Internasjonale studenter
Til tross for covid-19: Flere internasjonale studenter til Sverige og Storbritannia
Både svenske og britiske universiteter rapporterer om flere internasjonale studenter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): En skulle kanskje vente en nedgang i antallet internasjonale studenter på grunn av covid-19? Ikke for Sveriges del. Fra den andre siden av Kjølen rapporteres det nå om en ganske betydelig økning i opptaket av internasjonale studenter.
Det skjer samtidig som universitetssektoren i flere andre land blør i møte med pandemien og det er blitt vist nettopp til et fall i tallet på internasjonale studenter
Ifølge University World News har økningen av internasjonale studenter til Sverige vært på over 13 prosent, fra 24.099 i 2019-2o til 27.329 i 2020-21.
— Gitt alle hindrene, både knyttet til internasjonal mobilitet på grunn av pandemien og forsinkelser i prosessen med å få oppholdstillatelse, er det bemerkelsesverdig å se så positive tall, sier Douglas Washburn i en pressemelding fra Svenska Institutet.
Washburn er markedssjef for Study in Sweden, en offentlig ressurs for internasjonale studenter i Sverige.
Rapporterer også om økning i Storbritannia
Det er ikke bare fra Sverige det rapporteres om økning. For en drøy uke siden viste avisa The Guardian til tall fra Universities and Colleges Admissions Service (Ucas). Ifølge disse har britiske universiteter denne høsten hatt en økning på ni prosent i nye studenter på bachelornivå fra land utenfor Storbritannia og EU.
Det gir et rekordantall av nye studenter i denne gruppa, skriver de.
Avisa peker på at dette kommer etter at britiske universiteter har fryktet en kollaps i internasjonale studenter i landet på grunn av pandemien.
De viser også til økt innsats for å rekruttere studenter fra andre land. Avisa skriver videre at britiske universiteter kan ha fått drahjelp fra negative holdninger overfor USA under pandemien, og at universiteter i Australia og New Zealand har vært stengt for internasjonale studenter.
Samtidig vises det til en nedgang på to prosent i opptak av nye studenter på samme nivå fra EU-land.
Nær dobling i kinesiske studenter
Ifølge Svenska Institutet rapporterer flere svenske universiteter om økning i internasjonale gradsstudenter det siste året.
Et av dem er Lunds Universitet. som er det universitetet som tar imot flest internasjonale studenter.
Til University World News forteller professor og prorektor Sylvia Schwaag-Serger at de blant annet har sett nær en dobling i antallet kinesiske studenter.
Hun forteller at det har vært et fall i antallet utvekslingsstudenter, hovedsakelig fordi partnere i Europa, Nord-Amerika og Asia har avlyst utvekslingsprogrammer, men at de har sett en økning i gradsstudenter.
Også økning på Karolinska
Schwaag-Serger viser til flere grep de har tatt for å sørge for at internasjonale studenter ikke skulle droppe svenske universiteter på grunn av pandemien.
— Vi har tilbudt flere stipender. Vi har tatt opp flere studenter enn vi normalt ville ha gjort. Vi har økt den direkte kommunikasjonen med potensielle studenter for å svare på eventuelle spørsmål. Og vi har et godt samarbeid med Migrationsverket for å sikre en sømløs behandling av visa og oppholdstillatelser, sier hun til avisa.
Et annet universitetet som har sett en økning er Karolinska Institutet. Rektor Ole Petter Ottersen forteller samme avis at de aldri har hatt så mange nye studenter på sine internasjonale programmer, fra i fjor ser de en økning på 25 prosent i studenter fra tredjeland, eller land utenfor EU og EØS.
Peker på håndteringen av pandemien
Ottersen peker på rykte og rangering som en grunn til at mange velger universitetet, i tillegg til faktorer som en svak krone.
Agneta Bladh, som er tidligere statssekretær og utreder om internasjonalisering av høyere utdanning, peker overfor University World News på flere andre mulige grunner til at det har økt under pandemien.
En ting er at det er vanskeligere å komme inn i land som USA og Australia, som er stormakter når det kommer til internasjonale studenter. Som Khrono har beskrevet har fallet i antallet internasjonale studenter, ikke minst kinesiske studenter, store konsekvenser for universiteter i både USA og Australia.
Bladh peker også på Sveriges håndtering av pandemien, med flere tiltak men ingen nedstengning av samfunnet.
— Stabiliteten i den svenske tilnærmingen til pandemien kan være attraktiv, sier hun til avisa.
Kommer fra 117 land
I pressemeldingen fra Svenska Institutet anslås det at internasjonale studenter bidrar med rundt 3,9 milliarder svenske kroner til svensk økonomi, når både levekostnader og gjennomsnittlig studieavgift regnes inn.
Studentene kommer ifølge Svenska Institutet fra 117 land, de største gruppene er fra Finland, India og Kina.