Nytt gjennombrudd for Moser-teamet
Tidssansen. Forskerteamet rundt nobelprisvinnerne May-Britt og Edward Moser skal ha funnet tidssansen. Gjennombruddet kan være et skritt nærmere en løsning av Alzheimer-gåten.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kl. 1900 onsdag kveld norsk tid publiserte tidsskriftet Nature verdensnyheten om at de tidligere nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet på NTNU og deres forskerteam skal ha funnet tidssansen i hjernen. Den store forskningsnyheten var også hovedsaken i NRKs Dagsrevyen.
I 2014 mottok Moser-paret Nobelprisen i medisin for sitt funn av stedssansen.
Ny Nobel-pris?
Dagsrevyens reporter spurte professor Edvard Moser om dette gjennombruddet kan være like stort som funnet som ga dem Nobelprisen.
— Det er vanskelig å forstå hvor stort dette er før om noen år, svarte Moser.
Sted og tid er innfallsporten til å forstå hvordan hjernen fungerer.
Edvard Moser
For 12 år siden satte doktorgradsstipendiat Albert Tsao ved Kavli-instituttet seg målet om at han ville finne ut hvordan hjernen oppfatter tid.
Etter flere år med ulike forsøk og eksperimenter på rotter, oppdaget Tsao og Moser at de var på sporet av et cellenettverk som registrerer tid.
Tiden som har gått
— Alle signalene vi så på forandret seg hele tiden. På samme tid var andre områder i hjernen helt stabile. Vi skjønte etter hvert at celleaktiviteten var avhengig av tiden som hadde gått og hva rotta hadde opplevd, sier Edvard Moser til NRK på nett.
Til Dagsrevyen forteller han funnet kan bidra til en større forståelse av psykiske og nevrologiske lidelser, som blant annet Alzheimer.
— Vi registrerer tid i forhold til hva som skjer, ikke som klokketimer, men som rekkefølgen av opplevelser, forklarer Moser og illustrerer det med at vi opplever at tiden går sakte når vi kjeder oss og fort når vi har det morsomt.
— Sted og tid er innfallsporten til å forstå hvordan hjernen fungerer, mener professor Moser.
Til Aftenposten sier professoren at funnet er viktig fordi det åpner mange dører og skaper mange spørsmål for hvordan man skal gå videre for å forstå hjernen.
— Og det er viktig fordi det bringer oss et skritt nærmere en forståelse av Alzheimer. I og med at akkurat dette området er så tidlig rammet, kan dette være til hjelp for å oppdage sykdommen tidligere. Det å oppdage Alzheimer tidlig er helt nødvendig for å gjøre noe med sykdommen selv om vi ikke har en effektiv behandling i dag, sier professor Edvard Moser til avisen.
Flere forfattere
Forskere ved Kavliinstiutt for nevrovitenskap har oppdaget et nettverk av hjerneceller som uttrykker vår forståelse av tid innenfor opplevelser og minner heter det i en nøktern melding på hjemmesiden til NTNU.
Forskningsartikkelen er gjengitt i siste nummer av Nature og signert
Les også: Mosers 10 råd til ferske forskere
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!