Nobelprisvinner Edvard Moser kom til aulaen ved UiB for å gratulere de fire vinnerne av Bergens Forskningsstiftelses rekrutteringsstipend. De fikk også noen gode råd med på veien framover.

Nobel-Mosers 10 råd til ferske forskere

Ikke tenk for mye på at du skal få Nobelprisen, det er den indre, brennende motivasjonen for feltet som teller, ifølge Nobelprisvinner Edvard Moser.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han vet hvordan det er å være den eneste i forskergruppen som ikke har publisert noe som helst i løpet av et helt år. Han vet også hvordan man kan nå helt til toppen innenfor sitt felt, skriver På Høyden.

I 2014 vant hjerneforskeren Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med kona May-Britt Moser og kollega John O’Keefe ved University College London.

– Vi har hatt flaks. Men vi har også hatt tid og evner til å se det uventede, sa Edvard Moser, som før helgen besøkte Bergen for å holde tale under Bergens Forskningsstiftelses utdeling av årets rekrutteringsstipend til unge talenter.

– Hvis jeg kan inspirere til noen veivalg, er jeg veldig glad for det, sa nobelprisvinner Edvard Moser.

Han delte sine erfaringer fra en rik og oppadstigende forskerkarriere

Hvis jeg kan inspirere til noen veivalg, er jeg veldig glad for det.

Edvard Moser

Her er Edvard Mosers sentrale råd til unge forskere som vil nå sine mål:

  1. Hvordan få Nobelprisen? Ikke tenk for mye på at du skal få Nobelprisen. Hvis man lykkes, er det ikke fordi man har strevet etter å få en pris, men fordi man har en brennende, indre motivasjon.
  2. Ha en visjon. Sett deg langsiktige mål, og bryt dem ned i håndterbare spørsmål. La forskningen bestemmes av disse spørsmålene, ikke av metoden.
  3. Se langt, men ha klare ideer om hvordan man kan nå målet.
  4. Vær forberedt. Da Edvard og May-Britt Moser kom på jobbintervju til NTNU, hadde de med en klar liste over hvilket utstyr de trengte for å sette opp laboratoriet de ønsket seg. Han tror dette imponerte ledelsen, og ga en klar indikasjon på at de hadde både en klar retning og motivasjon.
  5. Våg å ta store sjanser.
  6. Hold deg på veien. Ikke fall for fristelsen til å velge enkle løsninger som tar kort tid, men som fører deg vekk fra de mer sentrale, men ofte vanskeligere oppgavene.
  7. Man må ignorere publiseringspresset, og vente med å publisere en artikkel til man er helt sikker på at man har skrevet noe som virkelig er bra.
  8. Søk nye impulser. Se bak UIriken. Hent ideer fra andre systemer og andre fagfelt. Unngå å havne i en nisje. Oppsøk i stedet det man ikke helt forstår.
  9.  Innavl er universitetets verste fiende. Selv i Norge kan vi skape internasjonale miljøer. Man må unngå å alltid ansette sine egne, og man må få inn ressurser utenfra der man kan.
  10. Søk EU-midler. Får du tilslag, betyr dette ikke bare penger. Samarbeidet gir deg også mulighet til å gjøre forskning du ikke kunne gjort alene.

Tid og rom fremfor publiseringsjag
Edvard Moser takker NTNU for å ha gitt ham og May-Britt Moser full tillit og rom til å arbeide.

Nobelprisvinneren hadde også en klar melding til lederne av UiB:  

– Dere som er eldre og i ledelsen: Ha en infrastruktur som tillater forskere å arbeide fram mot langsiktige mål.

Edvard Moser mener det er nødvendig å ha et apparat rundt unge talenter som ikke krever publisering fra første dag man er ansatt.  

– Skal man ta store skritt innen forskning, må man akseptere at det tar litt tid å gjøre grunnarbeidet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS