Nei til foretak ved universiteter og høgskoler var med som paroler i årets 1.mai-tog i Oslo. Foto: Tove Lie

Ny kampanje mot foretaksmodell

Kampanje. I dag starter flere akademikere en underskriftskampanje mot foretaksmodellen som regjeringen vil utrede for universiteter og høgskoler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Initiativtakerne til underskriftskampanjen, som starter i dag, er jusprofessorene Malcolm Langford og Hans Petter Graver sammen med jurist Anine Kierulf.

De får støtte av Forskerforbundet og Norsk Tjenestemannslag.

Initiativtakerne invitererer motstemmene mot foretaksmodellen til å samles i en felles kampanje.

— Vi har fått svært mange tilbakemeldinger og veldig mye støtte etter kronikken vi hadde i Aftenposten og Khronos omtale av saken. Folk er bekymret over at regjeringen vil utrede å innføre en foretaksmodell i uh-sektoren, og det er ikke bare de som opplevde utredningen i 2003 som er bekymret, det er også yngre folk, sier Malcolm Langford.

Professor Malcolm Langford, Universitetet i Oslo

Kronikken mot foretaksmodell ble publisert 1. mai.

Vil ha framdrift

— Vi har mobilisert veldig raskt, og vil utnytte det momentum vi har nå, sier Langford.

Underskriftskampanjen lanseres på Facebook fredag 4. mai kl 12 og består av et opprop som folk kan signere, samt at det er muligheter for å kommentere og dele synspunkter.

— Vi ønsker at det skal være en levende side, og at vi med dette kan gi et tydelig signal til regjeringen i forkant av mulighetsstudien som skal foretas, sier han.

Forskerforbundet er med

Leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad, sier at forbundet støtter et opprop basert på det som sto i kronikken i Aftenposten 1. mai.

Vi har mobilisert veldig raskt, og vil utnytte det momentum vi har nå.

Malcolm Langford

— Vi ser det som positivt at det kommer en kampanje basert spå holdningene som kom fram i kronikken, sier han.

Aaslestad sier videre at Forskerforbundets politikk er helt klar når det gjelder tilknytningsform for universiteter og høgskoler.

— Vi ønsker å beholde dagens modell (forvaltningsorgan med særskilt fullmakt, red. anm). Det er en rekke utfordringer i uh-sektoren og å utrede en foretaksmodell er bortkastet tid, sier han.

Også Norsk Tjenestemannslag er mot å utrede foretaksmodell.

— Vi vil ikke ha mer markedstilpasning av utdanningssystemet, vi vil ikke gå fra forskning til faktura. For det er forskjell på samfunnets behov og hva markedet er villig til å betale for. Å flytte makta fra politikerne til markedet i den tro at konkurranse vil gi bedre løsninger, har vi ingen tro på, sa Kjersti Barsok 1. nestleder i NTL på sektorsamling for NTL-tillitsvalgte ved universiteter og høgskoler nylig.

NSO avventer

Norsk studentorganisasjon har ennå ikke bestemt om de støtter kampanjen.

— Vi skal i møte med Hans Petter Graver i neste uke, så avventer til da, skriver NSO-leder Mats J. Beldo i en sms til Khrono.

Mener foretak truer autonomi

I oppropet står det at en foretaksmodell vil true forskningsautonomien langt mer enn det dagens modell gjør.

«Forskning på og flere erfaringer med foretaksorganisering viser at den griper direkte inn den faglige frihet og universitetsdemokratiet – styringsformen blir mer hierarkisk og byråkratisk, og forretningsmessige hensyn forskyver fokus på faglighet og vitenskapelige idealer, og går ut over forskningsfrihet og undervisning», står det og videre:

«Det er ingen grunn til å bruke tid og ressurser på å utrede en modell hvis negative virkninger allerede er godt dokumentert.»

Initiativtakerne til underskriftskampanjen viser også til at et forslag om foretaksorganisering ble avvist i 2003, etter en bred mobilisering blant ansatte og studenter.

«Siden den tid er foretaksmodellens nedsider bare blitt bedre dokumentert. Det er altså større grunn til motstand nå i 2018», skriver de.

Fakta

Foretaksmodellen i uh-sektoren

I regjeringsplattformen fra Jeløya, der Venstre og Frp og Høyre danner regjering, heter det på punktet om høyere utdanning og forskning blant annet:

«Ta initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen, for å sikre mer uavhengige institusjoner.»

I et brev til universiteter og høgskoler ber departementet om innspill til mandatet for et utvalg som skal vurdere foretaksmodell.

I 2003 foreslo det såkalte Ryssdal-utvalget at universitetene og høgskolene burde drives som egne selskaper løsrevet fra staten.

4.300 vitenskapelige ansatte skrev under på et «professor-opprop», og professor Astrid Nøklebye Heiberg var blant dem som troppet opp for å overlevere protestene til sin partifelle, og daværende kunnskapsminister, Kristin Clemet. Det endte med at Clemet la forslaget i en skuff.

Nå har akademikere igjen tatt initiativ til protester mot foretaksmodellen.

Fredag 4. mai starter en underskriftskampanje mot foretaksmodell.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS