Kjerkol-saken

Tidligere Nord-student som ble utestengt for fusk: — Kjerkol får mildere straff enn jeg gjorde

Studenten ble felt og utestengt i ett år for 16 prosent tekstlikhet. Hun mener Nemnda for studentsaker har vært snillere med Ingvild Kjerkol.

Den tidligere studenten ved Nord universitet ble felt for fusk. I motsetning til Ingvild Kjerkol ble hun utestengt i ett år.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge flere medier har Nemnda for studentsaker ved Nord universitet annullert masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

I en kort kommentar på vei ut av Stortinget torsdag sa Kjerkol at hun ikke hadde fått tilsendt vedtaket ennå, og derfor ikke kunne kommentere saken. 

Statsråden har siden januar hatt mistanken om fusk hengende over seg, etter at det ble oppdaget en rekke tekstlikheter mellom hennes masteroppgave og andre kilder. Ifølge en rapport til administrasjonen ved universitetet skal det ha vært oppdaget 19 prosent tekstlikhet i Kjerkols oppgave. Det skriver TV2.

Men flere har reagert på at straffen ikke er strengere, og professor i litteratur, Gisle Selnes, mener det er oppsiktsvekkende at hun ikke blir utestengt. 

Mildere straff

Året før Kjerkol fikk sin master, i 2020, lyste varsellampene da en annen student ved Nord universitet leverte inn en hjemmeeksamen. Besvarelsen viste en tekstlikhet lavere enn Kjerkols. Den hadde 16 prosent likhet med en annen medstudents besvarelse. Men studenten fikk annullert oppgaven og ble utestengt fra universitetet i ett år.

— Jeg mener at straffen bør være lik. Kjerkol får en mildere straff enn jeg gjorde, og i motsetning til hennes masteroppgave, var dette en hjemmeoppgave. Da burde det ikke være strengere straff, sier studenten. 

Khrono kjenner til studentens identitet. Hun ønsker å være anonym av hensyn til sin nåværende arbeidsgiver. 

Sensuren av oppgaven til studenten viste altså at det var 16 prosent tekstlikhet med oppgaven til en annen medstudent i samme fag, men det var også enkelte delsvar i oppgaven som viste opp mot 97 prosent tekstlikhet. 

«Det er svært lite sannsynlig med et slikt sammenfall dersom besvarelsene var gitt helt uavhengig av hverandre», skrev en sensor som ble bedt om å vurdere besvarelsene.

Khrono skrev om studentens sak da den ble behandlet i Salten og Lofoten tingrett.

Tok det til retten

Sammen valgte de to studentene å klage vedtaket om fusk inn til Felles klagenemnd, og senere til tingretten, men tapte i alle instanser. De mente at årsaken til tekstlikheten handlet om felles forelesningsnotater, men klarte ikke å overbevise retten. Hun mener fremdeles at det ikke var fusk — tre og et halvt år etter at hun avla eksamen.

— Det har vært veldig belastende. Saken har skapt utfordringer fordi den tok mye lengre tid enn forventet og fordi det var utfordrende å få seg jobb i etterkant. 

Hun hadde i utgangspunktet ett år igjen av utdannelsen da hun ble felt for fusk. Etter at utestengelsen var gjennomført, ble det også utfordrende å få gjennomført emner som kun gikk på våren eller høsten. Totalt sett brukte studenten to år til på studiet, men hun var ferdig utdannet sommeren 2023. 

— Da jeg begynte å søke jobb, fikk jeg spørsmål om hvorfor det tok meg to år ekstra. I starten valgte jeg å være ærlig og si det. Da fikk jeg ikke jobb. Jeg valgte til slutt å ikke si det på jobbintervju, og da fikk jeg jobb. 

Hun er også kritisk til behandlingstiden i nemnda. 

— Det tok et halvt år før saken ble behandlet og straffen var nesten fullført. Det hadde ikke hatt så mye å si om jeg vant eller ikke. 

Powered by Labrador CMS