valg ved ntnu

To kandidater ble promotert etter at styrevalg var i gang

Nå vurderer valgstyret om valgreglementet ved NTNU bør endres.

Styremøte på NTNU før pandemien gjorde slike møter digitale. Fra høsten skal NTNU ha nytt styre, men valgresultatet for alle gruppene er foreløpig ikke klart.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNUs meldingskanaler skal ha blitt benyttet til å fremme enkeltkandidater etter at valget startet.

Det skrev valgstyret i protokollen etter valget på styrekandidater til universitetetsstyret ved NTNU. Saken endte med at valget for gruppe B, vitenskapelig ansatte i midlertidig stilling, ble underkjent.

Nå skriver Universitetsavisa at det er to av de fem kandidatene som har blitt promotert etter at det digitale valget startet.

Anbefalte navngitt kandidat

Dion, som er interesseorganisasjonen for vitenskapelig ansatte i midlertidig stilling, skal ha lagt ut en melding på intranett den siste dagen av det digitale valget. Meldingen skal ha oppfordret til å benytte stemmeretten, og skal ha sagt at det var fem gode kandidater.

«Among them is our current president Idd Andrea Christensen», het det.

Fakultet for Medisin og helsevitenskap har også lagt ut en melding til sine ansatte:

«Ønsker du at MH-fakultetet i Trondheim skal være representert, bør valget falle på PhD-stipendiat Atefe R. Tari.»

Gråsoner

Problemet med begge disse meldingene er at det ikke er lov å drive med organisert valgkamp etter at valget er i gang. Valgstyret anbefaler at NTNU-styret presiserer valgreglene og informasjon rundt når valgkampen skal være over og at universitetets meldingskanaler ikke skal benyttes til å fremme enkeltkandidater, heter det i protokollen.

Men hva er organisert valgkamp, i en tid med blant annet sosiale media? Valgstyret ved NTNU har sendt en epost til de fem kandidatene. I eposten, som UA har sitert, heter det at valgstyret erkjenner at spillereglene for valgkampen er lite kommunisert og at det tydeligvis ikke er en felles kultur om hva som er greit eller ikke i valgkampen.

— Basert på årets erfaringer ser vi at det er noen gråsoner i valgreglementet. Vi vil gå gjennom disse for å gjøre eventuelle justeringer.

Det skriver organisasjonsdirektør Ida Munkeby i en epost til Khrono.

Hun sier at NTNU legger vekt på likebehandling av kandidatene i samsvar med god forvaltningsskikk. Det betyr at NTNU som institusjon ikke kan forskjellsbehandle kandidatene.

— Kandidatene må gjerne benytte sosiale media og andre personlige kanaler som de har tilgang til. Kollegaer må gjerne også støtte sine kandidater. Dersom en medlemsorganisasjon, som en fagforening, vil fremme en kandidat, kan den også gjøre det. NTNU sin offisielle Facebook-side og andre offisielle kanaler for institusjonen, derimot, bør ikke brukes til personlig valgkamp, skriver Munkeby.

Valg i slutten av april

Formelt er det NTNU-styret som kan kansellere et valgresultat. Dette skal etter planen gjøres i et ekstraordinært møte 14.april. Omvalg kan deretter tidligst skje uken etter, sier Munkeby.

Idd Andrea Christensen er leder for Dion og stilte altså til valg. Hun sier til UA at organisasjonen trodde det de gjorde var innenfor.

— Meldingen ble lagt ut på en kanal på Innsida som Dion administrerer, og som vi trodde var «vår» innside-kanal, men som jeg nå har blitt fortalt er å regne som en institusjonell kanal.

Christensen sier at Dion har en lang tradisjon for å være med på å skape oppmerksomhet rundt valget, og at de blir oppfordret til å legge ut informasjon om valget i sine kanaler.

Forskjellen i år var at vi også hadde en kandidat i valget, og den dobbeltrollen reflekterte vi nok ikke tilstrekkelig over, sier hun.

Powered by Labrador CMS