det ikke bragt på det rene hvor lenge man har åpent for å motta ytterligere søknader.
Ottersen avviser utvidet frist
UHRs styreleder, rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo, er opprørt over det han mener er dårlig journalistisk arbeid og grov feilinformasjon fra Khrono overfor søkere til stillingen.
Han avviser på det mest bestemte at søknadsfristen til stillingen er utvidet, men han bekrefter at det fortsatt er åpent for å ta imot flere søknader.
Ottersen var opptatt og ikke tilgjengelig torsdag og fredag, men tidlig fredag kveld svarte han på Khronos epost der han på det mest bestemte avviste at søknadsfristen var utvidet og mente at Khrono også var feilinformert da vi hadde fått informasjon om at rekrutteringsbyret, KinderStiff, var begynt aktivt søk etter kandidater etter at søknadsfristen gikk ut:
— Søknadsfristen har ikke blitt utvidet. Vi jobber etter en plan med å ferdigstille prosessen i løpet av mars, skriver han.
Om hodejegere og kandidater
— Hvorfor har dere ikke hatt et hodejegerfirma som har jobbet parallelt med søknadsprosessen?
— Dette er feil. Vi har et hodejegerfirma som både jobber nå og har jobbet parallellt med søknadsprosessen.
— Hva er årsakene til at dere ønsker flere kandidater? Handler det om søkernes kvalifikasjoner?
— Dette handler ikke om søkernes kvalifikasjoner. Årsaken til at vi velger å gå bredt ut er fordi dette er en veldig viktig posisjon. Dagens generalsekretær har sittet i stillingen i 12 år. Når vi nå skal finne hans etterfølger vil vi være sikre på at vi har gjort en grundig vurdering av mulige kandidater på markedet, skriver Ottersen.
— Kan du si noe om hvilke kvalifikasjoner søkerne som allerede har søkt ikke hadde?
— Vi har kvalifiserte søkere på listen som selvfølgelig blir vurdert. Vi ser frem til å sette i gang intervjuprosessen, skriver styrelederen.
Mener prosessen er ordinær
Khrono ringte Ottersen etter å ha mottatt eposten fredag kveld for å oppklare eventuelt misforståelser rundt uttrykkene «har gitt anledning til å motta søknader etter fristen» og Khronos tolkning om at dette i praksis vil si at søknadsfristen er utvidet.
Men Ottersen gjentar at fristen ikke er utvidet, og vil ikke tro at informasjonen Khrono har fått om prosessen kommer fra UHR. Khrono har snakket med flere i UHR-systemet.
— Men det kan være at det kommer flere søkere på lista enn de som står der nå?
— Ja, dette er en helt ordinær rekrutteringsprosess med et hodejegerfirma der vi selvfølgelig er åpne for å ta imot søknader så lenge prosessen pågår, avslutter Ole Petter Ottersen.
Synnes trakk søknaden
Rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes (bildet under), har vært valgt rektor siden 2011. Hun har allerede varslet internt at hun ikke vil stille til rektorvalg for en ny periode. Høgskolen i Ålesund er også en av høgskolene som kan komme til å fusjonere med NTNU i den store strukturprosessen som pågår.
Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
— Jeg ønsker ikke å kommentere søknaden min noe mer enn å si at jeg har vært nestleder i UHRs forskningsutvalg, og synes jeg kjenner organisasjonen godt, sier Synnes.
Synnes var som søker ikke informert om at innstillingsutvalget var åpen for å ta imot søknader etter at fristen hadde gått ut. I en epost til Khrono fredag ettermiddag informerer hun om at hun har trukket søknaden sin og dermed ikke er aktuell søker lenger.
Betydningsfull jobb
Khrono intervjuet styreleder Ottersen i desember om rekrutteringen til den viktige stillingen i UH-sektoren.
Les også: Skal ansette ny generalsekretær
Ifølge opplysninger Khrono har fått fra UHR skal instillingsutvalget møtes igjen 2. og 15.februar, og planen er å tilsette ny generalsekretær på styremøtet i mars.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!