Studentboliger
Over 15.500 i kø for å få studentbolig
Rekordmange har så langt fått tilbud om studentbolig fra en studentsamskipnad før studiestart. Fortsatt står 15.675 i kø. Det er færre enn i fjor på samme tid.
Tall fra Samskipnadsrådet viser at 17.389 studenter har signert leiekontrakt med en studentsamskipnad de siste tre månedene. Det er hårfint bedre enn rekorden fra i fjor, da det i samme periode ble tildelt 17.380 studentboliger.
15.675 studenter står i kø for å få studentbolig, som er en nedgang på 218 fra samme tidspunkt i fjor.
Lengst kø er det foran Samskipnaden i Oslo (SiO) som har 6860 studenter på ventliste, mot 7150 på samme tid i fjor. Ved Studentsamskipnaden på Vestlandet er det 3407 studenter i køen, mot 3289 for ett år siden.
Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) har ikke venteliste, men 1955 studenter står på en interessentliste.
I Volda og Østfold er det ikke ventelister i det hele tatt, og i Indre Finnmark er det bare 9 på venteliste.
Se tallene for alle samskipnadene i tabell nederst i saken.
Etterlyser økte tilskudd
Styreleder Rita Hirsum Lystad i Samskipnadsrådet sier hun er glad for at det i år som tidligere år er mange som ønsker å bo i samskipnadenes boliger. Men hun etterlyser mer statlig drahjelp.
— Det at køene nå går ned, samtidig som rekordmange får tilbud, viser at vi treffer med studentboligbyggingen. For å opprettholde byggetakten og sikre at også fremtidens studenter har tilgang på trygge og rimelige studentboliger, er samskipnadene avhengige av bedre rammevilkår, sier hun.
Konkret etterlyser hun økt tilskudd til studentboligbygging, tilgjengeliggjøring av tomter og tilskudd til oppgradering av eldre studentboliger.
— Spinnville leiepriser
Norsk studentorganisasjon (NSO), som nylig la fram årets studentboligundersøkelse som viste en manko på nær 14.000 studentboliger, stiller seg helhjertet bak kravene.
— Når vi ser de spinnville leieprisene på det private markedet og den akutte boligmangelen i de store byene, er det dessverre ingen overraskelse at køene er så lange som de er. Det er et samfunnsansvar å bygge flere studentboliger, ikke bare for at flere studenter skal få tak over hodet, men også fordi det trolig vil ha en nedkjølende effekt på private leiemarkedet. Politikerne må ta en større del av ansvaret, både lokalt og nasjonalt, sier NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak.